Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Latinoamerikanci postaju 'Anglosi'

Piše Bojan Klima

Američki mediji a često i demografi posljednjih godina predviđaju da će bijelci u dogledno vrijeme, negdje do 2050., u Sjedinjenim Državama postati manjina.

Međutim, podaci iz prošlogodišnjeg popisa stanovništva pokazuju da sve ovisi o tome kako se definira pojam rase. A to pri popisu stanovništva čini, često i potpuno nesvjesno, svaki građanin za sebe.

U američkom društvu postoji neformalni konsenzus o tri glavne rasne skupine – koje se kolokvijalno nazivaju 'Black', 'White' i 'Hispanic'. Međutim, u popisu stanovništva iz 2010. dobar dio 'hispanika' – građana latino-američkog podrijetla – odlučio se deklarirati bijelcima.

Zapravo, rast broja bijelaca u Sjedinjenim Državama u posljednjem desetljeću uvelike se pripisuje rastu latino-američke zajednice. U odnosu na 2000. godinu, broj bijelaca u SAD se povećao za 14. milijuna, za 6.5 posto, i njih sada u Sjedinjenim Državama živi oko 231 milijun.

Za dobar dio tog rasta , oko 74 posto, 'zaslužna' je latino-američka zajednica, koja se – zahvaljujući nizu društvenih, ekonomskih i kulturnih čimbenika – sve više identificira s većinskom, bjelačkom populacijom.

Iskustvo latino-amerikanaca u Sjedinjenim Državama slično je iskustvu Iraca, Talijana i Židova, etničkih grupa koje su - na početku svoje 'američke Odiseje' - također bile smatrane posebnim 'rasama', a danas su - 'Anglosi'.


Post je objavljen 30.09.2011. u 22:34 sati.