Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Velika Gospa 2010

Donosim za sada samo mali izbor događanja za Veliku Gospu.
Obuhvačeni su svi djelovi Lijepe naše i dio dijaspore.

- (IKA) – Na svetkovinu Velike Gospe, u nedjelju 15. kolovoza, u svetištu Gospe Sinjske u Sinju prva misa je u 4 sata, a potom slijede mise u 5 i 6 sati. U 7 sati misa je na Gradu. Procesiju i svečanu misu u 9.30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
U 16 sati misa je na Gradu, a misu u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željko Tolić.
Ovaj tjedan Gospi Sinjskoj hodočaste:
U ponedjeljak, 9. kolovoza hodočasnički je dan za Radošić i Čapovice (misa u 7 sati), Bajagić-Obrovac (misa u 9 sati). U utorak, 10. kolovoza hodočaste Lučane (misa u 7 sati), Turjaci (misa u 9 sati). U srijedu, 11. kolovoza hodočasnički je dan za Karakašicu i Suhač (misa u 7 sati), Grab i Ruda (misa u 9 sati), a za vrijeme večernje mise hodočaste vjernici iz Splita – Brda.
Za vjernike iz Čitluka i Jasenskog hodočasnička misa bit će u četvrtak 12. kolovoza u 7 sati, a u 9 sati za Bitelić, Zasiok, Vučipolje, Dabar, Ugljane, Strmendolac, Okruk i Čiovo. Za vrijeme večernje mise hodočastit će Kaštela – Radun. Istoga dana u 21 sat na Tvrđavi održat će se scenski prikaz "Opsada Sinja 1715.".
U petak 13. kolovoza u 7 sati misa je za Sinj i Podvaroš, a u 9 sati za vjernike mjesta Hrvace, Potravlje, Satrić, Maljkovo, Zelovo, Tijarica i Kamensko.
U subotu, 14. kolovoza na Vigiliju Gospi Sinjskoj misa na Gradu je u 8 sati, a u 8.30 sati na Gradu započinje cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Misu u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodi fra Špiro Marasović, OFMConv, a u 22 sata molitveno bdjenje na Gradu predvodi fra Ante Čovo, OFM.

- (IKA) – Svake godine već tradicionalna svetkovina Velike Gospe svečano se slavi i u Splitu, u svetištu Gospe od Pojišana, zavjetnom marijanskom svetištu grada Splita. Uža proslava svetkovine Velike Gospe započinje u svetištu Gospe od Pojišana trodnevnicom od 12. do 14. kolovoza marijanskim pobožnostima i večernjom misom u 19 sati. Trodnevicu predvodi i propovijeda fra Anto Barišić, profesor patrologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Svakog dana trodnevice nakon večernje mise je i euharistijsko klanjanje. Na svetkovinu Velike Gospe u nedjelju 15. kolovoza mise će u svetištu pred slikom Gospe od Pojišana kroz jutro biti u 6, 7, 8, 9, 10 i 11 sati. U 10 sati čudotvorna Gospina slika se prenosi ulicama grada iz svetišta u splitsku katedralu gdje ostaje izložena do 18 sati. U vrijeme jutarnjih misa i poslijepodne od 17 sati je prilika i za svetu ispovijed.
Središnja proslava započinje u večernjim satima. Svečana procesija sa slikom Gospe od Pojišana kreće u 18 sati od splitske katedrale ulicama grada do svetišta Gospe od Pojišana, gdje se na otvorenom ispred svetišta u 19 sati nastavlja središnje euharistijsko slavlje svetkovine. Procesiju i misu predvodi metropolit i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim definitorom Reda manje braće kapucina fra Jurom Šarčevićem, provincijalom fra Ivicom Petanjakom te kapucinima i svećenicima grada Splita.

