Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

The Accidental Tourist

Image Hosted by ImageShack.us

Eadweard Muybridge

Bila sam u Londri, previše zanimljivih stvari za premalo vremena. Dvije izložbe, jedno recitiranje poezije, večera s dva seta prijatelja, popodne sa dragom prijateljicom, luda potraga za repom koji je gospođica Gica naručila iz srca kapitalizma; onaj sirenski nisam našla, ali sam joj donijela jedan ptičji, ljubičastu pernatu bou + zečekov repić sa ušima iz sex-shopa. Nemereš djetetu bez poklona.

A sve to u nepotpuna četiri dana.

Najviše me se dojmio Hyde Park Speakers' Corner gdje se skupljaju luđaci, manji luđaci, osobenjaci i sasvim pametni ljudi pa nazočnima objašnjavaju, iznose i prenose što im je na umu. U nedjelju poslije podne slušala sam tamo jednog proroka odjevenog u bijelu plahtu, dvojicu muslimanskih fundamentalista Made in Pakistan i jednu sitnu stariju gospođu koja likom neobično podsjeća na Liv Ulman, a koja je sa svoje stolice na rasklapanje vikala da stranci moraju iseliti sa otoka te da je Engleska za Engleze. Oko nje se okupilo mnoštvo razdraganih crnačkih obitelji, roditelji, djeca, djedovi i bake, koji su se veselili, smijali i dobacivali joj primjedbe na koje im gospođa nije ostajala dužna. Ajde, barem nema čir na želucu, a čini se da je zaobilazi i karcinom.

Vidjeli smo i jako dobru izložbu koju je u svome prostoru organizirao Wellcome Trust pa ondak i ostatak stalnog postava u izuzetno zanimljivom muzeju. Tu me neobično razveselio jedan artefakt. Oriđiđi Muybridgeova fotografija, "A Man Performing a Forward Flip", vidite je gore iznad teksta, iz Muybridgeovog magnum opusa "Animal Locomotion" iz 1887. godine. Pogledajte je tuten u većem formatu.

Mislim da je ovaj salto-skakač uslikan negdje na kraju devetnaestog ili na samom početku dvadesetog stoljeća. Vrijeme kad se baš nije šetalo s idiot kamerama, digitalne aparate i Photoshopove da ne spominjem. A zamisli troška! Koliko jezivo skupih kamera i filma da bi se uslikalo tipa koji skače, prvo sa strane pa isti skok s en face pozicije.

I kako to obično biva, Muybridgeu se u kadar ušetao neki čoban-budala, sivogaćasti golub, vidite ga u en face varijanti. I kad je skakač flip-flop-flap poletio prema nama, golub-budala se ustrtario, viđe manijaka-samljet će me!, pa je raširio krila i poletio kako bi utekao na sigurno. I ostade ovjekovječen za povijest, snimka usrana ako ne doslovno onda preneseno, a ja nasmijana do suza usred mumificiranih penisa, prepariranih tjelesa i inih ljepota koje je skupljao stari Wellcome. Poklonit ću ti sivog goluba, imaj srca kad zakuca na tvoja vrata... Valjda ga nisu pojeli, akrobati i fotografski pioniri. This is a free country, vrijedi i za njega.


Post je objavljen 22.10.2009. u 20:54 sati.