Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/salabhterizasve

Marketing

Dante - Božanstvena komedija

Dante- (1265.- 1321.), Firentinac; plemićka obitelj; veliki interes za umjetnost; najdraži pjesnik Vergilije; s 9 god. 1.puta vidio Beatrice Portinari, 2. put s 18, tad je doživio vrhunac svega blaženstva; 1290. umire Beatrice, bol je beskrajna, no ljubav prema njoj ništa nije moglo pokolebati; 1295. ženi se s Gemmom Donati- dva sina, 2 dvije kćeri, jednu je nazvao Beatrice; 1302. prognan iz rodnog grada zbog politike, nikada nije izgubio nadu da će se vratiti u rodni grad; živio u Veroni, Roveni i Parizu ; 1316. dobio priliku da se vrati u Firencu kao pokajnik, no nije htio. 1318. živi u Roveni gdje predaje retoriku i dovršava Božanstvenu komediju. 14.9.1321. umire u 56.god života. Djela VITA NOVA, GOZBA, BOŽANSTVENA KOMEDIJA. Uzor mu je Vergilije, a izučavat će Aristotela, Cicerona…

SIMBOLIKA NASLOVA- komedija jer je to u srednjem vijeku označavalo pripovjedačko epsko djelo, a atribut božanstvena je dobila zbog teme o Bogu i djelo je ocijenjeno savršenim (u smisli božanskog) te zbog naglaska na uzvišenost teme.

KOMPOZICIJA DJELA- djelo ima tri djela: pakao ili inferno, čistilište ili pulgatorio i raj ili paradiso. Svaki dio ima 33 pjevanja s tim da pakao ima jedno uvodno pjevanje pa čini savršenu brojku 100. svako pjevanje pisano je tercinama. Rimuje se 1. i 3.stih, a 2. stih se rimuje s prvim stihom sljedeće strofe.

SADRŽAJ
1.pjevanje
Dante je na polovici svog životnog puta i nalazi se u mračnoj šumi. Želi se uspeti nazad na pravedan put, ali ga u tome sprečavaju gepard, vučica i lav(simbol za putenost, oholost i lakomost). Iz Limba izlazi Vergilije koji će ga voditi kroz pakao.
2.pjevanje
Sumnja u uspjeh putovanja. Želi u tom putovanju kroz pakao, čistilište i raj vidjeti posljedice grijeha. U tom putovanju pomoći će mu Beatrice i Vergilije.
3.pjevanje
Na vratima pakla je pisalo
KROZ NAS SE IDE U GRAD SVIJU MUKA,
KROZ NAS SE IDE GDJE SE VJEČNO PLAČE,
KROZ NAS SE IDE DO PROPALA PUKA.

PRAVDA NAM TVORCA VIŠNJEG POTAČE;
BOŽANSKA SVEMOĆ, MUDROST, SVE ŠTO ZNADE,
I PRVA LJUBAV GRADITI NAS ZAČE.

ŠTO GOD STVORENJA PRIJE NAS IMEDE,
VJEČNO JE, PA SMO I MI VJEČNA VIJEKA;
TKO UĐE, NEK SE KLONI SVAKE NADE.

Vergilije govori Danteu da su stigli do mjesta teških jada, opisuje mu čemu se sve može nadati u Paklu. Na kraju se Dante onesvijesti.
4.pjevanje
Na udarac groma Dante se probudi i iu Vergilijevu pomoć siđe u ponor pakla. U prvom krugu, Limbu, susreće duhove pravednika koji nisu bili kršteni, a među njim su i veliki ljudi Antike jer oni nisu u raju jer su živjeli prije pojave kršćanstva. Silazi u drugi krug.
5.pjevanje
Na ulasku u drugi kruga pakla stoji strašan sudac Minos koji nerado pušta Dantea u drugi krug. Tamo susreće mnoge poznate ljubavnike poput Semiramide, Kleopatru i Pariza. Njihove duše sada raznosi vihor koji nikada ne prestaje. Kad se vjetar smirio , razgovarao je S Franceskom i Paolom. Dante je toliko ganut njihovom pričom, pao u nesvijest.

Ovo je alegorijski ep.

TEMA DJELA- Danteova vizija sedmodnevnog putovanja kroz zagrobni život odnosno kroz pakao, čistilište i raj. Samo središte čini brojka 3 simbol Svetog Trojstva.
SIMBOLIKE U DJELA
$ Dante- simbol grešnog čovjeka koji ima priliku vidjeti posljedice grijeha
$Vergilije- simbol mudrosti i razuma;ustrojan i priseban da pomogne Danteu
$ šuma – simbol grešnog života
$ papa Bonificije 8- smjestio ga za života u pakao
$Francesca- simbol grešnice, ali je njena duša čišća od većine duša u paklu, ali zbog preljuba je ipak tamo
$ Beatrice- simbol božje milosti

Ima 9 krugova pakla, a u svakom krugu su grešnici koji odslužuju zaslužujuću kaznu. Na kraju pakla nalazi se Lucifer.

Slatki novi stil- velika, uzvišena ljubav

Dante je često ironičan, sarkastičan, nemilosrdan

Kroz raj ga vodi Beatrice .

U 31.pjevanju raja 103 stih Dante spominje Hrvate.


Post je objavljen 06.01.2010. u 21:29 sati.