Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Etiopska grickalica Dabo kolo

Recept je s bloga Fino i točka. U originalu, u smjesu se stavlja više šećera, nego soli. Mene ta varijanta nije privlačila jer volim slane grickalice pa sam htjela napraviti nešto slano cerek. Zato sam šećer potpuno izbacila rofl, sol stavljam da se osjeti smijeh, a dodajem i papar i/ili mljeveni čili fino (koristim i mljevenu papriku, kao u originalu).
U originalnom receptu komadi se ne sole izvana, iako, i to se može… (ja nekad solim izvana, a nekad jače zasolim tijesto).

Ova grickalica podsjeća na Kviki gric, recept je sličan, razlika je u tome što se u ovom receptu upotrebljava manje ulja i ne upotrebljava se kvasac. Osim toga, ovi komadi ne peku se u pećnici, nego u suhoj tavi na štednjaku. Ali... smijeh - kod mene se to svaki put peče u pećnici, jer meni se neda stajati nad tavom i to peči, lakše je ugurati lim s narezanim komadima u pećnicu.
A vi kako želite: probajte to peči ili u tavi ili u pećnici.

Prema mojim iskustvima ova verzija je tvrđa i suša od spomenutog Kviki grica.

Prvu turu ove etiopske grickalice radila sam kako se navodi u originalu: rezala sam komade veličine oko 1,5 cm. Naravno, većim komadima treba nešto duže da se ispeku, pa sam, da bih prije bila gotova, i od ove smjese škarama rezala manje komade kao za Kviki gric.


Oko 1,5 cm veliki komadi


Komadi rezani kao u receptu za Kviki gric



Sastojci
2 šalice brašna (šalica od 200 ml)
sol
papar, mljeveni čili
1/4 čajne žlice mljevene crvene paprike (slatka, ali može i ljuta)
50 ml ulja
hladna voda


U posudu stavite brašno, sol, papar/čili, papriku i ulje pa polako dodavajte vodu da zamijesite čvrsto tijesto. Ostavite ga da odstoji 15ak min. na radnoj površini.

Od tijesta oblikujte «rolice» promjera 1,5 cm pa ih nožem ili škarama režite na komade dužine 1,5 cm (pazite da budu podjednake veličine, kako bi se jednako pekli, ako ima većih komada, njima će trebati duže da porumene, a manji komadi će u tom slučaju i previše potamnjeti).

Narezane komade stavite na lim (obložen papirom za pečenje).

Varijanta s komadima veličine oko 1,5 cm.


Varijanta s malim komadima.



Napunjeni lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i komade pecite oko pola sata (ovisno o veličini) da porumene sa svih strana. Povremeno protresite lim, promiješajte komade.

Ostavite ih da se ohlade.




Post je objavljen 01.12.2011. u 08:08 sati.