Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klape

Marketing

3. HRVATSKI FESTIVAL KLAPA I MANDOLINA


Prvi puta na jednom festivalu klapa, odnosno natjecanju klapa, sudjelovalo je preko 2000 posjetitelja. To se dogodili na Hrvatskom festivalu klapa i mandolina "Opatija 2010", dana 25.07.2010. Tako je već nakon druge godine postojanja Hrvatski festival klapa i mandolina, po svemu postao najveći hrvatski festival klapa koje koriste akustične žičane instrumente i klapa uopće. Festival posebno ističe tradicionalnu klapsku pjesma, a tako čuva našu kulturnu baštinu iskazanu ljepotom klapskog pjevanja.
Danas u Hrvatskoj ima 60 – tak klapa koje se koriste žičanim akustičnim instrumentima, a imajući u vidu trend nastajanja novih klapa te prelaska acapela klapa na instrumentalnu pratnju, sutra ćeih biti zasigurno puno više. To je izuzetno pozitivan i poželjan trend prema kojem se naša tradicionalna kultura napokon događa u turizmu, trend po kojem se tako najzornije ostvaruje dugo godina najavljivana integracija hrvatske kulture i turizma. Poradi toga zahvalni smo svim klapskim ljudima, pjevačima, voditeljima, muzikolozima i inim koji su osmišljali, oblikovali i živjeli klapsku pjesmu, usput čuvajući njenu prepoznatljivost koja je danas oblikovana u iznimno vrijedan nematerijalni kulturni proizvod kojeg mi putem Hrvatskog festivala klapa i mandolina želimo očuvati i materijalizirati nudeći isti svijetu koji nam dolazi i ima doći. Hrvatska već jeste, te će i nadalje biti ponosna na prepoznatljivost koju joj daje klapska pjesma i klape u čijem milozvučju i sama sve više uživa.
Od strane Udruge Hrvatskog festivala klapa i mandolina i ustanove Festival – Opatija, organiziran je i izveden treći po redu Hrvatskog festivala klapa i mandolina, u nedjelju 24.07.2011. godine u prepunoj dvorani GH "Adriatic" opatija. Također je sudjelovalo 10 klapa u natjecateljskom dijelu programa. Program je izveden pod budnim uhom ocjenjivačkog suda kojeg čine eminentni glazbeni stručnjaci, u sastavu: dr.sc. Nikola Buble, skladatelj Duško Tambača, Mo Mirna Marić, skladatelj Ljubo Kuntarić, Mo Milan Jakić i prof. Ramiro Palmić.
U natjecateljskom dijelu Festivala sudjelovale su klape: "Leut" iz Zadra, "Fortica" iz Šibenika, "Bibinje" iz Bibinja, “Kontrada” iz Zadra, „Kampanel“ iz Zagreba, „SOL“ iz Paga, “Volosko” iz Voloskog, "Kamen" iz Kamena kod Splita, “Kamik” iz Kostrene i “Opatija” iz Opatije. U revijalnom dijelu programa, u vrijeme glasovanja publike i žirija, zabavljala nas je ženska vokalna skupina "Putokazi" i klapa "Kanat" - u acapella izvedbi.
Po ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda prvo jesto zauzela je klapa "Kampanel", drugo "Volosko" trće klapa "Sol". Publiku je osvojila klapa "Bibinje", drugo jesto pripalo je klapi "Kontrada" a treće opet klapi Sol". Dodijeljene su tri novčane nagrade u iznosu 10.000 kn, dva svečana koncetra, jedna košara sa proizvodima PIK Vrbovec, jedna akustična gitara, jedna umjetnička slika. Fond nagrada iznosi oko 33.000 kn.
Festival je vodila ujedno i scenaristica programa festivala TV voditeljica Lejdi Oreb. Program je snimala županijaka televizija Ri-Tv, te reportažno: Internet televizija, TV nadbiskupije Primorsko-goranske i lokalna postaja HTV-a.
Festival je održan uz potporu Grada Opatije, Županije primorsko-goranske, Hrvatske turističke zajednice, a otvoren je od strane predstavnika našeg generalnog pokrovitelja - Ministarstva turizma RH. Na Hrvatskom festivalu klapa i mandolina „Opatija 2011“ sudjelovali su brojni visoki dužnosnici iz gospodarstva, glazbe i politike, što ukazuje na značaj i sve veći nivo festivala koji u praksi zorno pokazuje da objedinuje našu tradiciju, kulturu i turizam, u jedinstvenoj turističkoj ponudi.
Dobro nam došli i na četvrti Hrvatski festival klapa i mandolina koji će se održati u jednom ili više gradova domaćina, kojima će mo ponuditi Festival kao veliku hrvatsku promidžbeno-turističku manifestaciju.
Zahvaljujemo svim dobrim ljudima, sponzorima i pokroviteljima, medijskim kućama te nadležnim pokroviteljima festivala. Uvjereni smo u uspjeh i perspektivu ovog velikog i izuzetnog Festivala, kojim će mo osvajat srca stranih i domaćih gostiju!
Više o nama na web stranicu Festivala: www.festival-klapa.com
Za hrvatski festival klapa i mandolina:

Ivan Dragičević, ravnatelj festivala
Ivica Žunić, umjetnički ravnatelj festivala


Post je objavljen 31.07.2011. u 13:29 sati.