Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/batajolex

Marketing

MUSAKA TIMES 21

KVAŠKLAND, CROATIA, EARTH, MILKY WAY

REALNO NEZAVISNE NOVINE KOJE ISKAZUJU RAZLIČITA POIMANJA

L(j)eto 2010, SR PANJ,
Opet recesivna godina s nizom rebalansa
(dobili smo kredit kojim je MMF pokazao povjerenje u našu zemlju)

UBODNIK
Pristojnom molbom jednog cijenjenog, premda donekle obraslog građevinskog poduzetnika, kojem se nije dopalo ime MASAKR TIMES, jer asocira na srbokomunistički šljam, u ovom smo broju ekskluzivno promijenili naziv našeg godišnjaka. Naime, spomenuti poduzetnik je kulturno spomenuo da će novinaru biti zabranjen pristup u Viganj (dok će se osobno pobrinuti da isti pravi društvo bivšem ministru Polančecu), dok će novine doživjeti sudbinu „Vjesnika“. Kako je vrag odnio šalu, preživjet ćete valjda ovaj broj MUSAKA TIMESa, kad su i „Dinamovci“ mogli preživjeti ne samo HAŠK, nego i HAŠK-Građanski, a Dubrovnik GOŠK-Jug. U našim malim mistima čak i u kratko vrijeme koliko je izvjestitelj boravio, dogodio se pregršt zbivanja, o kojima nema druge nego izvijestiti, po staroj formuli „malo istine – malo žutila“. Naime, konačnu boju i žličicu predpolančecovske „Vegete“ uvijek daje sam čitatelj.

PROJEKT VJEŠTICA IZ BLAIRA ILI X5-HORVATINČIĆ UJEDNO I
HORTIKULTURALNI MAG
Prolaznik ispred viganjske butige ne može ne vidjeti da je samoj butizi podignut gornji kat, koji se odrazio na cijenu luka (10 kn) te krupne soli i Morđin Crni (skoro 11 kn). A o drugim proizvodima da i ne govorimo… Ali normalno je da se butizi napokon gradi kat, dok nije posve normalno da je u recesivnoj godini u neposrednoj blizini butige, potpuno dovršena monumentalna zgrada, naprosto oblakoder s nizom apartmana i garaža, koju je sagradio kerumistični Horvatinčić X5. Međutim, uz ovu zadivljujuću građevinu posebnu pažnju stručnjakinje inženjerke agronomije privuklo je hortikulturalno uređenje predgaražnog dijela zgrade, gdje je pomnim odabirom posađen niz prividno ovlaš razbacanih primjeraka egzotičnog bilja, dovezenog direktno s Madagaskara. Normalno da žena ne može pronaći posao u struci, kad virtuozni laici to rade puno bolje.

OPREČNA POIMANJA KVAŠK-a
Ni ove godine uspjesi KVAŠK-a u Pelješko-korčulanskoj vaterpolo ligi ne mogu proći bez afera. Naime, ove godine ponovo je došlo do sukoba uprave i skupštine kluba, gdje su se izdvolila dva oprečna umjetnička poimanja politike kluba: Louvre-orijentacija (usmjerena na rad s mladim naraštajima i pokušaj očuvanja teritorijalnog identiteta – čitaj: neka igraju većinom domaći) i Nema Šale KVAŠK (orijentacija prvog mjesta po svaku cijenu, makar teritorijalno najbliži igrač bio iz Vladivostoka). Međutim, privremeno prevladavanje Louvre-orijentacije, rezultirao je ne samo razumnim bojkotima, već i transferima u glasoviti klub Žrnovska Banja zvanim korčulanski Pro Recco.
Međutim, nakon logičnog poraza KVAŠK-a 9-3 od Vela Luke, te pobjede nad Trstenikom, prividno suprotni poimatelji KVAŠK-a zatečeni su kako zajedno rade pred kućom Šala tipa Marka, što može ukazivati na oprečne tendencije: ili je stvarno riječ je pomirbi djelomično suprotnih stajališta, ili je pak riječ o zajedničkoj zavjeri (čitaj namještanju rezultata na daleko poznatim kladionicama Kneže i Pupnatske Luke), dakle nešto u stilu pakta Maminja i Štimca. Naime, s obzirom na opisani niz bojkota i transfera, praktički nije nitko iz mista ni mogao igrati za KVAŠK (izuzetak su domaći stranci iz KVAŠK-a Zajarki – jezero kraj Zaprešića, op. prev.). Stoga su dovedena manja pojačanja iz Kerum-cityja, pa ovaj pakt oprečnih stajališta možemo smatrati donekle logičnim. S druge strane, kao ni u hrvatskom nogometu, nema materijalnih dokaza o ikakvom namještanju utakmica.

Možda u budućnosti možemo očekivati logičan nastavak oprečnih poimanja, što može rezultirati osnivanjem VAŠK-a i KAŠK-a, te odvajanjem dva mjesta s različitim tradicijama. Logičnu paralelu vidimo i u osnivanju dva kluba jedrenja na dasci... drevnom sportu Vignjana i Kućišćana.


