Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 3. kolovoza do 8 kolovoza

Na početku isprika što najave kasne jedan dan.
Dosta se toga događa tako da će i ove najave biti dosta bogate.
Nadam se da ćete nači nešto za sebe.

- (IKA) – U sklopu III. festivala klasične glazbe "Musica appassionata" koji se od 16. srpnja do 9. kolovoza održava u Šibeniku u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta, dio programa održat će se i u sakralnim prostorima.
U utorak 3. kolovoza s početkom u 20.30 sati u katedrali Sv. Jakova održat će se koncert sakralne glazbe na kojem će nastupiti Martina Klarić, sopran, Nera Gojanović, mezzosopran, Hrid Matić, tenor i Gordana Pavić, orgulje.
Svečano zatvaranje festivala bit će u ponedjeljak 9. kolovoza u 21 sat u klaustru samostana i crkve Sv. Frane. Tom prigodom nastupit će Gudački kvartet "Paganini".
Više o Festivalu na http://www.sibensko-kazaliste.hr/repertoar-koncertna-sezona-Musica-appasionata.asp.

- (IKA) - Blagdan bl. Augustina Kažotića slavi se u dominikanskoj crkvi Sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru. Svečanu euharistiju u utorak, 3. kolovoza u 19 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Prigodom ovogodišnje proslave bit će blagoslovljena slika s likom bl. Augustina, rad nepoznatog autora iz 18. st., koja je restaurirana u Splitu. Euharistijskom slavlju prethodi krunica i procesija klaustrom dominikanskog samostana s moćima bl. Augustina Kažotića.Za proslavu svetkovine vjernici i štovatelji bl. Augustina pripremat će se trodnevljem koje predvodi i propovijeda dr. Josip Delić, umirovljeni profesor kanonskoga prava Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu. Tijekom trodnevlja u 18 sati počinje krunica s litanijama, a zatim slijedi misa s propovijedi.

- (IKA) – Vjernici župe bl. Augustina Kažotića u Zagrebu proslavit će blagdan svoga nebeskog zaštitnika u utorak 3. kolovoza. Prijepodnevne mise će biti u 7.30, 9 i 11 sati.
Na misi u 19 sati sisački biskup Vlado Košić za đakona će zarediti fr. Matijasa Farkaša.
Trodnevna duhovna priprava za proslavu blagdana započinje u subotu 31. srpnja u 19 sati.

- (IKA) - Križevački biskup Nikola Kekić u svojoj zagrebačkoj rezidenciji na Kaptolu 20, prema kanonskim propisima Istočnih Crkava godinu dana nakon što je preuzeo upravljanje Križevačkom biskupijom sazvao je prvu sjednicu Zbora savjetnika i sjednicu Prezbiterskog vijeća u utorak 3. kolovoza. Savjetnici će prije sjednice položiti prisegu o vjernom i odgovornom vršenju povjerene im službe u vođenju biskupije.

- (IKA) – Spomendan bl. Augustina Kažotića i ove će godine svečano biti proslavljen u utorak, 3. kolovoza u zagrebačkoj katedrali. Mise su toga dana u 7, 8 i 9 sati. Središnje misno slavlje u 18 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.
Proslavi spomendana prethodi trodnevna priprava. Prvoga dana u subotu, 31. srpnja misu u 18 sati predvodi fr. Marijan Biškup, OP.

- Varaždinski pjevač, skladatelj i kantautor moderne duhovne glazbe Antonio Tkalec od 1. kolovoza održat će niz koncerata po središnjoj i južnoj Dalmaciji u sklopu svoje koncertne turneje na kojoj promovira CD moderne duhovne glazbe „Evo, dolazim Gospodine". Raspored koncerata je:u četvrtak, 5. kolovoza, crkva Presvetog Srca Isusova u 19 sati; Trogir, u petak, 6. kolovoza, crkva Gospe od Anđela u 20.30 sati; Medov Dolac, u subotu, 7. kolovoza, crkva Sv. Stjepana u 19 sati; Makarska, u nedjelju, 8. kolovoza, župa Kraljice Mira u 20 sati;

