Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Ne možemo biti njihovi roditelji, budimo njihova obitelj

Prenosimo pisanje Dnevnog lista:


USKOPLJE – Centar za socijalni rad G. V.-Uskoplje u sklopu projekta “Razvoj servisa za djecu bez roditeljskog staranja i obitelji pod rizikom od razdvajanja u Srednjobosanskoj županiji”, kojeg zajednički provode Ministarstvo zdravstva i socijalne politike SBŽ-a, Hope and Homes for Children BiH (HHC) i centri za socijalni rad, realizira promociju hraniteljstva/udomiteljstva kao prirodniji obiteljski vid zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.
Kampanja se odvija pod sloganom “Ne možemo biti njihovi roditelji, budimo njihova obitelj”.
Slab odziv

Iako kampanja započeta u lipnju još uvijek nije privukla ljude, Darija Musa, socijalna radnica, kaže da se ipak nadaju da će se uskoro javiti potencijalni udomitelji koji bi bili voljni primiti djecu koja ne mogu odrastati u vlastitoj obitelji te im pružiti toplinu, dom, ljubav i sigurnost koji su potrebni za zdrav rast i razvoj.
Inače, ovo nije prvi put da se ovakav projekt promovira. To se radilo i prije s manje-više dobrim rezultatima. Također, ovakav projekt urađen je i u Sarajevskoj te Tuzlanskoj županiji.
“U našoj županiji, prema posljednjim informacijama, oko 40 djece smješteno je u obiteljima, a u ustanovama ih ima i do tri puta više. To nas je i navelo da promoviramo udomiteljstvo budući da želimo smanjiti broj djece u ustanovama, a povećati broj djece u obiteljskom smještaju”, kazala je Musa i pozvala sve građane koji žele doznati više o hraniteljstvu da se jave u Centar za socijalni rad Gornji Vakuf-Uskoplje.
Prema njezinim riječima, kako bi osoba ili obitelj postala udomitelj i prihvatila dijete na smještaj, ona treba proći postupak koji provodi centar za socijalni rad, a to je na početku prijava za udomiteljstvo, procjena potencijalne udomiteljske obitelji koju obavlja centar (zdravlje obitelji, stambeni i drugi uvjeti potrebni za zaštitu, njegu, prehranu, učenje i zadovoljavanje potreba i interesa djeteta).

400 maraka mjesečno

Prilikom procjene centar se rukovodi zakonskim odredbama i osobnim kvalitetama i osobina potencijalne udomiteljske obitelji. Nakon odabira obitelj prolazi kroz obuku kojom se članovi obitelji pripremaju za ulogu udomitelja. Za vrijeme smještaja djeteta obitelj kontinuirano ima potporu Centra za socijalni rad. Mjesečna naknada za ovaj vid zaštite djece iznosi 400 maraka, odnosno 60 posto prosječne mjesečne plaće ostvarene u prethodnoj godini u županiji.

Piše: Mirela Tučić



Post je objavljen 11.07.2011. u 18:10 sati.