Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

U petoj brzini, ravno do dna

Prije otprilike godinu dana slušali smo tadašnjeg HDZ-ovog predsjednika Vlade RH kako vozimo u petoj brzini. U međuvremenu, godinu dana kasnije, dragi vođa Ivo zaključio je da on tu više ne može ništa i pobjegao je pri tome odlučivši da će iskoristiti sve moguće povlastice koje mu po (nakaradnim) zakonima pripadaju, dok običan puk sve više strahuje za golu egzistenciju.

Volan automobila u toj petoj brzini preuzela je Ivina vjerna pratilja Jadranka Kosor i priopćila nam prije koji dan da smo dotakli samo dno. Pravo je čudo da se nije sve raspalo s obzirom da smo u petoj brzini odjurili do samog dna… ili možda nismo još ni dotakli dno? Teško je prosuditi po izjavama koje stižu iz Vlade RH gdje smo uopće jer način na koji se donose i mijenjaju zakoni u ovoj državici više podsjećaju da se nalazimo negdje u svemiru gdje pojmovi gore i dolje gube svaki smisao.

U kontekstu izgubljenosti u svemiru može se promatrati i nedavni igrokaz gdje se okupila Vlada RH kako bi ponosno naciji priopćili da turistička sezona u biti uopće nije podbacila jer da je broj noćenja tek neznatno pao, prešućujući naravno da smo ove sezone za razliku od prošle trenutno u minusu od pola milijarde eura koliko je ove godine manje potrošeno.

A što reći tek o Hrvatskoj kao zemlji znanja? Još u proljeće ove godine HDZ-ov mag od obrazovanja Dragan Primorac, poručivao je kako su sredstva za besplatne udžbenike osigurana i kako se roditelji ne moraju ništa brinuti, da bi nekoliko mjeseci kasnije uslijedio pravi salto mortale i hladnokrvna poruka iz Vlade da se roditelji sami moraju snaći kako znaju i umiju da bi svojoj djeci osigurali knjige za koje su do nedavno tvrdili da su osigurane. U tom trenutku, Hrvatska je postala bukvalno zemlja znanja gdje su gradski travnjaci pretvoreni u prave buvljake školskih knjiga gdje se za cca 10 kuna po knjizi koja leži na prašnjavoj zemlji ostvaruje san zemlje znanja.

I nakon samo ovih par kratkih crtica, sjetih se izjave HDZ-ovog predsjedničkog kandidata za predsjednika koji izjavljuje da kriza ne postoji, da se Hrvatska odlično drži, da su novinari krivi za sve, te da bi on kao predsjednik više vremena posvetio hrvatskoj zastavi. A HŽ, HEP, INA i ostale afere koje sad niču poslije kiše i koje kad bi se zbrojile vjerojatno ne da bi pokrile trenutni hrvatski deficit zbog kojeg je povećan PDV (btw. Ivo Sanader je još 2003. obećao smanjenje PDV-a na 20%) i nametnut krizni porez, već bi vjerojatno imali čak i nešto novaca za ulaganje u gospodarstvo na način na koji to rade zemlje poput Francuske, Njemačke ili Amerike…ali gdje smo mi od njih..

Post je objavljen 09.09.2009. u 10:13 sati.