Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/retinopatija-pigmentoza

Marketing

Nelogičnosti vezane uz vitaminske tablete

Što se tiče vitaminskih tableta, često čujem na raznim reklamama da su one samo ''dodaci zdravoj prehrani''. Ali, kada malo razmislim i usporedim njihov sastav i količinu vitamina koje sadrže s potrebnom dnevnom količinom vitamina, zapitam se: jesu li oni doista samo dodatak prehrani, ili se tu radi o predoziranju vitaminima?



Cijeli sastav vitaminskih tableta možete pogledati ovdje.
Više o internacionalnim jedinicama (IU ili i.j.) možete pročitati ovdje.

Ako ste proučavali gornju tablicu, vjerojatno ste primjetili da tu nešto nije u redu. U drugom stupcu količine vitamina navedene su u ''IU'' (ili i.j. – internacionalnoj jedinici), a u trećem stupcu u ''mg'' (miligramima). Mogu li se uspoređivati kruške i jabuke? Takav način prikazivanja količine vitamina često se koristi, i to samo za neke vitamine. Dok su potrebne dnevne količine vitamina češće izražene u miligramima nego u internacionalnim jedinicama.

Druga stvar koja je nelogična tiče se pravilne prehrane i tvrdnje da su vitamini samo ''dodaci prehrani''. Prema nekoj zdravoj logici, dodatke prehrani trebalo bi koristiti samo ako vaša prehrana nije zdrava, ali, ako je ona zdrava, znači da ste unijeli 100% potrebne dnevne količine vitamina, odnosno svu potrebnu dnevnu količinu vitamina.

Recimo da je vaša prehrana takva da ste unijeli 60% potrebne dnevne količine vitamina. Ako je dnevna potreba za vitaminom A (za odrasle osobe) 3 mg. To bi značilo da ste vi prehranom uzeli 1,8 mg i da pomoću vitamina za oči morate nadopuniti ostalih 1,2 mg. Ako popijete jednu tabletu vitamina za oči, čiji je sastav za vitamine A i E prikazan u tablici, unijeti ćete u svoj organizam 6250 IU. Naravno, to vam ništa ne govori jer se kruške i jabuke ne mogu uspoređivati. Morate pronaći odnos: koliko 1 IU sadrži miligrama. Kada to pretvorite ispada da ste jednom popijenom tabletom unijeli 3,6 mg. Dakle, previše.

Isto tako, dnevna potreba za vitaminom E je 10 mg, a vi ste svojom prehranom unijeli 6 mg i ostala 4 mg morate nadopuniti vitaminskom tabletom. Ako popijete jednu tabletu ovih vitamina za oči, u svoj organizam ćete unijeti (kada se pretvori iz IU u mg)66,7 mg. Šest puta više nego što je potrebno.

Da nelogičnost u vezi ovih vitaminskih tableta bude još veća, proizvođač preporučuje čak četiri tablete dnevno, iako i samo jedna sadrži preveliku količinu vitamina.

Naravno, ova analiza se odnosi samo na vitamine za oči čiji naziv i proizvođača možete naći na linku ispod gornje tablice.

Hipervitaminoza - vitamin A

Uzimanje veće količine vitamina A može izazvati povraćanje, proliv, glavobolju, povećan pritisak u mozgu (pseudotumor cerebri), smanjenje kostiju i bolove u kostima. U trudnoći se ne preporučuje jetra u ishrani jer se pretpostavlja da je retinol teratogen, to znači da oduzima vodu iz ploda što može izazvati prevremeni porođaj, nepravilan embrionalni razvoj. Hipervitaminoza nastaje pri dnevnim dozama većim od 200 mg.

Pošto se vitamin A rastvara u masti moze se u organizmu zadržati na duže vrijeme tako da na duže vrijeme i manje doze mogu izazvati hipervitaminozu. Najnovije studije pokazuju da se u jetri koja je na tržištu nalazi veća količina vitamina A zbog intenzivnije ishrane stoke indostrijskom stočnom hranom.

Izvor: Vitamin A - Wikipedia


Hipervitaminoza - vitamin E

Nedostatak ovog vitamina je vrlo rijedak, a može se pojaviti jedino nakon iscrpljenosti i neadekvatne prehrane koja traje mjesecima. Pošto djeluje na krvotok i prokrvljenost tkiva, uvriježeno je mišljenje da vitamin E djeluje kao prirodni afrodizijak. Kod dugotrajnog uzimanja većih količina mogu nastupiti poteškoće sa vidom. Međutim, najnovije znanstvene studije su dokazale da vitamin E povećava rizik od raka prostate u muškaraca.

Izvor: Vitamin E - Wikipedia


I sada se postavljaju pitanja:


  • Jesu li ti vitaminski dodaci prehrani ljudima zbilja potrebni, ili su nas reklame uspjele zastrašiti i uvjeriti da normalnom prehranom unosimo premalo vitamina?

  • Ako je točno da normalnom prehranom ne unosimo dovoljno vitamina, kako je onda moguće da toliki broj ljudi i dalje ima normalan i zdrav vid?

  • Zašto su samo vitamini A i E navedeni uu internacionalnim jedinicama, a sve ostale tvari u miligramima?

  • Zašto proizvođač preporučuje četiri tablete dnevno, kad već i u jednoj ima i više nego dovoljno vitamina za dnevnu potrebu?


Činjenice koje mogu dati odgovore na ova ili slična pitanja objaviti ću u novom članku za tjedan dana.


Post je objavljen 29.09.2012. u 17:33 sati.