Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/isuskraljkraljeva

Marketing

U KORIZMI S MARIJOM

Sainte Marie de La Pierre qui Vire

U prvoj Papinoj enciklici jedna od najljepših stranica posvećena je Mariji.
Sveci su - stoji u enciklici - svjedoci Božje ljubavi.
A među svetima ističe se Marija, Majka Gospodinova i ogledalo svake svetosti.
Njezina duša veliča Gospodina, to jest čini Ga velikim.
Ovo je program njezina života - tvrdi Sveti Otac - ne stavljati sebe u središte, nego učiniti prostor Bogu kojega susrećemo u molitvi ili služenju bližnjemu - samo tada svijet postaje dobar.
Marija je velika jer ne želi sebe učiniti velikom, nego Boga.
Tako - pojasnio je Benedikt XVI. - govori i misli s Riječju Božjom; Božja riječ postaje njezinom riječju, njezine misli su sukladne Božjim mislima, a njezina volja je istovjetna volji Božjoj.
Marija je žena koja ljubi. Mi to predosjećamo u gestama ovijenima šutnjom, o čemu govore evanđeoska pripovijedanja o djetinjstvu.
To vidimo u ljubaznosti, s kojom u Kani zamjećuje nelagodnost u kojoj se nalaze zaručnici i predstavlja je Isusu.
To vidimo u poniznosti s kojom prihvaća zanemarenost tijekom javnoga Isusovog života, znajući da Sin treba utemeljiti novu obitelj i da će majčin čas doći samo u trenutku križa, koji će biti pravi Kristov čas.
Onda, kad učenici pobjegnu, ona će ostati ispod križa.
Vrhunac Marijine patnje jest "Božja šutnja" nasuprot Sinova križa.
Marija i u trenutku mraka vjeruje Bogu. Ustraje u vjeri u Božju dobrotu unatoč svim nerazumijevanjima, sigurna da je Bog Otac i da nas on ljubi".
Stoga je Marija - podsjeća Papa - Majka svih vjernih. Njezinoj se majčinskoj dobroti ljudi svih vremena i krajeva obraćaju u svojim potrebama i nadanjima, radostima i patnjama, u svojoj samoći i zajedno.
I uvijek kušaju dar njezine dobrote, neiscrpivu ljubav koja izlazi iz dubine njezina srca.
Svjedočanstva zahvalnosti na svim kontinentima i u svim kulturama odana njoj, priznanje su te čiste ljubavi, koja ne traži sebe, nego jednostavno ljubi.
Pučka pobožnost očituje, istovremeno, nepogrješiv predosjećaj kako je moguća takva ljubav: ona to postaje zahvaljujući najintimnijem jedinstvu s Bogom, uslijed čega je u cijelosti ispunjena Bogom - stanje koje dopušta onome tko je pio na izvoru ljubavi Božje da sam postane izvor žive vode.
Njoj - završava Papa - povjeravamo Crkvu, njezino poslanje u službi ljubavi, kako bi nas poučila upoznati Isusa, kako bismo i mi postali sposobni za istinsku ljubav i u žednome svijetu bili izvori žive vode.


Post je objavljen 17.03.2011. u 15:24 sati.