Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Američka mrkva, iranska batina

Piše Žorž Crmarić

John Kerry
Šef vanjsko-političkog odbora američkog Senata i negdašnji kandidat Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država, senator John Kerry mogao bi biti prvi visoki američki političar koji posjećuje Iran u zadnjih tridesetak godina – nagađaju Wall Street Journal, Boston Globe i više Internet portala. I tek što je Kerryjev glasnogovornik Fred Jones u nedjelju izjavio za Politico.com da “senator ne planira putovati u Iran,“ jučerašnji Teheran Times ne samo što tvrdi da je senator Kerry zatražio iransku ulaznu vizu, nego i to da će mu viza biti - uskraćena!

Američko “pružanje ruke,“ kako se, čini ne nailazi na dobrodošlicu islamskih vlasti, iako bi tu gestu dobre volje trebalo cijeniti već i zbog same činjenice da se ona izražava u vrijeme kada se američka javnost i politika vrlo oštro protive bilo kakvoj popustljivosti prema Teheranu.

Posjet senatora Kerryja, ukoliko do njega uopće dođe, ne bi bio službeni posjet predstavnika američke vlade, iako većina analitičara smatra da bi do njega moglo doći samo uz prešutnu suglasnost Bijele kuće. Jer, administracija se – s jedne strane strane – zalaže za oštrije sankcije zbog iranskog nuklearnog programa, te oštro kritizira iranske vlasti zbog nasilnog obračuna s prosvjednicima, dok – s druge strane – zagovara otvaranje kanala diplomatskog komuniciranja između Washingtona i Teherana.

Taj paralelni pristup ilustriraju i jučerašnje izjave državne tajnice Hillary Clinton. Ona je prvo rekla da Iran pokazuje “sve više znakova nemilosrdnog zlostavljanja” oporbenih aktivista. U istom govoru gospođa Clinton je rekla da administracija prema Iranu ima “kanal angažiranja i kanal pritisaka.“ Kritičari takvog pristupa tumače kao popustljivost prema autokratskom režimu koji u krvi guši pobornike demokracije u vlastitoj državi, te ima ratoborne ambicije prema drugim zemljama regije.


Post je objavljen 05.01.2010. u 21:42 sati.