- (IKA) - Svetkovina Velike Gospe i ove će se godine osobito svečano proslaviti u donjomeđimurskoj župi Uznesenja BDM u Svetoj Mariji. Trodnevnu duhovnu pripravu na poziv župnika Pavla Markača od 12. do 14. kolovoza predvodit će prof. dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba koji će predvoditi i svečanu euharistiju za hodočasnike na samu svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza.
U predvečerje svetkovine Velike Gospe, u subotu 14. kolovoza, misno slavlje predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak. Misa započinje u 19 sati u župnoj crkvi Uznesenja Marijina, a prethodit će joj blagoslov kipa Majke Božje u župnom dvorištu i blagoslov obnovljene župne kuće, te svečana ulazna procesija. Ujedno će u 18 sati duhovni nagovor održati prof. Ivančić. Nakon mise održat će se procesija sa svijećama po ulicama Svete Marije.
U četvrtak i petak 12. i 13. kolovoza prof. Ivančić predvodit će mise u 19 sati te održati propovijed. U nedjelju 15. kolovoza, na samu svetkovinu Velike Gospe, u 8 sati služit će se župna misa, a u 9.30 sati bit će misa za bolesnike. U 11 sati proslavit će se misa za sve hodočasnike koju će predvoditi dr. Ivančić, a u 16 sati će biti Večernja.
Proštenje uz Veliku Gospu u Svetoj Mariji okuplja ne samo domaće vjernike, nego i one iz susjednih župa te krajeva preko Mure i Drave.

- (IKA) - Po tradiciji posljednjih 10 godina od uspostave Gospićko-senjske biskupije biskup Mile Bogović predvodi misu bdjenja uoči svetkovine Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina. Misu će predvoditi u subotu 14. kolovoza u koncelebraciji s upraviteljem svetišta o. Ivanom Podgorelcem, ogulinskim dekanom mr. Tomislavom Rogićem i svećenicima Ogulinskog dekanata. Svečana procesija krenut će ispred Vatrogasnog doma u 20 sati, preko Marmontovog mosta do crkve BDM od čudesa.
Na Veliku Gospu 15. kolovoza jutarnja misa je u 9 sati, a središnja hodočasnička u 11 sati. Predvodit će ju mr. Zdenko Križić u suslavlju upravitelja svetišta o. Ivana Podgorelca kao i brojnih svećenika Ogulinskog dekanata. Popodnevnu misu u 18 sati predvodit će župnik Plaškog i Saborskog fra Slavko Antunović.

- (IKA) - Proslava svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u svetištu na Trsatu započinje trodnevnom pripravom koju od 12. do 14. kolovoza u 18 sati predvodi dr. fra Darko Tepert sa zagrebačkoga KBF-a.
Na sam blagdan, u nedjelju 15. kolovoza, mise se slave 6, 7, 8, 9, 11.30 sati. Misno slavlje u 10 sati predvodi provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak.
Središnje euharistijsko slavlje sa svečanom procesijom u 18.30 sati predvodi riječki nadbiskup Ivan Devčić.

- (IKA) - Župa svetog Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu i ove godine priprema svečanu proslavu svetkovine Velike Gospe i blagdana svetog Roka 15. i 16. kolovoza uz liturgijsko-molitveni program, čemu će prethoditi devetnica s krunicom i misom koja će se u svetištu Gospe na Hladi slaviti svakog dana u vremenu od 5. do 13. kolovoza s početkom u 19 sati, prije čega će vjernici u 18.30 imati priliku za ispovijed.
U sklopu devetnice, u četvrtak 12. kolovoza, misu će služiti preč. Vlado Strikić, dekan Kliškoga dekanata, dok će u petak 13. kolovoza misu predvoditi preč. Stjepan Lončar, dekan Solinskoga dekanata. "Užežin" Velike Gospe u subotu 14. kolovoza s početkom u 19 sati će iz župne crkve svetog Jurja mučenika do svetišta Gospe na Hladi krenuti tradicionalna procesija s likom Gospe na Hladi, gdje će se slaviti večernja i misa koju će predvoditi i propovijedati mons. Božo Renjić, dekan Kaštelanskoga dekanata.
Na sam blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, u svetištu Gospe na Hladi prvu misu u 7 sati služit će sućurački župnik dr. don Emanuel Petrov, dok će s početkom u 9 sati biti slavljena svečana misa s procesijom koju će voditi dr. don Josip Ćorić. Misu u 10.30 sati u župnoj crkvi Sv. Jurja mučenika vodit će don Dario Čorić, prefekt sjemeništa, dok će četvrtu po redu misu na ovaj veliki hrvatski blagdan s početkom u 19 sati u ove godine obnovljenom svetištu Gospe na Hladi voditi don Luka Vrljičak, profesor i pedagog NKG-Split.
Na blagdan svetog Roka, u ponedjeljak 16. kolovoza, u svetištu Gospe na Hladi misu u 7 sati predvodit će don Dario Čorić, prefekt sjemeništa, misu u 9 sati u župnoj crkvi održat će sućurački župnik dr. don Emanuel Petrov, dok će s početkom u 19 sati u svetištu Gospe na Hladi svečanu misu s procesijom i blagoslovom djece predvoditi mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za kanonizaciju bl. kardinala Alojzija Stepinca.

