Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 23. kolovoza do 29. kolovoza. 2010.

Ovih dana stupaju smjene u župama. Oproštaji od bivših pastira je u tjeku.
Zadnja grupa je na Modravama. Osobno mi je žao što zbog posla nisam mogao otić.
Da krenemo na najave:

- (IKA) - U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima varaždinski biskup Josip Mrzljak služit će u ponedjeljak 23. kolovoza u 17 sati misu zadušnicu u župnoj crkvi u Macincu za sve žrtve, a posebno za žrtve komunističkog zločina čije su kosti iskopane iz prikrivenoga grobišta kod dravskog nasipa Sep kod Gornjeg Hrašćana.
Nakon mise pronađeni posmrtni ostaci će uz molitvu koju će predvoditi biskup biti pokopani u novoizgrađenu grobnicu kod nasipa Sep.
Zemni ostaci više žrtava pronađeni su na toj lokaciji prilikom rekonstrukcije nasipa početkom ožujka 2009. godine, kao i kod ekshumacije koja je izvršena od 8. lipnja do 12. kolovoza 2009. godine. Riječ je o žrtvama komunističkog terora koje su dovezene iz pravca Varaždina i likvidirane u lipnju 1945. godine. Na toj su lokaciji još prije nekoliko godina društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina i Čakovca podigla spomen-križ.

- (IKA) – "Roditelji i njihova suodgovornost u odgojno-obrazovnom sustavu kroz prizmu vjeronauka u školi" bit će tema Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje u srednjim školama koja će se u organizaciji Nacionalnoga katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje održati od 23. do 25. kolovoza u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Škola započinje 23. kolovoza u 9 sati, a tijekom njezina održavanja predviđena su predavanja „Suvremeni modeli obitelji u Hrvatskoj i ostvarivanje odgojnih zadataka" (dr. Veronika Reljac); „Društvene skupine i institucije u očima mladih – zadaci međugeneracijskog dijaloga" (dr. s. Valentina Mandarić); „Vjeronauk u školi između roditeljskih očekivanja, društvenih ciljeva, potreba mladih i crkvenog služenja čovjeku" (dr. Josip Šimunović) i „Odgojno djelovanje škole i poticanje suradnje učenika, nastavnika i roditelja" (mr. Majda Fajdetić). U sklopu Katehetske škole održat će se i rad u skupinama, a u utorak 24. kolovoza u 17 sati predstavit će se udžbenik katoličkoga vjeronauka za 3. razred srednjih škola „Životom darovani".

- (IKA) – Međunarodni festival „Organum Histriae" održat će se ove godine po trinaesti put.
Koncert „Povratak Bachu" izvest će u utorak, 24. kolovoza u katedrali Uznesenja Blaženje Djevice Marije u Puli (Kandlerova 27) s početkom u 21 sat njemački glazbenici Daniel Schmal, truba i Johannes Gebhardt, orgulje.
U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Umagu, u četvrtak, 26. kolovoza u 21 sat bit će predstavljeni „Barokni misteriji". Nastupaju Pavao Mašić, orgulje (Hrvatska) i Dimitrij Sinkovski, violina (Rusija).
Posljednji koncert ovogodišnjeg Festivala održat će se u petak, 27. kolovoza u župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama (Valdabasso 25). Na koncertu s početkom u 20 sati koncert „Najljepša hrvatska rana glazba" održat će Vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija.
Festival orguljske glazbe „Organum Histriae" prati putove istarskih orgulja, te se svake godine odvija na nekoliko atraktivnih lokacija, u prekrasnih sakralnim prostorima gdje se nalaze vrijedni povijesni instrumenti. Orguljaško blago koje skriva istarski poluotok revitaliziralo se kroz 13 godina održavanja festivala Organum Histriae te tri izdanja orguljaškog natjecanja Andrea Antico da Montona.
U župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama datiraju iz 1791. godine, a djelo su venecijanskog graditelja Gaetana Callida. Orgulje u umaškoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije su iz 1776. godine, a djelo su venecijanskog graditelja Francesca Daccija. Orgulje u pulskoj katedrali suvremeni su tip instrumenta iz 1960., postavljene u 2000. godine. Graditelj orgulja je Wolfgang Eisenbarth.
Više o samom Festivalu na http://www.organum-histriae.org.