DIJAMETAR DRUŽENJA
Jedan od naslavnijih, ako ne i naslavniji glazbenih svih vremena u Kvašklandu, Bata Grole, rijetko je viđen u javnosti. Mislim, često je on višđen u javnosti, ali je to jako rijetko, s obzirom koliko smo ga viđali ranije. Da li je riječ o godinama, gravitaciji ili promjeni u općoj orijentaciji, ne znamo. Uglavnom, poznato je da će uvijek biti dostupan svakome tko se nalazi u njegovom tzv. dijametru druženja, koji predstavlja razmak od središta kruga na kojem se nalazi bina na kojoj nastupa, pa do točke gdje se nalazi pojedinac ili pojedinka voljan ili voljna druženja.

GETROSEKSUALCI
Homoseksualizam je bio interesantan polovicom 20-tog stoljeća, dok je početkom novog milenija to praktički uobičajena stvar. Primjerice, posve je normalno na trajektu za Korčulu pronaći dvije žene koje se otvoreno ljube i međusobno pridržavaju, te muškarce kako se nježno drže za ruke, a na njima se odmah vidi da nikad nisu vidjeli nogometnu loptu, dok dobro znaju tko je Modni Mačak ili Neven Ciganović.
U ovom slučaju, također na trajektu, zanimljivo je bilo uočiti neke primjere antimuškaraca koji uopće nisu homoseksualci (premda tako izgledaju nevještom promatraču). S obzirom da je takav viđen u društvu dosta izgledne djevojke, procjenjujemo da je riječ o tzv. Getro-seksualcu. Getro-seksualci mogu se kupiti po cijeni „3 za 1“ u Getrou ili nekom drugom šoping-centru. Najčešće su meta djevojaka koje smatraju da je nedopustivo da na ljetovanje idu same, pa su ekspresno pronašle par Getro-seksualaca da im dignu cijenu u društvu prijateljica ili poznanica.
TRBUHOM ZA KRUHOM
Ove godine smo primijetili da je nekolicina, posebno pripadnika muškog spola, u odnosu na lani drastično promijenilo tjelesnu težinu tako što im je masa ostala ista, ali je gravitacija naglo porasla. Riječ je o posve pogrešnom poimanju poslovice „otići u svijet trbuhom za kruhom“.

RETIRED
Natjecanje broju «bodova» za različite namjerne i nenamjerne «pothvate» kao što su pijanstva, prometne i drugačije nesreće, kojekakve ekshibicije, spontane i namjerno izazvane tuče (dakle, neverbalne konflikte, itd.) više ne postoji. Bata Midnight, višestruki osvajač titule, vrlo aktivno uživa u zasluženoj mirovini, štoviše njegov rekreativni rad je iznimno cijenjen. A ne kao Jakov Fak (samo prezime govori što o takvima treba misliti), koji valjda kani skupiti bodove za EU.

UTVRĐIVANJE MAJČINSTVA
Vrlo je dobro poznato da neki sinovi i kćerke nisu kao njihovi (češće uzorni) roditelji, a pouzdano se zna tko je nekome otac, pa se ne zna na koga se dijete uvrglo. Jedno od logičnih objašnjenja daje postupak utvrđivanja majčinstva. Naime, u jednom mafijaškom filmu smo vidjeli da se u rodilištu lako može pomiješati djecu (sva mala djeca ionako sliče na škrpine), pa se ne zna tko je djetetu otac i majka. Zato bi, u traganju za razlozima nečijeg devijantnog ponašanja, dobro bilo tragati i za realnim majkama pojedinaca, a ne samo za očevima.

ISIDOROVA TEORIJA AKUMULACIJE ENERGIJE
Još prije 15-ak godina glasoviti Isidor Dancan je rekao da raditi treba malo ili nimalo, a da o svakom radnom projektu treba pomno razmisliti jer godinama čovjek ima sve manje energije, i treba ju racionalno štedjeti i trošiti. Jedan od najozbiljnijih sljedbenika te teorije bio je Bata Ancore, koji je odavno, nekako intuitivno, shvatio pravo značenje Isidorove besjede. Sada ga i mi razumijemo, otkad smo ostarjeli…

VIGANJSKA NOĆ DO JUTRA (ma što to značilo)
Iracionalna reklama Viganjskoj noći ukazuje nedvojbeno na protežnost same noći kao prirodnog fenomena, ali i na trend trajanja megazbivanja koje se dogodilo 30. 7. 2010. Noć je bila izrazito dobro posjećena, popilo se puno piva i vina, a mnogi su jaganjci utihnuli. Međutim, najveću je pažnju privukao izbor Miss Vignja, gdje je na moju nesreću (kladio sam se na nekakvu plavušu) pobijedila meni nepoznata brineta. Međutim, ovaj izbor bio je tragičan za lanjsku drugoplasiranu Šveđanku kućišćanskog porijekla, koja ovog puta nije dospjela čak ni među tri najbolje. Doimala se razočaranom, s obzirom da je dan prije na RTL-u vidjela kako je Eva Longoria na prvom izboru za Miss bila čak peta, dok je druge godine pobijedila, što je bilo jasno predskazanje…

