Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

'Država' kriva za sve, dok ne zagusti

Piše Bojan Klima

Amerika se ponovno podsjetila posljedica recesije iz 2007. i 2008. prije nekoliko dana, kada su objavljeni podaci Ureda za popis stanovništva o siromaštvu u Sjedinjenim Državama. 2010. u siromaštvu je živjelo više od 46 milijuna Amerikanaca, oko 15 posto stanovništva. Kada su u pitanju najmlađi Amerikanci, prema podacima Ureda za popis stanovništva prošle je godine u siromaštvu živjelo više od petine djece. Gotovo 50 milijuna Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje.

To su zabrinjavajući podaci u trenutku kada je ekonomski rast anemičan, stopa nezaposlenosti razmjerno visoka a obje stranke najavljuju drastične mjere državne štednje. Ona obično pogađa javne programe koji pomažu siromašnima – socijalnu pomoć, naknade za nezaposlene, dječje doplatke, bonove za hranu te državno zdravstveno osiguranje za najsiromašnije.

Nekoliko republikanskih političara koji se natječu za predsjedničku nominaciju svoje stranke prošlih je tjedana često citiralo Johna Kennedyja koji je prije više od pedeset godina rekao da je 'zapošljavanje najbolja socijalna politika'.

Međutim, u situaciji kada oko 25 milijuna Amerikanaca ili traži posao ili ga ima ali samo na ograničeno radno vrijeme, postaje očigledna važnost mjera socijalne politike – bez kojih bi siromašnih bilo i više. Kako piše New York Times, podaci Ureza za popis stanovništva pokazuju da je samo porezna olakšica za ljude s niskim prihodima od siromaštva 'spasila' nekih 3 milijuna Amerikanaca, a državni bonovi za hranu i do 3 i pol milijuna. Isto se može reći i za državno mirovinsko osiguranje te naknade za nezaposlene. Da njih nema – procjenjuje Ured za popis stanovništva – siromašnih bi bilo 17 milijuna više.

Američka javnost s razlogom kritizira državnu rastrošnost i rasipanje novca na mnogim područjima. No, na određenim područjima – na primjer, kada je riječ o pomoći siromašnima, nezaposlenima, ljudima starije dobi i djeci – državu nitko ne može zamijeniti.


Post je objavljen 15.09.2011. u 21:01 sati.