- (IKA) – U povodu 63. obljetnicu mučeničke smrti sluge Božjega Miroslava Bulešića (13.5.1020.-24.8.1947.) u utorak 24. kolovoza u 18 sati u župnoj crkvi u Svetvinčentu održat će se misa zadušnica.

- (IKA) - Dokumentarni film Pavla Crnjca "Katehetska ljetna škola 1971.-1993." bit će predstavljen u utorak 24. kolovoza u 17 sati u dvorani Vijenac na Kaptolu 29 u Zagrebu, u sklopu Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje u srednjim školama.
Riječ je o filmu u trajanju od pedesetak minuta, u kojem se prikazuje povijest KLJŠ u razdoblju od 22 godine. O filmu će govoriti autor i predstavnici Kršćanske sadašnjosti d.o.o. Izdavač toga dokumentarnog filma je Hrvatska biskupska konferencija, a nakladnik je Kršćanska sadašnjost.
O KLJŠ postoje određeni pisani radovi koji se nastavljaju u različitim istraživanjima. Međutim o tom događaju, koji je bio vrlo važan za poslijekoncilsku obnovu u našoj Crkvi, do sada nema nijednog objavljenog videozapisa, samo neki inserti koji su vrlo parcijalni. Film u dvanaest tematskih cjelina prati i analizira KLJŠ i zasigurno je vrijedan dokument o životu naše Crkve, posebice u okolnostima koje joj nisu bile sklone, o čemu autor donosi svojevrsni sažetak: "Može se mirno ustvrditi, s jedne određene vremenske distance, da je održavanje Katehetskih ljetnih škola u poslijekoncilskom razdoblju 70-ih i 80-ih godina u Crkvi u tadašnjoj državi, podržalo koncilsku obnovu, držalo živu svijest o većem angažmanu u katehezi i pripremila Crkvu za uvođenje religioznog odgoja ili vjeronauka u osnovne i srednje škole."

- (IKA) - Od 24. do 27. kolovoza u svetištu Gospe od Krasna održavaju se redovne godišnje duhovne vježbe za svećenike Gospićko-senjske biskupije i Riječke nadbiskupije. Svećenike će tijekom njihova boravka na Krasnu pohoditi riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić i gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodit će u utorak 24. kolovoza, na blagdan sv. Bartola ap., župu Bartolovec kod Varaždina, gdje će u 11 sati predvoditi misno slavlje u prigodi proslave župnog zaštitnika. Ujedno će blagosloviti novoizgrađeni župni pastoralni centar.

- (IKA) – Svoga zaštitnika, sv. Bartola apostola i mučenika, stara banovinska župa Hrastovica koja je u Domovinskome ratu teško stradala, slavi u utorak 24. kolovoza. Svečanu koncelebriranu poldanicu sa župnikom Mariom Miglesom predslavi Marko Cvitkušić. Misu u 16.30 sati predvodi bivši hrasovički župnik Zvonimir Marijanović.

- (IKA) – Blagdan sv. Anastazija svečano se 26. kolovoza slavi u župi sv. Kaja u Solinu. Na uočnicu 25. kolovoza, večernja je misa u 19 sati na grobu svetog mučenika, ostacima bazilike Anastazijane na Marusincu, kršćanskom arheološkom predjelu antičke Salone, današnjega Solina, a na sam blagdan svetog mučenika, 26. kolovoza, u novoj župnoj crkvi Sv. Anastazija mise su u 8.30 i u 10.30 sati. Središnje euharistijsko slavlje je u 19 sati. Predslavi ga dr. don Drago Šimundža, a pjesmom prati mješoviti župni zbor Sv. Kaja.