- (IKA) - Središnje misno slavlje na svetkovinu Velike Gospe, 15. kolovoza, u svetištu Gospe od Krasna, zaštitnice Gospićko-senjske biskupije, predslavi riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić uz koncelebraciju mjesnog biskupa Mile Bogovića i brojnih svećenika Riječke metropolije. Večer uoči svetkovine molitveno bdjenje u 20 sati predvodit će generalni vikar Gospićko-senjske biskupije Tomislav Šporčić.

- (IKA) - Središnja proslava svetkovine Velike Gospe, nebeske zaštitnice stare imotske župe Proložac u nedjelju 15. kolovoza za župu i Imotsku krajinu održat će se u tzv. zelenoj katedrali, otvorenom bogoslužnom prostoru na obali kraj Opačca, izvora rijeke Vrljike na ulazu u selo. Prva blagdanska misa u staroj Gospinoj crkvici-svetištu na izvorištu Opačac zornica je u 5 sati, a ispovijed za prve hodočasnike koji iz okolice dolaze pješice, počinje u 4 sata. Od 5 sati blagdanske mise slave se svaki sat, a u 10.30 sati iz male Gospine crkvice kreće procesija sa cvijećem urešenom Gospinom slikom, koju nose djevojke u imotskim narodnim nošnjama. Procesija s Gospinom slikom ide do zelene katedrale, gdje se nastavlja svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje koje će predvoditi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Željko Tolić.
Za proslavu svetkovine svoje župne nebeske zaštitnice, vjernici se pripravljaju trodnevnom duhovnom obnovom.

- (IKA) – Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza, najsvečanije se za Kamensko i širu okolicu uz Kupu slavi u starom samostanu i župi Majke Božje Snježne u Kamenskom, kojom upravljaju pavlini. U nedjelju 15. kolovoza na svetkovinu Marijina uznesenja – Veliku Gospu, u 10.30 sati polazi velika procesija u kojoj djevojke u narodnim nošnjama kamenskoga kraja nose cvijećem urešen kip Majke Božje oko crkve, samostana te kroz mjesto, uz marijanske pjesme. Svečana misa slavit će se ispred stare samostanske i župne crkve-svetišta Majke Božje Snježne iz 1404. Koncelebrirano misno slavlje predvodi vojni ordinarij Juraj Jezerinac u zajedništvu sa svećenicima Karlovačkog dekanata i šire te pavlina iz samostana. Blagdanske mise još su ujutro u 7, 8 i 9.30, popodnevna je u 17 a večernja u 19 sati. Ispovijeda se od ranih jutarnjih sati.
Šest stoljeća stara crkva i pavlinski samostan, za srpsko-četničke okupacije bili su teško oštećeni, a pavlini su se jedva spasili bijegom. Vratili su se nakon "Oluje", već u kolovozu 1995., te uz potporu Ministarstva kulture odmah započeli popravak samostana, koji je temeljito obnovljen. Nakon više od dva stoljeća izbivanja iz Hrvatske, u kojoj su bili nazočni već u počecima Pavlinskoga reda, pavlini su se su se početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća vratili u Hrvatsku, gdje su u Kamenskom obnovili svoj samostan te oživjeli duhovni i vjerski život, a napose pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji.

