Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke tijekom Američko - Engleskog rata

Bitka na rijeci Chippawa – 5. srpanj 1814.

Nadnevka 5. srpanj 1814. general Scott izdao je zapovijed za prijelaz (forsiranje je prijelaz rijeke pod borbom, a prijelaz je onda kada drugu obalu ne brani protivnik – po Athumanunhu) potoka Street (Street Creek) u namjeri zauzimanja složaja za forsiranje potoka Chippawa (Chippawa Creek). Međutim, američke izvidnice otkrile su britanske postrojbe koje su prešle potok Chippawa i o tomu brzo izvijestile generala Scotta. (oko 1500 britanskih regulara, te oko 600 pripadnika milicije i Indijanaca – Kanađani – po Athumanunhu)

Naime, britanski general Riall, uvjeren je da se britanska posada u utvrdi (fort) Erie još uvijek drži i brani, pa im želi poslati pojačanje. Rano ujutro toga 5. srpanja 1814. britanske i američke izvidnice i bojna osiguranja (predstraže) ostvarile su bojni kontakt i započelo je puškaranje u namjeri da se otkriju stvarne jačine postrojbi.

Američki zapovjednik general Scoot zapovjedio je generalu Porteru (750 pripadnika milicije i oko 600 Indijanaca – Native People) da on otjera britanske izvidnice i predstraže koje su također bile sastavljene od britanskih lojalista, odnosno sada slobodno napišem Kanađana (oko 600 pripadnika milicije i kanadskih Indijanaca). Tako su se zapravo prvi sukobili, na jednoj i drugoj strani, milicija i Indijanci.



Kada je britanski general izvješten da se radi o američkoj miliciji on pokreće svoje regulare (oko 1500 vojnika) uvjeren u laganu pobjedu, jer je ispred njega američka milicija. No, u međuvremenu američka milicija i Indijanci povukli su se nakon protjerivanja Kanađana natrag preko potoka Chippawa Creek, a na bojištu ostaju američki regulari 9., 11., 22. i 25. United States Rifle Regiment (USRR).

Naime, američki regulari nose sive odore (već prije sam objasnio da nije bilo dovoljno platna kako bi se za regulare sašile plave odore regulara), a kad ih britanski regulari uočavaju uvjereni su da su to zapravo pripadnici američke milicije.

Britansko topništvo (bitnica s tri topa) otvorila je snažnu paljbu po američkim regularima očekujući da će se složaj brzo slomiti. No, američki regulari hrabro su izdržali batiranje britanskog topništva što je iznenadilo Britance koji su bili uvjereni da će se složaj američke milicije raspasti nakon tri plotuna. Što se naravno nije dogodilo, a general Riall promrmljao je sebi u bradu: 'Dođavola, pa ovo su američki 'božanski' regulari!'
Nakon prvog iznenađenja za Britance je nastupilo i drugo. Naime, kada je američka topnička bitnica (tri topa) pod zapovjedništvom američkog topničkog satnika Nathaniel Towsona, s jednim plotunom izbacila iz stroja britansko topništvo pogodivši im komoru sa streljivom. Za to vrijeme britanski složaj opasno je otkrio svoj desni bok u koji je udarilo američko lijevo krilo (američka 25. strijeljačka pukovnija – USRR – po Athumanunhu).

Bitka je potrajala oko 25 minuta, a tada je britanski general, nakon što ga je okrznuo metak, zapovjedio odstupanje natrag preko potoka Chippawa Creek u sigurnost gradića Chippawa.

Amerikanci su imali 61 poginulih i 225 ranjenih, a Britanci su imali 108 mrtvih, 350 ranjenih i 46 zarobljenih. Ovom pobjedom američka vojna kampanja na Niagari dobila je zamah, a američki general Scott i britanski general Riall sukobit će se opet nadnevka 25. srpnja 1814. tijekom bitke kod Lundy Lane.

U spomen na hrabrost američkih vojnika tijekom bitke (batiranja britanskog topništva) kod Chippawa Creek američki kadeti prestižne vojne akademije West Point nose svečane sive odore kakve su nosili američki regulari toga dana u toj veličanstvenoj bitci gdje su stojički pretrpjeli batiranje britanskog topništva sve do trenutka kada američko topništvo kontrabatiranjem nije izbacilo britansko topništvo iz bitke.


Post je objavljen 18.02.2012. u 20:01 sati.