- (IKA) – S temom "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" (Mk 10,17) u Međugorju će se od 1. do 6. kolovoza održati 21. međunarodni molitveni susret mladih.
Program započinje molitvom u 9 sati, nakon koje slijede predavanja, pjesma i svjedočanstva, a isti program će se nastaviti i u poslijepodnevnim satima. Krunica je u 18 sati, a misa u 19 sati. Program završava klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Dnevni program sljedeća tri dana je isti kao i u ponedjeljak. U utorak 3. kolovoza nakon večernje mise s početkom u 20.15 sati održat će se procesija kroz župu, a od 22.30 sati do 23 sata je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. U srijedu 4. kolovoza sudionici će imati prilike čuti svjedočanstva zajednice "Cenacolo", te nakon večernje mise vidjeti i njihovu predstavu. U četvrtak 5. kolovoza nakon večernje mise, od 20.30 do 21.30 sati bit će klanjanje Presvetom, a potom oproštaj uz pjesmu.
Međunarodni molitveni susret mladih završit će na Križevcu u petak 6. kolovoza molitvom krunice u 3 sata te misom u 5 sati.

- Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" u tijeku srpnja i kolovoza sudjelovat će u nizu slavlja i kulturnih događanja.
U povodu dana zaštitnice Vojne biskupije Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Klapa će uveličati misno slavlje koje će u srijedu 4. kolovoza u 12 sati u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu predvoditi vojni biskup Juraj Jezerinac.
Klapa "Sveti Juraj" sudjelovat će u četvrtak 5. kolovoza na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu. Proslava i koncert moći će se s početkom u 20 sati pratiti i u izravnom prijenosu na HRT-u.
U petak, 6. kolovoza Klapa "Sveti Juraj" nastupit će na "Večeri klapa na Braču" u Supetru na Braču. Zajednički koncertni spektakl najboljih hrvatskih klapa započet će u 21 sat.
Cjelovečernji koncert Klapa "Sveti Juraj" održat će u sklopu obilježavanja oslobodilačke akcije HV-a "Oba su pala" u subotu 7. kolovoza u Rogoznici Šibenskoj s početkom u 22 sata.
U sklopu kulturnog ljeta mjesta Gata, Klapa će održati cjelovečernji koncert u nedjelju 8. kolovoza s početkom u 21 sat.

- (IKA/TU) - Na blagdan Snježne Gospe, 5. kolovoza, vjernici više od 290 godina tradicionalno hodočaste na "Velike Tekije", u svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu. Proslava započinje 4. kolovoza, kada se na Tekijama okupi nekoliko tisuća hodočasnika iz Srijemske, Subotičke i Zrenjaninske biskupije, Beogradske nadbiskupije te iz Hrvatske i drugih zemalja.
U srijedu, 4. kolovoza u 16 sati je misa na staroslavenskom jeziku, u 17.30 sati je misa na mađarskom jeziku, a u 19 sati svečanu pontifikalnu misu na hrvatskom jeziku predvodi srijemski biskup Đuro Gašparović.
U četvrtak, 5. kolovoza u 6.30 sati je pobožnost Križnog puta, u 7.30 sati je misa na staroslavenskom jeziku, u 8.15 sati je svečana pontifikalna misa na njemačkom jeziku, u 9 sati je svečana pontifikalna misa na mađarskom jeziku, u 11 sati svečanu pontifikalnu misu na hrvatskom jeziku predvodi biskup Gašparović.

- (IKA) – U povodu dana zaštitnice Vojne biskupije Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja misno slavlje u srijedu, 4. kolovoza u 12 sati u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu predvodit će vojni biskup Juraj Jezerinac.
Istoga dana biskup Jezerinac predvodit će misu u 19 sati u crkvi Sv. Ante u Kninu.
U četvrtak, 5. kolovoza misu u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta u 11.30 sati predvodit će šibenski biskup Ante Ivas.

- (IKA) – Vjernici Dubrave, stare župe Sv. Luke u srcu Poljica, u srijedu 4. kolovoza proslavit će blagdan sv. Arnira, mučenika, koji je mučeništvo podnio na taj dan godine 1180. u današnjoj župi Dubrava, gdje mu je sagrađena i crkva. Središnje misno slavlje u 17.30 sati u crkvi sv. Arnira predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

- (IKA) – U povodu oslobodilačke akcije Oluja tradicionalno svake godine 4. kolovoza u Gospić dolaze predstavnici braniteljske udruge s Raba koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj akciji. U 10 sati sudjelovat će u gospićkoj katedrali Navještenja BDM na misi koju će predvoditi župnik Antun Luketić.