- (IKA) – Svoju nebesku zaštitnicu, na svetkovinu Velike Gospe, u nedjelju 15. kolovoza proslavit će hrvatska župa Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.
Svečano misno slavlje s početkom u 11 sati u parku "Father Kamber" predvodit će apostolski nuncij u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru te apostolski delegat na Arapskom poluotoku nadbiskup Petar Rajič u koncelebraciji s hrvatskim svećenicima.
U pripravi slavlja sudjeluje i župa Hrvatskih mučenika u

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će 15. kolovoza na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano misno slavlje u hrvatskome nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici s početkom u 11 sati na prostoru Crkve na otvorenom Bl. Alojzija Stepinca.
Navečer u 18 sati kardinal će predvoditi misno slavlje u zagrebačkom svetištu Majke Božje Remetske u Remetama.

- (IKA) – Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza središnje misno slavlje u 11 sati u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na Veliku Gospu mise su još u 6 sati u bazilici, potom u 7.30, 9 i 16 sati u kapelici Sv. Petra, u 18 sati u crkvi na otvorenom i u 20 sati u bazilici.
U predvečerje svetkovine 14. kolovoza u 20.30 sati bit će procesija sa svijećama i u 21.30 sati misa u bazilici.

- (IKA) - Blagdan Uznesenja Presvete Bogorodice (Velike Gospe) u Žumberku proslavit će se u prastarom i središnjem marijanskom svetištu u župi Pećno u nedjelju 15. kolovoza. Liturgijsko slavlje u 11 sati predvodit će marčanski arhimandrit Zvonimir Kurečić. Uz to svetište vezan je čudesni znak. Kada su crkva i župna kuća zapaljeni 1943. godine, na zgarištu su pronađeni potpuno neoštećeni kalež i epitrahil (štola). Ikonopisac Josip Ružić izradio je ikonu Presvete Bogorodice koja prikazuje taj čudesni događaj. Ikona će na dan proštenja biti svečano blagoslovljena i izložena vjerničkom narodu na štovanje.

- (IKA) – Župa Uznesenja Marijina u Crikvenici svečano slavi svetkovinu Velike Gospe. Mise su u 7, 8, 9 i 19 sati, a svečanu misu u 10 sati predslavi župnik Dramlja o. Marko Stipetić.

- (IKA) – U marijanskom svetištu Šumanovci kod Gunje uoči Velike Gospe, u subotu, 14. kolovoza u 17 sati je misa, u 18.15 sati je pobožnost Križnog puta, potom slijedi misa u 19.30 sati. U 21.30 sati je euharistijsko klanjanje, pod geslom „Od pakla droge, alkohola, kocke, agresivnosti i besposlenosti, oslobodi nas, Gospodine" predvode ga članovi zajednice Cenacolo, koje vodi vlč. Ivan Jurić, osječki donjogradski župnik.
U 22.30 sati je misa bdjenja, a predvodi je vlč. Ivan Jurić.
Na Veliku Gospu, u nedjelju, 15. kolovoza mise su u 6, 7.30, 9, 10.30 i u 17.30 sati.

- IKA/TU) – Svetkovini Velike Gospe u aljmaškome svetištu Gospe od utočišta, jednom od najstarijih i najposjećenijih marijanskih svetišta Đakovačko-osječke nadbiskupije prethodit će trodnevna duhovna priprava 11, 12. i 13. kolovoza s misama u 18 sati koje predvodi fra Zvjezdan Linić.
Uoči Velike Gospe, u subotu, 14. kolovoza u 18 sati je pobožnost Križnog puta na Kalvariji. U 19 sati je misa koju predvodi fra Zvjezdan Linić. U 20 sati je euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje. U 21 sat je procesija sa svijećama do kapelice „Na Lipi" i prigodna marijanska pobožnost.
Na Veliku Gospu, u nedjelju, 15. kolovoza mise su u 6, 8, 10, 12 i 18 sati.
Svečanu misu u 10 sati predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.
U 12 sati je misa za stradalnike Domovinskoga rata, a predvodi je dr. Stanislav Šota, povjerenik za pastoral branitelja. U 16.30 sati je pobožnost Križnog puta na Kalvariji.
U 18 sati misu predvodi pomoćni biskup Đuro Hranić, a na kraju mise je blagoslov male djece.

