Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/isuskraljkraljeva

Marketing

Imate li u sebi dovoljno snage ili hrabrosti za poniznost?!

(Engleska riječ "meekness" u prijevodu na hrvatski jezik znači pokornost, krotkost. I u želji da vam što bolje približim značenje riječi "krotkost" na internetu, pored ostalih, naiđoh i na ovu definiciju: "Krotkost – osobina ovaca spremnih za šišanje" i autor web stranice dalje dodaje "nisam mislio na prave ovce"! Pa naravno, nije mislio na prave ovce, nego na nas, Božje ovčice! Engleska riječ "meek" u prijevodu na hrvatski jezik znači "krotak, blag, pokoran". Ja u prijevodu neću moći koristiti sve tri riječi odjednom – bilo bi neestetski, zar ne, ali zato vi, tijekom čitanja, u svome srcu umjesto riječi koju ja budem koristila, ponovite i ostale riječi, neka i vas i mene natapaju, neka nas ispune snagom, hrabrošću, odvažnošću i poniznošću, da imadnemo dovoljno i snage i hrabrosti i odvažnosti i poniznosti biti blagi, krotki i pokorni. – op. prev.)

Što nije u redu sa krotkošću? Da li je pokoran čovjek plašljiv čovjek (nepouzdana osoba) koja je suviše beskarakterna i neodlučna, popustljiva da bi se suočila sa životnim borbama? Ovo je iskrivljeni pogled na krotkost, koji širi televizija i moderne novele. Za njih je život "divljina na pločniku", gdje se svaka različitost razrješava sa šest hitaca ili parom pesnica. Snaga se izjednačuje s okrutnošću i brutalnošću.
Ništa nije tako daleko od istine kao to. Krotak, blag, pokoran čovjek u svojoj naravi ima hrabrost mučenika, poštovanje pjesnika i strpljivost sveca. Pokornost se rađa iz samosvladavanja, a ona sama rađa samokontrolu. Krotak čovjek marljivo uči u školi Krista Raspetoga, koji je bio krotka i ponizna srca.
Doista ne trebate pokazivati snagu ili javno prijetiti ili pokazivati svoju pravednost da biste zasjenili one koji vam krivo čine. Svoje neprijatelje morate savladati snagom božanskoga života koji protječe u vama i kroz vas. Svijet i svoje neprijatelje morate pobijediti i osvojiti Kristovom ljubavlju.
Jeste li primijetili da vam se čini kako se od vas najviše traži onda kada ste tjelesno i živčano najslabiji? Sjetite se da je naš Gospodin prekorio svoje apostole jer su Ga htjeli poštedjeti neljubaznog naroda koji ga je neprekidno slijedio tog iscrpljujućeg apostolskog dana. Dao im je zapovijed: "Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!"
Što vi činite kada vas dobri ljudi povrijede ili odbace na bilo koji način? Štoviše, možda i oni koje ljubite? Sjetite se što je Isus rekao apostolima koji su htjeli spustiti oganj s nebesa na grad u koji Mu je bio zabranjen ulazak. Upozorio ih je da oni ne znaju kojem su duhu oni pripadali (Lk 9, 55).
Što se događa kada vas izda, riječima ili djelima, osoba od povjerenja ili dobar prijatelj? Petar, koji se zaklinjao da će do smrti biti uz Spasitelja, izdao Ga je u času kada mu je bio najpotrebniji. Ipak, Kristov jedini prijekor bio je pogled neizmjerne nježnosti i krotkog opraštanja. Pa zar je onda čudno da je taj pogled donio suze trenutačnog pokajanja?
Međutim, istina je i to da štoviše i mala pokornost zahtijeva mnogo snage. Sada, više nego ikada, svijet – koji je prepun okrutnosti – treba uistinu krotke, blage i pokorne ljude. Ovo vrijeme više vapi za pokornim muškarcima nego za lažnom hrabrošću, nego za okrutnom i nekontroliranom ljutnjom. Danas nam je potrebnija blagost samosvladavanja nego mržnja i okrutnost sebičnosti. Trebamo Kristovu krotkost i poniznost.

Pomagala za krotkost:

1. Poštujte svaku osobu – bez obzira na narodnost, boju kože ili vjersku pripadnost – kao djecu Božju i potencijalne svece.
2. Imajte samilosti prema slabostima i pogreškama drugih, kada koristite svoju ozdravljujuću snagu, ma koliko oni bili zlobni i pakosni. Počnite u svome domu, imajući na umu uvijek da vas nitko i nikada ne može povrijediti kada ste uistinu pokorni.
3. Kada date najbolje od sebe i vaš napor se ne cijeni, ili kada se zanemari vaš mudri savjet, produžite dalje – u miru. Molitva je druga alatka krotkosti, blagosti i pokornosti; alatka koja liječi i donosi pobjedu dušama nakon što one čuju riječi ili dožive djela koja ih uništavaju.
I – konačno – molite za hrabrost da budete blagi, krotki i pokorni. I –zapamtite – ni jedna pobjeda nije tako slatka kao ona u kojoj osvojite sami sebe! Neka vas Bog obilato blagoslovi!
~Father Kilian McGowan, C.P.~

Onaj tko pred Bogom kleči,
pred svim ljudima može uspravno stajati.


Da bi upravio sa samim sobom, koristi svoju glavu;
da bi upravio s drugima, koristi svoje srce!


USTRAJNOST

1. Najprije napravi dobar početak – odluči da ćeš sve svoje dnevne obveze savršeno izvršiti, koliko je u tvojoj moći!
2. Svaki dan prihvati kao dan koji dolazi iz Božje ruke. Jučer je prošlo, a sutra će tek doći.
3. Tijekom svakoga dana ponašaj se tako kao da ti je to jedini dan koji još imaš.
4. Pokušaj u sve svoje svakodnevne obveze unijeti što više ljubavi i vjere.
5. Primijetit ćeš da život iz dana u dan postaje lakši. Stvari koje su ti prošle godine izgledale nemoguće, ove godine lakše s njima izlaziš na kraj.
6. Bez obzira kako se stvari loše odvijale, ne odustaj. BOG JE S TOBOM!


Post je objavljen 09.09.2010. u 13:28 sati.