NAJTRAŽENIJI ZAPOSLENIK
Najtraženiji zaposlenik Kvašklanda nije Bata Isidor, što ste sigurno u prvi mah posumnjali, već Geronimo, za kojeg se trgalo nekoliko ugostiteljskih objekata u Vignju, pa čak i Kućištu. Njegova besprijekorna psihofizička pripremljenost manifestira se i u velikoj radnoj energiji, a ne samo (kako tumače zlobnici) u osmišljavanju nerealnih teorijskih koncepcija, koje bi njega osobno, širi krug rodbine, Kvaškland, Hrvatsku, Evropu, pa i Zemlju kao prividno beznačajnu planetu, trebale dovesti do općeg blagostanja i prevlasti primjerice nad Pernom, BiH, Južnom Amerikom te Venerom. Dakle, stavimo li na stranu teorijske koncepcije, promućurni poduztnici znaju tko radi a tko ne. Ili pak, tko radi i priča, a tko ne radi i priča.

PEACE AND SMILE
Wayne SR Shane smislio je Peace and Smile = Viganj (K2),kao jednu od najljepših jednadžbi ljeta, koja je zamijenila jurnjavu za tzv. „bodovima“ na prilično idiotske načine...

NOGOMETI
Umjesto tradicionalnih nogometa na bućari te u Vignju onkraj dvora Boža Maestrala (afera proširenja igrališta nalik je na onu s Maksimira), organizirani su ništa manje opasni nogometi na prostoru pred DVD Orebić. Doduše, prije dolaska svima znanog Bata Groleta igrači su zamalo bili brutalno protjerani, ne samo s terena, nego i iz države, jer su igrači došli u jednom autu beogradskih registracija, u jednom autu (što je još gore) koji je bio zagrebačkih registracija a crvene boje. Štoviše, jedan od igrača bio je i Bosanac, što je u Orebiću prava rijetkost. Kvaliteta nogometa bila je iznadprosječna u odnosu na dob i gravitaciju igrača. Premda su rezultati uglavnom bili uvjerljivi, i na strani poznatog dvojca bez kormilara Bata Jole – Bata Grole, utakmice su bile iznimno visokog rizika, na rubu infarkta i moždanog udara, a dovoljno daleko od prve dvije ozbiljnije bolnice (Dubrovnik, Split).

ROCKER I STANDARDI
Jedan već vremešni rocker nekontroliranog geografskog porijekla nehotično je postavio samom sebi vrlo visoke standarde. S obzirom da je uzajamno podučavao prilično pristalu učenicu od 17,5 godina, shvatio je da je tim činom sebe prisilio na jedan od dva teška zadatka: pronaći ljepšu ili još mlađu. Nizom nejednadžbi s većim brojem nepoznanica došao je do zaključka da će mu ipak lakše biti pronaći još mlađu i luđu.

ROBINZONSKI TURIZAM
Kvaškland je zadnjih godina postao svjetski poznat po tzv. Robinzonskom turizmu, gdje razni, većinom iznimno siromašni turisti spavaju u šatorima i kojekavim apartmančićima, žive o kruhu i vodi, te povremeno jedre na nekakvim daskama i voze se nekakvim krntijama od bicikla, rola, romobila... Sve bi bilo lijepo da nisam slučajno doznao da jedna prosječna daska košta 1500-2000 Eura i više, da su te bicikle cijena i preko 4500 Eura... Štoviše, prema izvješćima lokalnih reportera, izgleda da nekolicina lokalnih Robinzona nastoji slijediti iste trendove. Majku mu, nije loše bilo tom Robinzonu... ne shvaćam baš njegovu motivaciju za odlaskom s tog pustog otoka. Neka tih turista, možda se i Kvašklanđanima omakne koja mrvica.

PSI I PSINE
U Kvašklandu je nekad bilo malo pasa, događalo se puno psina. Otkad nam dođoše ovi Robinzoni Europljani, a posebno ovog ljeta, na svakom koraku vidiš babosome s kučadima različitih veličina, pasmina i dezena, kako ispuštaju kakadue po plažama na kojima se kupaju (tuđa) djeca, po cesti, pred dućanom, itd. Ako to znači Europa, radije bih da uđemo u Azijsku zajednicu (Kinezi bi pojeli i pse i vlasnike).

Par pojmova:
NESTAŠA, USTAŠKO = dječak ili odrasli zbijač šala ekstremno desne prohrvatske orijentacije

NEMOJ BRE DA STOLIČARIŠ = srpski prijevod (prevod) te upotreba hrvatske distinkcije riječi STOLAC (za sjedenje) i STOLICA (izmet) u napomeni koja se odnosi npr. na tumačenja razloga Sanaderove ostavke









Post je objavljen 03.08.2010. u 11:49 sati.