- (IKA) – Obiteljski centar Filozofsko - teološkog instituta DI u Zagrebu i ove godine organizira Obiteljsku ljetnu školu na Jordanovcu 110 od četvrtka 26. do nedjelje 29. kolovoza s početkom u 17.30 a završetkom oko 14 sati. Okvirna tema seminara za roditelje, mlade i djelatnike u obiteljskom pastoralu jest "Suvremena obitelj u potrazi za svojim identitetom".
Na predavanjima će govoriti prof. dr. Krunoslav Nikodem s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Ivan Štengl sa zagrebačkog KBF-a, dr. sc. Vesna Bilić, dr. sc. Niko Bilić, DI, mr. sc. don Damr Stojć, SDB mr. sc. fra Žarko Relota., koji će obiteljsku problematiku obraditi sa sociološke, psihološke, pedagoške te teološke strane. Uz predavanja predviđene su "radionice" i dva okrugla stola. Animaciju mladih vodi mr. sc. Josip Sremić prof. Marija Žganjer. Svaki dan slavit će se zajednička euharistija u podne a meditacija je navečer.
Troškovi punog pansiona po danu za odraslu osobu, uključujući smještaj u gradu, iznosi 50 kuna, za predškolsku djecu je besplatno, za osnovce je pola cijene.
Sudionici koji imaju vlastiti smještaj u gradu mogu dobiti ručak po povoljnoj cijeni, za djecu se priređuju mali međuobroci.
Predbilježbe i pobliže obavijesti, kao i detaljniji program može se dobiti kod p. Jure Bosančića, DI, 10001 Zagreb, pp 669, Palmotićeva 31 na tel. 01/48 03 000, faksom 01/49 23 636 te e-mailom bosancic@ftidi.hr.

- (IKA) – U organizaciji Udruge za promicanje načela etičnosti „Pronet" u Kući susreta Tabor, Langova 18 u Samoboru od 26. do 29. kolovoza održat će se duhovna obnova s temom „Čovjek se može preporoditi". Voditelj obnove bit će fra Zvjezdan Linić.
Prijave za duhovnu obnovu primaju se preko Udruge Pronet na telefon 091/177-4811 (Šimunić).

- (IKA) - Pod geslom "Bog nas je stvorio za velike stvari: voljeti i biti voljeni" diljem svijeta misnim slavljima, molitvenim bdjenjima, devetnicama i kulturnim programima bit će obilježena stota godišnjica rođenja Majke Terezije iz Kolkate.
U rodnom Skopju će se u četvrtak, 26. kolovoza održati zasjedanje Sobranja, na kojem će biti predstavljena "Nacionalna nagrada Majka Terezija". Istoga dana, misno slavlje u katedrali Srca Isusova predvodit će beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. U toj prigodi u Spomen kući "Majke Terezije" bit će otvorena izložba hrvatskog fotografa Zvonimira Atletića.
U četvrtak, 26. kolovoza na sjeverozapadu Albanije, u katedrali mjesta Vau-Dejes koja će biti posvećena bl. Majci Tereziji održat će se nacionalno hodočašće. Misu će predvoditi nadbiskup Tirane i Drača Rrok Kola Mirdita.
Na Kosovu, gdje je 2010. godina proglašena "Godinom Majke Terezije", svečano misno slavlje održat će se 5. rujna u Prištini, a predvodit će ga apostolski upravitelj Prizrena biskup Dode Gjergji.
Papinski vikar za Grad Vatikan kardinal Angelo Comastri će u bazilici San Lorenzo in Damaso predvodi misu u četvrtak, 26. kolovoza. Misnom slavlju nazočit će članice zajednice Misionarke ljubavi koje djeluju u Rimu, kao i njihovi volonteri, dobročinitelji i korisnici. Misi će prethoditi otvorenje izložbe fotografija "Blažena Terezija iz Kolkate: život, djelo, poruka" u palači Cancelleria. U povodu proslave, u crkvi San Gregorio al Celio će se u subotu, 4. rujna održati molitveno bdjenje, a u nedjelju 5. rujna misu će predvoditi prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Ivan Dias.
Devetnice i misna slavlja održat će se i u drugim talijanskim gradovima, kao i u Parizu, Madridu, Barceloni, Kopenhagenu, Muenchenu.
U Indiji, gdje je Majka Terezija provela najveći dio svoga života, proslava je započela 17. kolovoza devetnicom u svim župama nadbiskupije Kolkata. Svečano misno slavlje u Majčinoj kući Misionarki ljubavi, u četvrtak 26. kolovoza predvodit će nadbiskup nadbiskupije Ranchi kardinal Telesphore Placidus Toppo.
U New Delhiju stogodišnjica rođenja Majke Terezije obilježit će se od 23. do 31. kolovoza nizom programa koje je potaknula Indijska biskupska konferencija, a UNESCO dao potporu. Program uključuje simpozij o Blaženoj Majci Tereziji, kao i dvije kazališne i plesne predstave.
U indijskom glavnom gradu u subotu 28. kolovoza održat će se javna komemoracija na kojoj će sudjelovati i indijski predsjednik Pratibha Patil Devisingh.

