Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Iranska implozija

Piše Žorž Crmarić

Ni osam godina rata s Irakom, ni tri desetljeća duga svađa s više od pola svijeta, ni dugogodišnja izolacija, ni međunarodne sankcije čiji popis s vremenom postaje sve duži – nisu ni približno potresli islamsku teokraciju Irana kao nemiri koji su uslijedili nakon predsjedničkih izbora.

Nijedan pokušaj iz inozemstva, ni javni ni tajni, da se potaknu promjene režima ne samo da nije uspio, nego je vješto korišten od strane iranskih vlasti kao opravdanje za – kako se obrazlagalo - „obračune sa slugama inozemnog neprijatelja.“ Pokušali su i ovoga puta, optužujući Sjedinjene države i druge zemlje za poticanje post-izbornih prosvjeda. Te optužbe američki predsjednik Obama danas je nazvao „potpuno lažnim i apsurdnim“ i ponovio da Washington poštuje suverenitet Islamske republike Iran, te se ne miješa u njegove unutarnje stvari.

Američki je predsjednik, međutim, naglasio da „oštro osuđuje“ nasilje protiv nevinih civila, te da duboko žali za svakim gubitkom nevinog života. Ne samo Sjedinjene države nego i međunarodna zajednica – rekao je – „šokirani su i zgranuti prijetnjama, premlaćivanjima i hapšenjima u proteklih nekoliko dana.“

Kao i prije deset godina - kada su tisuće studenta teheranskog sveučilišta, bez ikakve pomoći „stranih sila“, pokrenuli prosvjede koji su bili surovo ugušeni u krvi – tako su i u proteklih tjedan dana stotine tisuća Iranaca, izlažući se životnoj opasnosti, izražavale nezadovoljstvo režimom. Kao i studenti prije deset godina, i masu sudionika sadašnje pobune možemo zvati djecom islamske revolucije, ili djecom onih koji su zbacili Šaha i podržali teokratsku vlast prije tri desetljeća.

Uostalom i Mir Hossein Mousavi - zbog čijeg su izbornog poraza masovni prosvjedi inicijalno i pokrenuti - „prvoborac” je islamske revolucije i bio je dugogodišnji član najužeg kruga ajatole Khomeinija. Pa ipak, kao i stotine tisuća sunarodnjaka, Mousavi je potaknuo pobunu protiv režima u čijem je stvaranju izravno sudjelovao.

Stasala je jedna nova generacija Iranki i Iranaca koja traži pravo da se čuje i njen glas i mišljenje, te da se društvo organizira i po njenim željama, a ne samo po volji i diktatu fundamentalističkog šijitskog klera i njemu lojalnih vjerskih dragovoljaca - Basidža , revolucionarnih gardista - Pasdarana i sljedbenika Božje partije – Hezbollaha.


Post je objavljen 23.06.2009. u 22:03 sati.