Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maginfo

Marketing

Joomla->wp migracija

Joomla->WordpressRazmišljali smo dugo o migraciji. Dobar dio web stranica MAGa već se dugo vremena bazira na pouzdanoj i prilagodljivoj Joomli, no zapravo smo već neko vrijeme tihi štovatelji Wordpressa. Dugo nam je trebalo da se odlučimo i došlo je na kraju vrijeme promjena s nekim novim ljudima u našem malom i veselom kolektivu - vrijeme da promijenimo svoje kanale komunikacije sa svijetom.

Naš web posvećen aplikaciji za fiskalizaciju za sada je jedini napravljen u potpunosti u wordpressu i došlo je vrijeme da vidimo kako bi se moglo izvesti preseljenje naša dva osnovna weba (postojeći mag.hr i maginformatica.com) na WP. Problem se naravno ne nalazi u instalaciji i prilagodbama predložaka, već u sadržaju koji je nakon 10-ak godina postojanja postao velik. Međutim - to je ipak MySQL ispod svega pa je i manipulacija postojećim podacima nekako izvediva.

Osnovni alat kojem smo prepustili bazu jest Wordpressov plugin FG Joomla to WordPress. Plugin se veže na MySQL server, povlači Joomlinu bazu i konvertira je u aktualnu Wordpressovu. Ovisno o postavci, može ili ne mora povući sadržaj iz media managera. Tu treba reći da se ne radi o sirovom kopiranju /images foldera, već se povlače tek oni mediji koji su linkani u Joomlinim člancima. Članci se kopiraju u WP postove ili stranice, također ovisno o postavci prije importa. Treća opcija je kompletno brisanje Wordpressove baze prije importa, što je također mogućnost koju smo koristili jer se u bazi nakon importa pojavljuje zaista *samo* joomlin sadržaj. Plugin konvertira Joomline sekcije/kategorije i stvara istu hijerarhiju u Wordpressovim kategorijama. Smart!
Mediji su u konačnici linkani kako treba, naša slova su konvertirana, formating je prenešen ok i možemo reći da smo s tim dijelom migracije zadovoljni.

Proces se odvija neko vrijeme ovisno o veličini same baze, i kod oba naša osnovna weba nije se pojavio nijedan kritičan problem osim jednog praktičnog, koji će admina podsjetiti na staro Joomilno hendlanje postova u verzijama 1.0 kada su se postovi dijelili na statične i dinamične. Budući da Wordpress sadržaj dijeli baš na takve dvije grupe, tu će izvrsno pomoći drugi plugin: pTypeConverter. Alat se instalira u Toolse, interface je inicijalno prazan osim Search polja i djeluje tako da traženi sadržaj konvertira u page ili obrnuto. Divota.

Ono što se ne prenosi jesu linkovi između članaka (očekivano) te moduli koji odrađuju neke od sadržaja, naprimjer na naslovnici, također strukture menija itd. To su često Joomlini custom moduli i njih treba prenositi ručno i smišljati što i kako s njima. Slideri i slične stvari su, naravno, podložni aktualnom WP predlošku koji se koristi i tu nema puno pomoći od konvertera, no od njega se to zaista i ne očekuje. Kompletno prenešen sadržaj je zaista većina posla i to se migrira super. Prilično posla ostaje za odraditi na prilagodbi postova trenutnom predlošku i njegovim mogućnostima (shortcodes npr) no uskoro ćete vidjeti naše nove webove pokretane Wordpressom.

Stay tuned za više informacija!

Post je objavljen 27.02.2013. u 09:10 sati.