Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Amerikanke obrazovanije od Amerikanaca

Piše Žorž Crmarić

Business Women
U američkim brakovima žene su nakon četiri desetljeća dostigle, te pretekle muškarce u obrazovanju i rastu prihoda. Najnoviji podaci Istraživackog centra Pew i američkog Statističkog zavoda ukazuju na značajne izmjene u ekonomskoj ulozi spolova u obitelji, pri čemu je sve više žena vjenčano za muškarce s nižom naobrazbom i nižim primanjima. I dok je prije tri-četiri desetljeća prosječna Amerikanka udajom ostvarivala i ekonomski i socijalni dobitak, danas prosječni Amerikanac izvlači veće ekonomske koristi iz bračne veze nego njegova supruga.

Takve zaključke centar Pew izvlači iz sljedećih podataka: 1970. godine tek 4 posto muževa je imalo manje plaće od svojih supruga, da bi 2007.godine čak 22 posto žena unosilo u kućni budžet više novca nego što su to činili muževi. Tome je znatno pridonio i čimbenik obrazovanja koji ilustrira još jedan statistički podatak: 1970.godine u američkim brakovima 28 posto muževa je imalo veću naobrazbu od supruga, 20 posto manju, a u 52 posto brakova stupanj obrazovanja je bio isti; 2007. godine odnos se okrenuo: 28 posto žena bilo je školovanije od muževa, a tek u 19 posto slučajeva muževi su bili obrazovaniji, dok je u 53 posto brakova naobrazba bila jednaka.

Slične trendove bilježi i američki Statistički zavod: u ukupnom broju fakultetski obrazovanih Amerikanaca žene su 1970.godine sudjelovale sa 36 posto, a muškarci sa 64 posto. Danas, ta slika je obrnuta - od ukupnog broja fakultetskih diploma 53.5 posto pripada ženama, a 46.5 posto muskarcima.

Ekonomski, socijalni i obrazovni trendovi nesumnjivo su utjecali na mijenjanje odnosa unutar braka i veze izvan njega. Danas su Amerikanci skloniji životu u zajednici bez sklapanja braka, češće se razvode, te se kasnije, ili nikad ne upuste u bračne vode. To se vidi i po smanjenju broja Amerikanaca koji žive u braku: dok je 1970. godine, u dobnoj skupini od 30 do 44 godine, 84 posto Amerikanaca bilo vjenčano, danas ih je u braku 60 posto


Post je objavljen 25.01.2010. u 19:14 sati.