Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nestosekuha

Marketing

Ferdinand kiflice

Evo jednog od prvih kolača kojih se sjećam. Nije da mi je baš uvijek bio na samom vrhu... Kad si dijete nekako radije biraš voćne. Ali uvijek mi je bio fin, posebno dobro natopljen, još mlak...mljac, mljac.
Naziva ima raznih npr. Osinja gnijezda, ali mi smo to uvijek zvali Ferdinand kiflice. Nema baš puno mudrosti za napraviti ga pa zasučite rukave i krenite.

Pripremite:

Tijesto:
2,5 dcl mlijeka
malo manje od 1/2 kocke suhog kvasca
45 dkg brašna (2/3 oštrog, ostalo glatko)
4 žumanjca
2 žlice ulja
prstohvat šećera (za kvasac)
malo soli

Fil:
12 dkg margarina (ili maslaca)
10 dkg šećera
1 vanilin šećer
15 dkg oraha
po želji grožđice

Preljev:
8 dcl mlijeka
1 vanilin šećer
8 laganih žlica šećera

U mlijeku umutiti kvasac i dići. Kad se digne dodati i ostatak gore navedenih sastojaka i umijesiti tijesto. Razvaljati ga debljine pola do 1 cm, oblik kocke ili kvadrata, kako vam drago. Bitno da sve možete jednako smotati, na barem približnu debljinu. Sve premazati smjesom margarina i šećera. Nemojte se napraviti pametni pa kraj iz nekog nepoznatog razloga ostaviti ne namazanim, kao vaša Blondie. Dakle, mažite cijelu plohu posipajte orasima, po želji i grožđicama. Zarolajte, režite pužiće 1 cm široke, slažite s razmakom u lim (za 30 komada sam trebala 3 lima) pustite da odstoji 2 sata, peći na 180° cca 25 minuta, redom kako ste punili limove. Pripremite preljev tako što smiješate sve sastojke, zakuhajte i pustite da kratko provriju. Kolači se podlijevaju kad porumene, zatim se još malo peku, uglavnom dok dobro ne porumene (pazite da ne zagore). Izvađene iz pećnice pustite da još par minuta budu u limu, tek onda ih vadite van.
Sve skupa sam pekla 1h i 10 min. Jedu se mlaki ili hladni, ali svakako isti dan kad su napravljeni.

Photobucket

Post je objavljen 16.03.2011. u 06:40 sati.