Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Sindikati se pridružuju 'okupaciji' Wall Streeta

Piše Bojan Klima

Prosvjede u newyorškoj financijskoj četvrti danas su podržali neki od većih američkih sindikata. Na 75 američkih sveučilišnih campusa studenti su danas napustili nastavu u znak solidarnosti s prosvjedima na Manhattanu.

Prosvjedi pod imenom Occupy Wall Street traju od 17. rujna i prolaze manje-više bez incidenata i nasilja. Prosvjednici se bune protiv visoke nezaposlenosti, činjenice da je država javnim novcima spašavala banke koje su – preme njima – uzrokovale recesiju 2007. i 2008, te zbog učestalih sudskih ovrha i deložacija, zbog neplaćanja stambenog zajma.

Gerald McEntee, vođa sindikata AFSCME koji organizira zaposlene u lokalnoj upravi i ima milijun i 600 tisuća članova, je agenciji Reuters ovako objasnio razloge zbog kojeg prosvjeduje njegov sindikat: 'Naša je ekonomija upropastila toliko života, zatvorila toliko radnih mjesta i zbog toga su milijuni Amerikanaca danas bez doma a i bez nade. A sve zbog banaka koje se kockaju našom budućnošću.'

Glavni mediji nisu do sada poklanjali preveliku pozornost prosvjedima na Wall Streetu. Kada su i izvještavali o okupljanju u Parku Zuccotti na južnom Manhattanu, američki su mediji aktere najčešće opisivali ili kao dobrodušne naivce ili kao profesionalne bundžije. Nicholas Kristof, novinar New York Timesa koji je proljetos izvještavao s nemira u arapskim zemljama, preporučio je 'okupatorima Wall Streeta' da na realističan definiraju što žele i da izaberu vođe. To bi, smatra Kristoff, vodilo boljem i objektivnijem medijskom izvještavanju, a i većem utjecaju ovog pokreta na američkoj političkoj sceni.

Na Internet stranicama OccupyWallStreet definirano je 13 zahtjeva.

Među njima su i ovi biseri:

Trenutačno opraštanje svih dugova, i u Americi i u inozemstvu.
Ukidanje slobodne trgovine.
Ukidanje državnih granica tako da svatko može živjeti i raditi gdje god želi.

Možda će dolazak sindikalista u Park Zuccotti unijeti izvjesnu dozu realizma.

Jer, ovi ciljevi 'pohlepni' Wall Street neće uplašiti, već samo razveseliti.


Post je objavljen 05.10.2011. u 23:39 sati.