Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Vješanje neistomišljenika

Piše Žorž Crmarić

Arash Rahmanipour
Smrtna kazna vješanjem izvršena je danas nad dvojicom Iranaca, za koje je Revolucionarni sud Teherana utvrdio da su “sudjelovali u ratu protiv Boga” time što su sudjelovali u anti-vladinim prosvjedima nakon prijepornih predsjedničkih izbora u lipnju. Dvedesetgodišnji Arash Rahmanipour (na slici) i Mohammad Reza Ali-Zamani prvi su iz skupine od jedanaest prosvjednika osuđenih na smrt nad kojima je izvršena smrtna kazna. U presudama je rečeno da je svaki od osuđenika “mohareb,” odnosno “neprijatelj Boga” koji je sudjelovao u “pokušaju zbacivanja islamske vlasti.”

Uz najoštrije kritike današnjih pogubljenja i jedanaest izrečenih smrtnih kazni, Amnesty International prenosi i izjavu odvjednika obješenog Arasha Rahmanipoura da je cijeli slučaj – od optužbe do izvršenja smrtne kazne bio ilegalan i temeljen na lažima. Obojica pogubljenih mladića nalazila su se u zatvoru Evin puna dva mjeseca prije no što su anti-vladine demonstracije uopće i održane, te u njima nisu mogli ni sudjelovati, a ni to da su bili članovi nekakve monarhističke skupine – nikad nije dokazano.

Tragičnog li podsjetnika na surovost režima koji smrću kažnjava drugačije misleće podanike! Dodajmo da se u Islamskoj republici godišnje izvrši 300 do 400 smrtnih kazni. Kad se taj broj pogubljenja stavi u odnos prema ukupnom broju stanovnika, Iran je po smrtnim kaznama na prvom mjetu u svijetu – bilo das u izvršene vješanjem, kamenovanjem, ispuštanjem krvi, bacanjem niz liticu, strijeljanjem, ili bilo kojim drugim metodom izvrčenja kazne koji predviđa šiijtska teokracija Irana.



Post je objavljen 28.01.2010. u 20:41 sati.