Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Rat - najslabija poluga u obrani od terorizma

Piše Bojan Klima

Jedna je američka anketa ovih dana pitala građane koja su sredstva u borbi protiv terorizma u posljednjih deset godina bila efikasna a koja nisu. Ratovi u Afganistanu i Iraku ocijenjeni su kao najmanje efikasne poluge u obrani od terorista.

Mjere kao što su povećana sigurnost na aerodromima ili odluka da se osnuje Ministarstvo domovinske sigurnosti podržalo je sedamdeset posto ili više ispitanika ankete lista Washington Post i mreže ABC, razvrstanih u kategorije 'demokrati', 'republikanci' i 'neovisni'.

Međutim, kada su u pitanju invazije na Afganistan i Irak – koje su bile pokrenute kao izravni odgovor na terorističke napade na New York i Washington – američka je javnost vrlo podijeljena . Jedva polovica ispitanika – 52 posto – smatra da je misija u Afganistanu zaslužna za smanjenje terorističke prijetnje. 46 posto smatra da nije. Reakcija na rat u Iraku još je negativnija – 53 posto smatra da ova misija nije bila učinkovita kada je riječ o smanjenju terorističke prijetnje po Ameriku, dok 46 posto smatra suprotno.
Rat u Iraku posebno polarizira Amerikance – dvostruko je više onih koji ga smatraju 'izrazito neefikasnim' u borbi protiv terorizma od onih koji ga smatraju 'izrazito efikasnim'. Ali 71 posto ispitanika koji se smatraju 'republikancima' smatra da je ova misija bila uspješna – dok tako misli samo 32 posto demokrata te 43 posto ispitanika koji su 'neovisni'.

Misija u Afganistanu manje je politizirani rat. 'Efikasnim' sredstvom u borbi protiv terorizma smatraju ga neznatne većine republikanaca i neovisnih, te nešto manje od polovice demokrata. Što se tiče podjele po spolu, muškarci su znatno skloniji ratove u Afganistanu i Iraku smatrati 'efikasnim sredstvima' nego što je to slučaj kod žena.

U usporedbi s otvorenim ratom, američka javnost ima više povjerenja u druge mjere u borbi protiv terorizma. To se posebno odnosi na pojačanu javnu sigurnost, pogotovo na prometnim čvorištima, te na ciljane vojno-obavještajne udare po terorističkim metama. 84 posto ispitanika smatra da su mjere sigurnosti na aerodromima i državnim objektima efikasan način obrane. 77 posto ispitanika smatra da su elektronsko prisluškivanje i druge tehnike obavještajnog praćenja osumnjičenika za terorizam također bile efikasne mjere obrane. Likvidacija Osame bin Ladena također je Ameriku učinila sigurnijom – 46 posto ispitanika smatra da je to bila 'vrlo efikasna' anti-teroristička mjera, dok 77 posto smatra da je bila 'efikasna'. 76 posto ispitanika podržava praksu zračnih udara bespilotnim letjelicama po lokacijama u Pakistanu i Jemenu, za koje se smatra da ih koriste teroristi.

Gledajući ukupno, anketa pokazuje da su republikanci – u odnosu na demokrate i neovisne - skloniji sve poduzete anti-terorističke mjere smatrati 'efikasnima'. To posebno dolazi do izražaja kada je riječ o najkontroverznijoj od njih – elektronskom prisluškivanju telefonskih razgovora. Taj program administracije Georgea W. Busha pozitivno je ocijenilo 93 posto anketiranih republikanaca.


Post je objavljen 09.09.2011. u 21:17 sati.