- (IKA) - Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza u župi sv. Križa u Ogulinu služit će se u 18.30 sati misa za sve poginule branitelje, a predvodit će ju župnik mr. Tomislav Rogić. U 19.30 sati u Zavičajnom muzeju otvara se prigodna izložba pod nazivom "Domovinski rat u ogulinskom kraju - da se ne zaboravi".

- (IKA) - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u četvrtak, 5. kolovoza, misom za domovinu proslavit će i župa Presvetog Srca Isusova u Vinišću. Misa počinje u 18.30 sati, a predvodi je bivši viniški župnik don Bariša Plećaš. Vjernički puk Vinišća u misno slavlje ući će molitvom krunice.
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i blagdan Gospe Snježne prva su godišnjica blagoslova Gospina plašta, jedinstvenog idejnog i graditeljskog pothvata u dvorištu župne crkve čiju su realizaciju svojim prilozima potpomogli župljani Presvetog Srca Isusova iz Vinišća te prijatelji žitelja tog priobalnog mjesta nedaleko Marine i njihova župnika don Ivana Simunića. Na misi za domovinu pjeva župni zbor kojeg vodi Jasmina Radović, a svira Martina Mlačić. Nakon mise koncert je duhovne glazbe Antonija Tkaleca iz Varaždina i nastup obitelji Božić i njihovih trinaestero djece iz Velike Gorice.

- (IKA) – U crkvi Gospe Snježne u Postinjama Donjim u povodu blagdana Gospe Snježne održat će se duhovna obnova "Dovedi obitelj Majci!". Voditelj duhovne obnove tijekom koje će se poseban naglasak staviti na brak, obitelj i rod bit će laik, voditelj brojnih duhovnih obnova u zemlji i inozemstvu Rajko Bundalo.
U utorak, 3. kolovoza u 18 sati misu i klanjanje predvodi fra Ilija Mikulić. U 19 sati slijedi svjedočanstvo i kateheza Rajka Bundala.
U srijedu, 4. kolovoza tijekom jutarnjih i prijepodnevnih sati bit će prigoda za osobni razgovor i molitvu sudionika obnove s voditeljem Bundalom. U 18 sati misu i klanjanje predvodi don Darijo Čorić. U 19 sati slijedi svjedočanstvo i kateheza Rajka Bundala, a gošća će biti voditeljica i urednica HRT-a Lejdi Oreb.
Na blagdan Gospe Snježne u četvrtak, 5. kolovoza u 10 sati je procesija i svečana misa koju predvodi fra Damir Ćiro Čikara, a pjeva crkveni zbor sv. Petra iz Muća.
U 19 sati misu i blagoslov djece i obitelji predvodi fra Bože Gulić.

- (IKA) - Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin i Društvo za obilježavanje grobišta žrtava komunizma Čakovec u suradnji sa župom Macinec organiziraju komemoraciju u prigodi 65. obljetnice stradanja žrtava poraća na grobištu Sep kod Gornjeg Hrašćana u župi Macinec.
Komemoracija će se održati u četvrtak 5. kolovoza na blagdan Gospe Snježne i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Misu kod kapelice Majke Božje Snježne u Trnovcu u 17 sati predvodit će vlč. Stjepan Markušić, župnik iz Macinca. Nakon mise sudionici komemoracije okupit će se kod spomen-križa na grobištu Sep, gdje će se uz molitvu položiti vijenci i zapaliti svijeće za žrtve komunističkih progona.
Komemoracijom će se obilježiti 65. obljetnica poratnih stradanja i masovnih likvidacija žrtava iz varaždinskih logora koja su se na grobištu Sep događala potkraj lipnja 1945. godine. U spomen na žrtve grobišta Sep komemoracija je prvi put održana 5. kolovoza 2001. godine.

- (IKA) - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Zagrebačka nadbiskupija proslavit će misnim slavljem koje će u četvrtak 5. kolovoza u 11 sati predvoditi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski u nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

- (IKA) - Blagdan Gospe od Sniga, 5. kolovoza, župa sv. Jakova u Marini slavi kao svoj zavjetni blagdan. U staroj Gospinoj crkvici – svetištu na Dridu, brdu ponad mjesta, mise na zavjetni blagdan Marinjana slavit će se svaki sat, od 6 ujutro pa do 10 sati, kada počinje svečani ophod kipom Gospe od Sniga oko stare crkve na brdu. Svečanu misu zatim predvodi don Luka Vrljičak, pedagog splitske Nadbiskupijske klasične gimnazije.

