Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Reformirajući Balkan, Europa zaboravila vlastite reforme

Piše Bojan Klima

Hrvatska će 9. prosinca u Bruxellesu potpisati Sporazum o pristupanju Europskoj uniji. To čini u vremenu koje je njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala 'najtežim od kraja Drugog svjetskog rata' – u jeku duboke dužničke krize u više zemalja euro-zone, za koju državnički vrh Unije, barem za sada, nema rješenje.

Možda to Hrvatska zaista čini u posljednji trenutak. Jer, kako piše agencija Reuters, 'proširenje' više nije na vrhu dnevnog reda Europske unije. Njezine će 'poluge utjecaja' na jugoistoku Europe – pogotovo u Srbiji - zbog toga oslabiti.

Mogućnost integracija u Europsku uniju posljednjih je dvadeset godina bila značajan motiv u provedbi teških reformi u državama bivše Jugoslavije. Tamošnja su tržišta i mediji danas slobodniji, zakon se više poštuje a manjine su zaštićenije – velikim dijelom baš zbog te 'mrkve' članstva u Uniji.

Kada Hrvatska sredinom 2013. konačno postane članica Europske unije ta će se asocijacija država vjerojatno dosta razlikovati od one kojoj je Zagreb prvotno poslao molbu za članstvo.

Da bi preživjela i ponovno bila uspješna, Europska će Unija morati provesti teške reforme.

Ostaje da se vidi hoće li njihova provedba biti brža i kvalitetnija od onih 'drž-nedaj' balkanskih reformi kojih smo svjedoci bili posljednjih desetak godina.


Post je objavljen 14.11.2011. u 21:54 sati.