- (IKA) – U svetištu Majke Božje Molvarske u Molvama svetkovina Velike Gospe bit će svečano proslavljena u nedjelju, 15. kolovoza. Prva misa u svetištu bit će u 7 sati. U 9 sati bit će misa kod kapelice Čudotvorne Majke Božje Molvarske, a potom će uslijediti procesija s kipom do župne crkve. Središnje misno slavlje u 11 sati u svetištu će predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Trodnevnicu pred svetkovinu Velike Gospe od 12. do 14. kolovoza u 19 sati predvodit će i propovijedati generalni definitor Reda franjevaca konventualaca za Srednju Europu (CEC) o. Miljenko Hontić, inače rodom iz Molva.

- (IKA) – Na svetkovinu Velike Gospe, 15. kolovoza središnje misno slavlje u 10 sati u zagrebačkoj katedrali predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

- (IKA) – Na svetkovinu Velike Gospe, u nedjelju 15. kolovoza središnje misno slavlje s početkom u 18 sati u svetištu Majke Božje Remetske predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
Na svetkovinu mise su još u 6, 7.30, 9, 10.30 i 16 sati. Svečana molitva Jutarnje bit će u 7 sati, molitva Anđeoskog pozdravljenja u 12 sati, a Večernje pohvale u 15.30 sati.
Svečani ulazak hodočasnika u svetište bit će u 17 sati. Mogućnost za ispovijed bit će od 6.30 sati tijekom cijeloga dana.
Proslavi svetkovine prethodi devetnica od 6. do 14. kolovoza. Tijekom devetnice svakoga dana ispovijedanje počinje u 6.30 sati, kao i molitva krunice. U 7 sati je misa i molitva časoslova. U 17 sati je molitva Večernje, krunica i litanije, a u 18 sati misa i prigodna propovijed, te klanjanje.
Misa zahvalnica bit će u ponedjeljak, 16. kolovoza u 18 sati.

- (IKA/TU) – Na svetkovinu Velike Gospe, u nedjelju, 15. kolovoza u svetištu u Ilači mise su u 7, 9, 10.30 i 19 sati. Misu u 10.30 sati predvodi đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić.
Uoči Velike Gospe, 14. kolovoza, mise su u 19, 21 i 23 sata. U 21 sat je misa s ophodom svijećama oko svetišta.

- (IKA/TU) – U marijanskom svetištu u Dragotinu u predvečerje svetkovine Velike Gospe, u subotu, 14. kolovoza u 17 sati je okupljanje i otvaranje slavlja i marijanska pobožnost. U 17.30 sati je svečano iznošenje slike. U 18 sati je pokorničko bogoslužje i pobožnost Križnog puta. U 20 sati je misa koju predvodi vlč. Nikica Mihaljević, župnik iz Donjih Andrijevaca. U 22 sata pontifikalnu misu predvodi đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić. U 23 sata je ophod s upaljenim svijećama.
Na svetkovinu Velike Gospe, 15. kolovoza misu u 8 sati predvodi dr. Ivan Zirdum.
Svečanu misu u 11 sati predvodi vlč. Anđelko Cindori, župnik iz Čepina. Misu u 18 sati predvodi mladomisnik Vjekoslav Lulić.

- (IKA) - Vjernici Požeške biskupije u povodu svetkovine Velike Gospe hodočastit će u više Marijanskih svetišta diljem Biskupije. Među njima je Kloštar kod Sl. Kobaša, najstarije Marijansko svetište u biskupiji, gdje program počinje u predvečerje, 14. kolovoza s misom u 19 sati koju predvodi dijecezanski biskup Antun Škvorčević. Vjernici iz Požeške doline će na Veliku Gospu hodočasti u Veliku, podravski kraj u Novu Bukovicu i Suhopolje, našički kraj u franjevačku crkvu u Našicama a virovitički u franjevačku crkvu u Virovitici, zapadno-slavonski hodočasti u Pakrac a novljanski dekanat u Jasenovac, koji će toga dana proslaviti i tristotu obljetnicu župe s euharistijskim slavljem i procesijom u 11 sati, koje predvodi biskup Škvorčević. U Voćinu će se toga dana okupiti na hodočašće ponajprije Hrvati doseljeni s Kosova i tako u pobožnosti i odanosti prema Isusovoj Majci povezati to slavonsko Marijansko svetište i kosovsko u Letnici.

Post je objavljen 10.08.2010. u 14:46 sati.