Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mitovi123

Marketing

ANIMALISTIČKA VJEROVANJA STARIH KELTA

Kelti su i danas pomalo mistiČni narod. Ono sto mi znamo o njima dolazi nam iz razdoblja srednjovjekovne Irske i Walesa, njihovih religijskih i drugih tekstova i knjiga. Naravno, današnje doba omogućilo nam je dodatno istraživanje povijesti ovog naroda iz arheoloških nalazišta ali i proučavanjem ikonografija, umjetnosti i crteža tog naroda.
Svjedoci iz povijesti koji su nam ostavili posebne tekstove o ovom narodu su Julije Cezar, Posidion i drugi. Kelti su bili ratnici, umjetnici, vjerovali u vise bogova i u magiju.
Njihova vjerovanja prvenstveno su bila animalistička, možda ostatak stare forme totema koji je prenesen i na područja Novog Svijeta.

Oni nisu samo vjerovali da su Bogovi uzimali životinjska obilježja, oni su vjerovati u duhovnost samih životinja.
Promatrali su okolinu u kojoj su živjeli. Priroda je Majka svima, a oni su ju posebno shvacali.
Vjerovali su u interakciju izmedu prirode, životinja i ljudi.
Jedan od najpoznatijh pisanih dokumenata o njihovom animalističkom vjerovanju je KNJIGA TALIESINA, pisana u obliku pjesme.

Teme iz lova koristile su se u magičnim obredima. Lov je bio od izrazite važnosti kako i zbog same potrebe za hranom i krznom, tako i zbog iskazivanja ljudi pred bogovima. Najneobičnije životinje bile su bijele životinje , a najsvetiji je Bijeli Jelen, takoder povezan i sa legendama o Kralju Arturu.

Medu svetim životnjama, najpoznatije su:

Medvjed – označava Snagu, hrabrost i snalažljivost. Nekada je ova životinja slobodno hodala njihovom zemljom, no danas vise ne postoji na tom podrucju. Obilježavao je ravnotežu u životu i snagu u potrebnim danima. Rijec ARTH koja znači medvjed, koriijen je imena ARTHUR i bio je njegova zaštitna zivotinja. Podsjetimo, Kralj Artur bio je pagan.

Ribe su povezivane s mudrošću i znanjima. Riječna riba Som ponajviše, a Keltsko ime za ovu ribu je BRADAN. Vrlo mudra i magična životinja. Prema legendi, plivao je sve do Izvora Segais gdje je jeo magične ljesnjake koji su padali u izvor. Smatralo se da su stari kao vrijeme i da su poznavali povijest i budućnost. On je učitelj.

Zmije i zmajevi predstavljali su promjene i nevolje vladarima. Zmija ( NATHAIR ) povezivana je i sa znanjem, reinkarnacijom i lukavstvom. Mudrac Taliesin povezivao je zmije sa čarobnjastvom. Zmajevi (PIASTRAS, HORM ) su pod zaštitom Bozice Brigite, označavaju promjenu, bogatsvo, samu Zemlju i elemente. Predstavlja podsvjest.

Ptice predstavljaju divinacije i proročka znanja. Oni su i nosioci poruka i korisni saveznici u bitkama i a neke vrste slijede mrtve na njihovom putu. Kos (DRUID-DHUBH) je priča boginje Rhianne, cčvari Drva Zivota. Vrana (BADB) predstavlja sukob i smrt. Sova (CAILLEACH) predstavlja mudrost, asocirana je s Boginjom u njenim starim danima. Gavran (FITHEACH) , jedna od najvažnijih ptica starih Kelta. Božica Moriggan je voljela ove ptice i bili su njeni predstavnici, pojavljuje se na križanjima zivota.

Domaće životinje su od velike važnosti. Pomazu prilikom obrade zemlje, važni su za hranu i zaštitu. Bikovi su također svete životinje, kao i mačke ( iako davnih dana nisu bile pripitomljene ), pijetao i druge životinje.

Plodnost je predstavljala najviši religijski značaj tog naroda. Nekoliko svetih životinja povezivalo se s ovim pojmom a ponajviše Zmaj koji je označavao neplodnost, smrt ili dolazak lošeg razdoblja nakon nekoliko događaja koji su bili povezani s njima.
Rođenje i vjera u ponono rođenje označavala je ovaj narod. Vjerovali su da u svakoj životinj postoji duša.
životinje su donosile u život mudrost i znanje te su se redovno koristili u obredima ( nosile su se maske životinja, izradivali totemi ). Nekada se smatralo da su u pradavnim vremenima zivotinje govorile ljudski jezik.
Prikazivali su se kao znaci pred neki dogadjaj i tako nagovijestali moguću promjenu.
Transifuguracija je najjače povezana s životinjama. Čarobnjaci i vještice mogli su se pretvoriti u životinje ili koristiti njihov um kako bi vidjeli druge stvari..

Duhovi i nadnaravna bića često su zauzimali tijela životinja dok su obitavali na Zemlji. Takoder, smatra se da su sva sveta i magična mjesta zastićena od strane životnja, kao i izvori, rijeke ili proplanci.






Post je objavljen 29.03.2010. u 13:28 sati.