- (IKA) - Na blagdan Majke Božje Snježne i Dan domovinske zahvalnosti u četvrtak 5. kolovoza u Strmcu Podravskom u župi Petrijanec proslavit će se 20. obljetnica izgradnje i blagoslova kapele Sv. Nikole. Misno slavlje kod kapele će predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak. Svečanost započinje u 10.30 sati svečanom procesijom od Društvenog doma do kapele s likom Majke Božje.

- (IKA) – Euharistijskim slavljima u 7, 10 te u 18.30 sati karlovačka župa Majke Božje Snježne na Dubovcu svečano u četvrtak 5. kolovoza slavi blagdan svoje nebeske zaštitnice. Središnje euharistijsko slavlje na župno proštenje, ujedno je i misa zahvalnica u 10 sati, u kojoj će sudjelovati i predstavnici Karlovačke županije, Vojne kapelanije "Bl. Alojzije Stepinac" te predstavnici Policijske uprave Karlovac. Svečanu koncelebraciju predvodi švarčanski župnik i karlovački dekan mons. Ferdinand Vražić sa župnikom preč. Alojzijem Burjom, vojnim kapelanom Andrijom Markačem, župnikom Vivodine te ostalim svećenicima. Prva jutarnja misa je u 7 u crkvi – svetištu Sv. Josipa, a blagdanska završnica u 18.30 sati u župnoj crkvi Majke Božje Snježne.

- (IKA/TU) – U organizaciji Caritasa Osijek u četvrtak, 5. kolovoza, na prostoru Duhovno-rekreacijskog centra „Emaus" - Satnički ribnjak, misom u 10 sati svečano će biti proslavljen blagdan Snježne Gospe, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. To će ujedno biti hodočašće zahvale Blaženoj Djevici Mariji – Gospi Žalosnoj, koja je mnoge žrtve Domovinskog rata primila u svoje krilo, što slikovito pokazuje postavljeni kip – Pieta - na prostoru uređenom za slavlje mise. Svečanu misu predvodit će mladomisnici Đakovačko-osječke nadbiskupije Vjekoslav Lulić i Jakob Šunjara.

- (IKA) - Na Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, požeški biskup dr. Antun Škvorčević predvodi euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali u 9 sati.

- (IKA) – Festival marijansko-duhovne klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj" održat će se drugi put u petak, 6. kolovoza u 21 sat u dvorištu samostana Gospe Sinjske u Sinju. Festival se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održava u okviru manifestacije Dani Alke i Velike Gospe, a otvorit će ga predsjednik Sabora Luka Bebić. U natjecateljskom dijelu programa jedanaest renomiranih klapa izvest će po dvije skladbe, jednu novouglazbljenu i jednu izvornu pučku pjesmu. Klapa "Sinj" pobjednica prošlogodišnjeg Festivala nastupit će izvan konkurencije dok će se prebrojavati glasovi.
Festival marijansko-duhovne klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj" pokrenut je prošle godine kao dio priprave za tristotu obljetnicu čudesne obrane Sinja koja će se proslaviti 2015. godine. Festival je humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Fondu Gospe Sinjske za pomoć studentima slabijeg materijalnoga stanja.
Ulaznice po cijeni od 50 kuna mogu se nabaviti na porti sinjskog samostana, u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, te u sinjskim knjižarama Axel i Duga.

- (IKA) - Na Dan grada Slunja koji se slavi 6. kolovoza u sjećanje na datum oslobađanja tog grada u oslobodilačkoj akciji Oluja, svečanu misu u 11 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji župnika i slunjskog dekana mons. Mile Pecića. Istog dana u 18 sati nazočit će u kino sali Pučkog otvorenog učilišta predstavljanju knjige Ivana Strižića „Zločin bez kazne".

- (IKA) - Uz blagdan Velike Gospe Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje u subotu 7. kolovoza hodočašće mladih Gospi Sinjskoj. Okupljanje započinje u Solinu u 19.30 sati sakramentom pomirenja te euharistijskim slavljem koje u 21 sat predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
Pjevanje u tijeku mise animira VIS "Papa band" iz Solina. U svetištu Gospe Sinjske u osvit nedjeljnoga dana 8. kolovoza za mlade hodočasnike svečano liturgijsko slavlje u 6 sati predvodi generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić, a pjevanje će animirati VIS "Signum" iz Kaštel Lukšića.

