Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Više oružja, manje kriminala?

Piše Bojan Klima

Dva dana nakon krvavog incidenta u Tucsonu, u ponedjeljak 10. siječnja, u Arizoni je bilo prodano 60 posto više komada vatrenog oružja nego istog dana prethodne godine. Na nacionalnom planu – prema statistici koju je objavio FBI - prodaja revolvera, pušaka i raznih vrsta strojnica bila je tog ponedjeljka pet posto veća nego istog dana 2010.

I to je bio američki odgovor na masakr u Tucsonu - uz naravno, trijezne komemoracije žrtvama i pozive na civiliziranost u političkom dijalogu.

Zbog čega? Trgovci oružjem reći će da je to zbog toga što se Amerikanci boje da će nakon ovog zločina biti uvedena oštrija zakonska kontrola tržišta osobnim naoružanjem. Slično je zanimanje za kupnju oružja, naime, bilo zabilježeno i nakon medijski vrlo eksponiranog zločina na Sveučilištu Virginija Tech, u proljeće 2007. Prodaja oružja je rasla i u prvim mjesecima mandata predsjednika Obame, u zimu 2009. – jer se očekivalo da bi država mogla uvesti oštriju kontrolu. Tada je oružje kupilo čak 2.5 milijuna Amerikanaca, 26 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Prema anketi televizijske mreže CBS, Amerika je prepolovljena kada je u pitanju oružje u rukama građana. Nekih 48 posto smatra da bi zakoni trebali ostati ovakvi kakvi su sada, dok 47 posto smatra da kontrola treba biti oštrija.

Američka popularna kultura, odnosno njezin narodni etos, prožet je fascinacijom oružjem. Oružje je na izvjestan način izraz osobne slobode, do koje Amerikanci posebno drže. Prema Johnu Lottu, autoru knjige 'More Guns, Less Crime', u rukama privatnih građana je – sve skupa – nekih 270 milijuna komada lakog vatrenog oružja.

Nakon što je u pucnjavi u Tucsonu stradala i jedna članica Kongresa, na Capitol Hillu se debatira o osobnoj sigurnosti izabranih predstavnika naroda. Neki od njih – dvojica članova Zastupničkog doma – već su najavili da će, od sada, za posjeta svojim izbornim okruzima biti naoružani.

S druge strane, kongresnica iz New Yorka, demokratkinja Carolyn McCarthy predložila je zakon koji bi zabranio prodaju automatskog revolvera s punjenjem od 33 metka – koji je koristio Jared Loughner. Ovi su revolveri bili zabranjeni od 1994. do 2004. Nakon što se pokazalo da njihova zabrana nije dovela do niže stope ubojstva, 2005. prodaja tih revolvera bila je ponovno dopuštena.

Pristaše slobodne prodaje oružja u kongresnoj će debati vjerojatno navesti ovaj podatak. Nakon toga, ova će problematika biti na izvjesno vrijeme zaboravljena – do nekog novog masakra.


Post je objavljen 14.01.2011. u 21:34 sati.