Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svilija98

Marketing

Potraga za nestalim na Sv.Iliji

Sv Ilija je pitoma planina samo šta smo mi idioti i ne poštujemo je?





Pelješac,
16.07.2012. u 9 h
. Spasioci su ušli u peti dan iscrpljujuće potrage za
nestalim slovenskim turistom koji se nije vratio sa uspona na Svetog
Iliju iznad Orebića. Pretraženi su svi putovi i stranputice,
pretraživane su i padine, litice, šume i jaruge, no za sada bez
rezultata jer se radi o ogromnom i nepreglednom prostoru. Zbog činjenice
da je nepoznato u kom pravcu se je Miroslav P. (68 godina) uputio i što
se je moglo dogoditi, potraga sve više sliči na traženje igle u plastu
sjena. Spasiocima i potražnim psima posao otažavaju i velike
vrućine. Tijekom noći i u jutro pripadnici HGSS-a su pretraživali brdo
Šćićevo za koje se pretpostavljalo da bi moglo biti jedan od ciljeva
nestalog slovenskog turista, no bez rezutata. Jutros se potraga
nastavlja sa 4 potražna tima HGSS-a. Na terenu su već umornim
pripadnicima HGSS-a iz Orebića došli u ispomoć i pripadnici HGSS-a iz
Drniša, te psi i vodiči potražnih pasa iz Stanice Gospić i Karlovac. Oni
će danas pretraživati podnožja planine i pojedine lokalitete za koje
postoji mogućnost da se nestali na njima nalazi.

Subota,četrnaesti,21:00

Nastavlja se intenzivna potraga za nestalim slovenskim turistom Miroslavom P. (68 godina), koji se je 12.07. uputio na vrh Sveti Ilija iznad Orebića, no nije se vratio sa uspona. Danas je u potrazi sudjelovalo 30 gorskih spašavatelja iz stanica HGSS-a Orebić, Split, Šibenik, Makarska i Dubrovnik, te 4 potražna psa. U potrazi je sudjelovao i policijski helikopter sa kojim se je u više navrata pretraživalo čitavo područje iz zraka, no na žalost, također bez rezultata.
Radi se o vrlo iscrpljujućoj potrazi. Iako je pretraživanje počelo tijekom noći i ranog jutra, zbog velike vrućine i vrlo teškog terena ni psi ne mogu funkcionirati duže vrijeme, pa je timove potrebno zanavljati odmornim snagama. Problem je što se ne može bitno suziti područje potrage i vrlo nepregledni i objektivno opasan teren. Danas su uz velike napore pretražena sve zadane zone. Potraga se nastavlja i tijekom večeri, a za sutra je predviđeno uključivanje potražnih timova i pasa iz stanica Gospić, Karlovac, Split, Ogulin i Orebić.
Petak, trinaesti, 21:00
Do sada su pripadnici HGSS-a kojima su se priključili i pripadnici policije i vatrogasaca DVD Orebić pretraživali planinu i pristupe Svetom Iliji, no na žalost još uvijek bez rezultata. Tijekom noći i ranog jutra, umornim domaćim HGSS-ovcima će se pridružiti svježi potražni psi i timovi iz Splita, Dubrovnika, Makarske i Šibenika.

Petak, trinaesti,15:00
Potraga iz zraka na žalost nije dala rezultata. Posada helikoptera HRZ-a i dežurni tim letača spašavatelja iz Splita, zajedno sa pripadnicima HGSS Orebić ni nakon sat i pol pretrage uz zraka nisu uočili nestalog turista. Potraga će se intenzivirati u popodnevnim satima jer psi po velikoj vrućini ne mogu raditi a u potrazi uz pripadnike HGSS-a iz Orebića i Dubrovnika, sudjeluju vatrogasci DVD Orebić te policija Ston ii pripadnici interventne policije. Potrazi će se uskoro pridružiti i pripadnici te potražni psi z HGSS Stanice Split, Dubrovnik i Makarska i Šibenik.

Petak, trinaesti,08:00
Od jučer traje potraga za nestalim slovenskim turistom Miroslavom P. (68 godina), koji se je uputio na vrh Sveti Ilija iznad Orebića, no nije se vratio do večeri , niti se javlja na mobitel. Njegova supruga alarmirala je sinoć policiju i GSS. HGSS je cijelu noć pretaživao planinske putove ali i plaže. Trenutno se na planini nalaze tri ekipe HGSS-a i potražni psi, a ako potraga ne bude dala rezultat, za danas je predviđeno i helikoptersko pretraživanje iz zraka, te uključivanje dodatnih potražnih timova HGSS-a. Lociranje nestale osobe izvan urbanih sredina, za spasioce je misterij jer se nezna u kom pravcu se je nestali turist mogao kretati, zbog čega je prostor kojeg treba pretražiti mjeri tisućama hektara . Radi se o vrlo nepreglednom i opasnom terenu, sa brojnim liticam, škrapama i gustom vegetacijom. Na Sv. Iliji do sada je bilo dosta nesreća izvan uređenih staza sa fatalnim ishodima koje su iziskivale višednevne potrage. Jedna og najiscrpljujućih bila je potraga za nestalim Australcom Johnom Andrew Modistachom u ljeto 2005 godine, u kojoj je agažirano na stotine gorskih spašavatelja. (Vinko Prizmić,HGSS)
preneseno s montevipera.blog.hr

Post je objavljen 13.07.2012. u 23:16 sati.