Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Palestina na East Riveru

Piše Bojan Klima

Palestinci su danas Ujedinjenim narodima podnijeli zahtjev za punopravnim članstvom u svjetskoj organizaciji. Sjedinjene su Države najavile da će vetom u Vijeću sigurnosti blokirati taj zahtjev. Washington smatra da se palestinska država može uspostaviti jedino putem izravnih pregovora Izraela i Palestinaca, u okviru mirovnog procesa.

Palestinski pokušaj proglašenja državnosti kroz proceduru u Ujedinjenim narodima pozorno prate i dvije američke etničke zajednice, židovska i arapska. Njihov angažman na tom planu primjer je kako američka vanjska politika ponekad postaje element 'domaće' političke scene. I arapska i židovska zajednica u pravilu glasaju za Demokratsku stranku, ali ankete pokazuju da su američki Židovi – ili barem jedan dio njih – razočarani navodno odveć mlakom podrškom predsjednika Obame Izraelu. Oporbeni republikanci zato nastoje 'preoteti' demokratima barem dio glasova u toj zajednici, poznatoj po angažmanu, dobroj organiziranosti i općem interesu za politiku.

Što je u temeljima američke podrške Izraelu? Angažman raznih američkih dijaspora – kojih u Sjedinjenim Državama ima iz doslovce cijelog svijeta - vrlo je važan. No, moglo bi se reći da bi Amerika, vjerojatno, podržala Izrael kada u njoj ne bi živio niti jedan Židov.

Zbog čega? Zbog toga što je Izrael, po određenim vrijednostima – političkim, društvenim, kulturnim i ekonomskim – Americi bliži od ostalih zemalja na Srednjem istoku.

I nije tako samo u slučaju Izraela. Iako ne treba zanemariti i druge, geo-političke i strateške interese, te vrijednosti možemo naći i u temelju američkog savezništva s Južnom Korejom, s Tajvanom, s hladnoratovskom Zapadnom Njemačkom, pa konačno, i u američkom partnerstvu sa Sarajevom i Zagrebom u ratu prije dvadeset godina.

U tim prijeporima, Washington je našao partnera u zemlji koja – u danom kontekstu - zastupa ideje otvorenog društva: demokracije, tržišta i poštivanja prava manjina. Prema međunarodnim kriterijima, Izrael je jedino slobodno, demokratsko društvo u regiji. Palestina će to vjerojatno jednog dana također biti, ali će svoju državnost – kako se čini - morati 'izboriti' na terenu, u izravnim pregovorima sa svojim susjedom.


Post je objavljen 23.09.2011. u 20:53 sati.