Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/e-opuzen

Marketing

Počasni građani(n) Općine Opuzen – Slivno

Spomenuo sam u tekstu PRORAČUN da grad Opuzen uspješno nastavlja radove na proširenju groblja Sv.Roka u Podgradini, općina Slivno, te pripadajućeg parkirališta. Sviđa mi se koncept, daleko je do kraja, ali se nadam da ćemo napokon dobiti groblje kojim ćemo se ponositi. O ovoj temi pisati ću uskoro više, ali sam se htio osvrnuti na sam nastanak ovih općina odnosno ljudi (odnosno čovjeka) koji su odlikovani za "nesebičan doprinos" njihovom nastanku.

Iako taj prostor groblja pripada teritorijalno pod općinu Slivno, on je neraskidivo vezan s Opuzenom. Za one koji to ne znaju, spomenut ću da je prema tadašnjem teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske, te 1993. južni odnosno jugoistočni dio bivše općine Metković razdvojen na općine Opuzen i Slivno s administrativnom granicom do mosta u Podgradini te Malom Neretvom do brane na Ušću. Tada, te 1993. Opuzenci su bili prilično iznenađeni ovim potezom dok su Slivanjci na neki način bili ushićeni što su iznenada postali «svoji» i dobili općinu.

Dobro se sjećam da smo mi Opuzenci tada za ovakav potez okrivljavali odnedavno svog počasnog građanina Luku Bebića koji je bio vrlo visoko u tadašnjoj izvršnoj vlasti, te već nadaleko poznatu izbornu križaljku Vlade Šeksa, koji je od ove male države stvorio glomazan administrativni aparat, sa preko 500 općina i otprilike 110 gradova (danas oko 130). Uglavnom, neki drugi razlozi koji su se povezivali s motivom ovakvog teritorijalnog ustroja donjoneretvanskih općina, išli su u smjeru koristi od svih beneficija tzv. «Slivanjske rivijere» i solomunskog rješenja kojim se Opuzenu pokušalo uskratiti vlast nad Klekom, u čemu se i uspjelo. Opuzen naravno i nije htio tu vlast, ali nekakvom logikom ona mu je pripadala. Pričalo se nadalje da Luka Bebić nije htio biti pod opuzenskom upravom (imanje u Komarnoj) ali sve ove priče treba uzeti sa zadrškom, to je ipak (bio) govor ulice.

LUKA BEBIĆ
O Luki Bebiću i njegovoj ulozi, tamo od početka 1970-ih pa do jučer 2011. kada je i službeno umirovljen, može se ispričati mnogo ali mi to nije namjera. Osvrnuo bih se više na ovu titulu «počasni građanin» za koju osobno smatram da mu ne pripada ili ako želite da preformuliram: titula počasnog građanina danas je jeftin politički trik kojim se lokalni moćnici «uvlače» stranačkim generalima te tako «kupuju» njihovo povjerenje i štite svoj položaj u stranci, igrajući na kartu taštine spomenutih «generala», a ovi zauzvrat preusmjere iz proračuna koji milijun kuna. Nisam najbolje shvatio čime nas je tako barba Luka zadužio, osim što se zavadio s Jambom pa u nedostatku stranačkih drugova izabire Opuzen, jer je u Pločama tada na vlasti bio SDP s Karamatićem.



Počasni građanin tako je dakle i Luka Bebić i Petar Čobanković te još neki. Obojica ovih političara meni su jako simpatični dapače. Nemam ništa osobno protiv njih (njihova djela su ipak upitna), ali me zanima prema kakvim kriterijima se takve titule uopće dodjeljuju? Naši stari opuzenci, gradinjari i svi ostali o Luki Bebiću tako nemaju baš neko dobro mišljenje, nerijetko će spomenuti njegove ukaze iz doba kada je bio predsjednik općine Metković sedamdesetih godina prošlog stoljeća, i te njegove odluke baš i nisu bile toliko dobre po naš «donjoneretvanski» narod da bi mu se dodijelila titula «počasnog». Od gušenja ogranka Matice Hrvatske u Metkoviću do huškanja seljaka u Opuzenu te na kraju njegovog rada u suzbijanju nacionalizma i šovinizma i svih drugih pojava kontrarevolucionarne djelatnosti u Neretvi. Neiscrpna tema naš barba Luka.



