Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Studentski pokret ide dalje

Slobodni filozofskiStudentska blokada fakulteta, koja je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu potrajala pet tjedana, obilježila je proljeće ove godine. Tome sam posvetio seriju dnevnika na blogu. Kd je Plenum Filozofskog fakulteta konačno donio odluku o prestanku blokade, zastupniki krupnog kapitala u medijima (notoran je Jutarnji list) odahnuli su: »Konačno smo ih slomili! « Da li se studentska pobuna ispuhala bez rezutata?

Podrška iz PoljskeNije. Pokret protiv komercijalizacije visokog obrazovanja djeluje i dalje. sajt "SlobodniFilozofski" svaki dan donosi nove informacije i druge sadržaje. Plenumi se održavaju redovno, slijedeći je sutra; otvoren, kao i dosad, za sve koji žele sudjelovati. Diskutira se o solidarnosti s radnicima, seljacima idr., izražava podrška generalnom štrajku studenata Akademije likovnih umjetnosti u Beču, itd..

Vođeni parolama i programom globalne borbe protiv komercijalizacije (visokog) obrazovanja, koleg(ic)e iz Beča dodatno su začinili svoj proglas i osudom bolonjskog sustava studiranja koji predstavlja jasan okvir za uvođenje i provođenje ekonomske logike natjecanja u područje koje pripada javnom sektoru, ali i prostoru universitasa koji bi se trebao opirati takvim tendencijama. Iz njihovih se zahtjeva da iščitati suočavanje sa sličnom situacijom i odnosima s kojima smo se i mi suočavali.

Kratko i jasno. Promišlaj se svoja pozicija, špire zahtjevi,k učvrsšuje zajedništvo. Kao što sam bio pisao: rda, revolcuija je zaista počela! Ne revolucija tipa juriša na Basitlju ili Zimski dvorac, nego sporija, ali temeljitija.

Neki su ciničniji stariji profesori (moja generaciaj i nešto stariji) ironično govorili o nekim ostarjelim zanesenjacima koji se šuljaju oko studenata tragajući za nikad iživljenim idealima svoje mladosti. Pa što? Može se pogriješiti ako se svijet gleda korz ružičaste naočale, ali može se pogriješiti i ako se promatra kroz crne.

Post je objavljen 26.10.2009. u 22:19 sati.