Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Zapečeni njoki s povrćem

Nedavno sam na blog unijela recept za Zapečene nekuhane njoke. No, za ovaj današnji recept njoke sam prethodno skuhala, a i «umak» sam «morala» kuhati jer sam upotrijebila povrće koje treba kratko prokuhati da omekša. Kad se to povrće ne bi prethodno kuhalo, jelo bi trebalo duže peći, oko sat vremena, da povrće omekša, ali onda se njoki mogu previše razgnjecaviti (ovisno o tome kakvi su).

Ako ipak ne želite kuhati njoke, nadjev od povrća svakako prokuhajte, ali napravite rjeđi (dodajte malko više vode i pasirane rajčice) te ga nemojte zgušnjavati škrobom, dodajte nekuhane njoke i sve zajedno pecite pokriveno u pećnici.

Ja upotrebljavam kupovne njoke jer meni se neda raditi ih doma (treba kuhati krumpir, pa ga guliti, pa ga drobiti, pa mijesiti tijesto, pa oblikovati njoke,… ježim se od užasa kad se sjetim od koliko se koraka sastoji postupak izrade njoka). Zato radije kupovne njoke samo ubacim u vodu i gotovo.

Ovaj recept potječe iz nekakvog časopisa, zapravo u originalu ovo nije recept za zapečene njoke, nego za zapečene raviole ili torteline – no, princip izrade je isti (raviole/torteline treba prvo skuhati). Možete upotrijebiti povrće kakvo hoćete, u originalu se kombinira mrkva, paprika i tikvice, u ovoj mojoj varijanti na fotografiji je samo paprika.




Sastojci
500 g (kupovnih) njoka
300-400 g paprike (može i kombinacija tikvica, paprika, mrkve,… čega god)
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
200 ml vode
200 ml pasirane rajčice
pola čajne žlice suhog origana
sol, papar, šećer
1 puna žlica kukuruznog škroba (Gustin) ili brašna
oko 100 g tvrdog topivog sira, naribanog
nasjeckano svježe začinsko bilje po želji


Paprike očistite i narežite ih na kockice (ako upotrebljavate neko drugo povrće, operite ga očistite/ogulite i narežite na kockice).

Crveni luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte.

U loncu zagrijte malo ulja i na njemu izdinstajte obje vrste luka. Dodajte ostalo povrće, sasvim kratko ga popržite pa dodajte vodu, pasiranu rajčicu, origano, sol, papar i šećer. Sve kuhajte oko 5 min. na laganoj vatri.

Škrob (ili brašno) razmutite u malo vode pa dodajte povrću, dobro promiješajte i kratko prokuhajte da se smjesa malo zgusne (možete dodati i više škroba, ako želite čvršću masu).
Kuhanu smjesu maknite s vatre. Po potrebi, dodajte još soli, papra ili šećera.

Njoke skuhajte prema uputi s pakiranja, ocijedite ih i umiješajte u smjesu od povrća. Umiješajte i 50ak g naribanog sira.

Smjesu premjestite u posudu za pečenje, pokrijte ju folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.

Sve pecite 20ak min. zatim maknite foliju, posipajte ostatkom sira i vratite nepokriveno u pećnicu na par minuta da se sir rastopi i zapeče.

Posipajte preostalim začinskim biljem i poslužite.




Post je objavljen 10.12.2011. u 08:02 sati.