- (IKA) - Svetkovina Sv. Dominika bit će proslavljena u nedjelju, 8. kolovoza u dominikanskoj crkvi Sv. Nikole u Korčuli. Svečanu misu u 20 sati predvodit će o. Jozo Čirko, OP. Poslije mise u klaustru samostana nastupit će "Glasnici nade", koji će predstaviti novi nosač zvuka.
Za proslavu svetkovine vjernici i štovatelji sv. Dominika pripremat će se trodnevnicom koju će također predvoditi o. Čirko. Tijekom trodnevnice svakog dana u 19.30 sati je krunica, a potom slijedi misa s propovijedi.
Prvog dana trodnevnice, u četvrtak 5. kolovoza poslije mise u klaustru samostana Sv. Nikole nastupit će Zbor sestara dominikanki iz Korčule. U petak, 6. kolovoza također nakon mise u klaustru će nastupiti "Pjevačice sv. Nikole", klapa "Korkyra" i zbor "Moreška". Posljednjeg dana trodnevnice, u subotu, 7. kolovoza nakon mise u klaustru će se održati nastup VIS "Stope" iz Blata koji će tom prigodom predstaviti svoj novi nosač zvuka.

- (IKA) – Župa Kaštel Novi pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i grada Kaštela organizira kolaudaciju orgulja u nedjelju 8. kolovoza u 19.30 sati u župnoj crkvi Sv. Petra ap.

- (IKA) - Svetkovina sv. Dominika bit će proslavljena u nedjelju, 8. kolovoza u istoimenoj dominikanskoj crkvi u Dubrovniku. Prema dugogodišnjoj tradiciji, svečano misno slavlje u 19 sati predvodit će franjevci.
Proslavi svetkovine prethodi trodnevna priprava koju će od 5. do 7. kolovoza predvoditi član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mirko Bobaš. Tijekom trodnevnice u 18.30 sati je krunica, a potom slijedi misa.

- (IKA) – Svečano misno slavlje u hrvatskoj župi Presvetog Trojstva u Oakvilleu u Kanadi u nedjelju 8. kolovoza u 11 sati predvodit će apostolski nuncij u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru te apostolski delegat na Arapskom poluotoku nadbiskup Petar Rajič.

- (IKA) – U nedjelju 8. kolovoza, prvu pred blagdan sv. Lovre đakona i mučenika prvih kršćanskih stoljeća, Vivodina vanjskim proštenjem slavi blagdan nebeskog zaštitnika i naslovnika kasnobarokne župne crkve iz 1757. Proštenjarske mise su u 9 za grkokatolike, u 10 za slovenske vjernike iz susjedne Metlike, a u 11 sati je svečana proštenjarska misa koju predslavi pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, koji će u svečanom euharistijskom slavlju podijeliti sakrament potvrde devetero krizmanika.

- (IKA) - Grkokatolički pastoralni centar Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom proslavit će svoje godišnje proštenje u nedjelju 8. kolovoza. Liturgijsko slavlje u 11 sati predvodit će ovogodišnji žumberački grkokatolički mladomisnici Robert Rapljenović i Danijel Hranilović. Prema tradiciji starih istočnih kršćanskih crkava na blagdan Preobraženja obavit će se blagoslov grožđa i ostalih voćnih prvina koje dozrijevaju.

- (IKA) - Blagdan sv. Filomene svečano će biti proslavljen u svetištu Majke Božje Molvarske u nedjelju, 8. kolovoza. Misno slavlje u 11 sati predvodit će bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.
Proslava blagdana sv. Filomene održava se treći puta, nakon što je svetičin kip pronađen i obnovljen, te se nalazi podno oltara sv. Antuna Padovanskoga.

- (IKA) - Svetkovina Sv. Dominika bit će proslavljena u dominikanskom samostanu Sv. Marije Milosne i u župnoj crkvi u Bolu na Braču u nedjelju, 8. kolovoza. Središnje misno slavlje u 10 sati u samostanskoj crkvi predvodi profesor biblijskih znanosti na filozofsko-teološkom učilištu Sv. Tome Akvinskog u Rimu Stipe Jurič, OP.
Misno slavlje u 9 sati u župnoj crkvi predvodi generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije dr. don Tomo Vukšić, a u 19 sati bolski župnik o. Damir Šokić.

-

Post je objavljen 03.08.2010. u 12:02 sati.