Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pilotgirl

Marketing

Instrumenti s kapsulom

Evo prelazim malo na kokpit aviona, točnije letačke instrumente ;) a u njih spadaju magnetski kompas, instrumenti s kapsulom (visinomjer, brzinomjer i variometar) i žiroskopski instrumenti (žirodirekcional, umjetni horizont i indikator zaokreta). Počinjem s instrumentima s kapsulom, a u narednim postovima ću objasnit svaki pojedini malo bolje ;)

Instrumenti s kapsulom

Instrumenti s kapsulom su visinomjer, variometar i brzinomjer. Njihov najvažniji dio je metalna kapsula vrlo tankih stijenki čije je svojstvo da se širili, odnosno skuplja, kada je izložena razlici pritiska u unutrašnjosti kapsule u odnosu na pritisak koji vlada oko kapsule.
Zato je za funkcioniranje instrumenata potrebno dovesti do kapsule ta dva pritiska, čija razlika tvori indikator veličine fizikalne pojave koju mjerimo. Ta dva pritiska su pitostatika (atmosferski pritisak zraka koji miruje) i pitodinamika (pritisak koji stvara kretanje aviona tokom leta). Na sva tri instrumenta dovodimo pitostatiku, a samo na brzinomjer i pitodinamiku.
Zbog toga je svaki avion opremljen s jednim ili dva statička otvora, smještena na poziciji gdje nisu izloženi utjecaju kretanja, i jednim dinamičkim otvorom smještenim paralelno s uzdužnom osi aviona, tj. Na pogodnoj poziciji da zahvati sav nadtlak stvoren kretanjem, ali i da pritom izbjegne utjecaj strujanja elise i ostalih smetnji (ispod krila).

Image Hosting by imagefra.me
visinomjer

Image Hosting by imagefra.me
variometar

Image Hosting by imagefra.me
brzinomjer

Image Hosting by imagefra.me
eo za frenda Repača suhoj su-35 ;) :P

ps. malo sam izmijenila boxeve na blogu tako da sada sa strane možete pročitati neke zanimljivosti iz povijesti avijacije ;)

see ya,
caspix

Post je objavljen 23.08.2010. u 13:22 sati.