Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goransafarek

Marketing

Veliki gospodarski potencijal birdwatchinga na Dravi: predstavljena brošura „Promatranje ptica uz Dravu“

Jučer je u sklopu Koprivničkog klimatskog tjedna predstavljena brošura „Promatranje ptica uz Dravu“. Brošuru je izdala Udruga Baobab u projektu Ptice Podravine i Turizam promatranja ptica Podravine, sufinanciran od strane Grada Koprivnice. Na osam stranica prikazuju se najvažnije vrste ptica koje možemo sresti uz rijeku Dravu.


Naslovnica brošure

Turizam promatranja ptica (birdwatching ili birding) je brzo rastuća grana industrije. U svijetu ptice promatra preko sto milijuna ljudi, a samo u SAD ta industrija donosi 37 milijardi dolara. Taj sektor je u SAD stvorio više od 670.000 radnih mjesta i ima veći ekonomski učinak nego sektor lova i sportskog ribolova zajedno ! Unatoč svemu tome, ovaj vid turizma je gotovo nepostojeći u Hrvatskoj!

Većina promatrača ptica su dobro stojeći građani sjeverne i zapadne Europe. I još je značajnije da su ptice najaktivnije u proljeće, jesen i zimu, dakle za vrijeme turističkog zatišja. Sasvim je logično da je u Hrvatskoj potrebno razvijati turizam promatranja ptica, pogotovo što za razliku od lovnog turizma svaku je jedinku moguće “prodati” neograničen broj puta.

U Hrvatskoj se može vidjeti skoro 400 vrsta ptica, a gnijezdi se njih 230. Time je Hrvatska u samom europskom vrhu po raznolikosti ptica. Drava ima vrlo istaknutu ulogu u turizmu promatranja ptica: mala čigra,male prutka, bregunica, vodomar i ostale ptice su biseri ove rijeke. Posebice su važni sprudovi i strme obale kao najvažnija staništa u očuvanju ovih vrsta.

Trenutno se provodi ili sprema nekoliko velikih projekata financiranih od strane EU za razvoj ekološkog turizma na Dravi, a birdwatching tu ima istaknutu ulogu. Izgradnja hidroelektrane na Dravi te štetno iskapanje šljunka i regulacije na ovoj rijeci potpuno bi poništili taj veliki potencijal, zajedno s ostalim koristima od žive i očuvane rijeke Drave! Na žalost, politika i gospodarstvo ovaj potencijal (kao i mnoge druge) uopće ne uzima u obzir pri odlukama o korištenju prostora i resursa.

Brušure možete podići u uredu Ekološkog društva Koprivnica (Dom mladih Koprivnica) ili po dogovoru, a pdf možete skinuti na ovoj poveznici: http://speedy.sh/rZYnQ/ptice-Podravine.pdf
Goran Šafarek, dipl.ing.



Post je objavljen 21.03.2012. u 06:41 sati.