PETAR ČOBANKOVIĆ zvani CHO
O Petru Čobankoviću, simpatičnom Chou, nadalje, imam "visoko" mišljenje stoga jer je jedan od rijetkih bivših ministara iz kompromitiranog kabineta Ive Sanadera, koji se javno pokajao za svoje propuste, priznao krivnju, osuđen je i kaznu će odraditi kao «dobrotvorni» rad. Zanima me što kaže statut grada Opuzena po ovom pitanju? Hoće li se Chou oduzeti dodijeljena mu titula? Ipak je osuđen, pa bez obzira na svoje simpatije, pitam ovdje javno: može li počasni građanin grada Opuzena biti osuđeni čovjek?



STANKO PARMAĆ
Za prošli Dan grada Opuzena 2012., posmrtno je odlikovan admiral Stanko Parmać, nagradom za životno djelo grada Opuzena i ta vijest mi je bila vrhunska. Trideset godina od smrti, bez obzira na neke svoje «loše» karakterne osobine, političko razmišljanje i uvjerenja, činjenica je da je Stanko Parmać bio vizionar i osoba koja je bila na čelu pokreta (kombinata) koji nam je ostavio najveće kapitalne resurse od doba Austrougarske do danas! Njegove zamisli tih 1960-ih nisu bile dobro prihvaćene, ali se brzo uvidjelo koliko je taj jedinstveni projekat zapravo kvalitetan. Opuzen i cijela Neretva živjeli su od svojeg rada, od te bogate zemlje i što je najvažnije, njegov pristup u cijeloj ovoj stvari potpuno je modernizirao pristup poljoprivredi, navodnjavanju i svemu ostalome što se uz ovu gospodarsku granu veže. Poplave su postale prošlost, navodnjavanje «sedmo svjetsko čudo», a močvara, komarci i pijavice su se brzo zaboravili. PIK Neretva je imao oko 3,000 zaposlenih! S ove povijesne distance usudim se reći Stanko Parmać – neretvanski Nikola Tesla, čovjek ispred svog vremena!

OPĆINA OPUZEN – SLIVNO
Da se vratimo teritorijalnom ustroju, svako malo aktualizira se tema ponovnog prekrajanja općina i gradova jer se činjenica je, velika većina tih lokalnih samouprava ne može sama financirati, a sam državni aparat je preglomazan i neučinkovit. Hoće li se u doglednoj budućnosti dogoditi da Opuzen ponovno postane općina, a samim tim i Slivno s Opuzenom «ujedini» teško je reći. S ekonomskog aspekta, to bi vjerojatno bio dobar potez jer je za sve nas bolje imati jednu kvalitetnu upravu nego dvije slabe. Što se tiče samog Slivna, ono je razbijeno na desetak različitih mjesta, administrativno je neučinkovito, zaposlenici općine žive u Opuzenu, a načelnik u Metkoviću??? Prijavljen je doduše u Kleku...

Općina Slivno odnosno njezini stanovnici većinu svojih potreba zadovoljavaju u Opuzenu, od pošte, banke, ambulante, škole, dječjeg vrtića i sl. Nije ni Opuzen „bajan" da se razumijemo, ali ipak ima nekakvu tradiciju te minimum javnih servisa. Kada bi se eventualno ujedinili siguran sam da bi se uz kvalitetan pristup i efikasno gospodarenje ostvarile i neke druge pogodnosti koje jedna uspješna sredina treba imati. Sigurno bi se tako kvalitetnije pobrinuli za sve naše sugrađane koji žive u zabačenim dijelovima Neretve; od Kremene i Dube, preko Tuštevca i Mihalja pa do Pižnovca, Pržinovca, Crepine i na kraju Jesenske.

Ovo je naravno samo moje razmišljanje, o svemu će ipak odlučiti netko drugi kada za to dođe vrijeme, a prije ili kasnije, doći će vjerujte.

O temi uloge spomenutih u mojem članku napisano je mnogo, ako Vas zanima pogledajte opširnije na mandarina blogu ili proguglajte uloge Bebića, Čobankovića i Stanke Parmaća u krojenju života neretvanskog seljaka u posljednjih 60 godina.



Post je objavljen 26.03.2013. u 08:27 sati.