- (IKA) – Svećenički dan Porečko-pulske biskupije održat će se u Boljunu u četvrtak, 26. kolovoza s početkom u 9.30 sati.

- (IKA) - U subotu 28. kolovoza u crkvi Sv. Dominika u Dubrovniku za vrijeme mise u 19 sati dominikansko odijelo (habit) primit će kandidati Josip Cota, Ivan Prskalo, Marko Pavlinović, Mirko Vlk, Ivan Iličić, Ivan Tomić, Mladen Folnović i Domagoj Polanščak. Činom oblačenja kandidati započinju jednogodišnji novicijat.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u subotu 28. kolovoza okupit će se mladi iz Varaždinske biskupije i drugih krajeva. Misa za mlade proslavit će se s početkom u 18 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, a zatim će u 19 sati početi Festival duhovne pjesme "DUGA 2010." u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ludbregu.

- (IKA) - Dokumentarni film Pavla Crnjca "Katehetska ljetna škola 1971.-1993." bit će predstavljen 28. kolovoza u 10 sati u Nadbiskupskom sjemeništu, Zrinsko-frankopanska 19, u Splitu, u tijeku održavanja Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje u osnovnim školama.
Izdavač dokumentarnog filma je Hrvatska biskupska konferencija, a nakladnik je Kršćanska sadašnjost.

- (IKA) - U nedjelju 29. kolovoza u svim župama Gospićko-senjske biskupije čita se proglas biskupa HBK o Danu hrvatskih mučenika i poziv na hodočašće na Udbinu koje će se održati 11. rujna.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u nedjelju 29. kolovoza održat će se hodočašće bolesnika te djelatnika i volontera Caritasa Varaždinske biskupije. Hodočasničku misu u zavjetnoj kapeli u 10.30 sati predvodit će vlč. Fabijan Svalina, v. d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa. Misi prethodi procesija u 10 sati od župne crkve Presvetog Trojstva do zavjetne kapele. U 14 sati bit će križni put, a u 19 sati pohvale sv. krvi, večernja i molitva litanija.

- (IKA) – Franjevački svjetovni red - Planinarska družina "Brat Franjo" sa zagrebačkoga Kaptola u nedjelju 29. kolovoza organizira izlet na Lipu Rog.
Okupljanje svih zainteresiranih je u 8 sati u Dubravi, od kuda se u 8.15 sati polazi autobusom za Čučerje.
Planinarskom stazom Čučerje – Lipa predviđeno je hodanje oko tri sata, a dolazak na Lipu Rog je oko 12 sati. Misa u čast Blažene Djevice Marije Kraljice je u 13 sati. Nakon odmora, polazak prema Planini Donjoj je u 16.30 sati, od kuda u 17.25 kreće autobus za Dubec.
Dodatne obavijesti se mogu dobiti na telefon 098 907 38 93.

-

Post je objavljen 22.08.2010. u 23:33 sati.