Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

5. ANTUNOVSKI SUSRETI U HRVATSKOM ĆUNTIĆU



HRVATSKI ČUNTIĆ - Nakon misnog slavlja u Hrvatskom Čuntiću proslava Antunova i Dana sela okončana je 5. Antunovskim susretima. U ime organizatora prigodnim riječima se obratila Milka Barić koja je svim sudionicima na kraju smotre podijelila i zahvalnice i darove, a susrete je u ime Grada i gradonačelnika, otvorio Darko Dumbović, gradski vijećnik.
Na susretima je sudjelovalo 10 društava. Uz domaću „Ćuntićanku“, svoje narodne običaje i folklornu baštinu su predstavila društva iz Selišta Kostajničkog, Zavalje, Maje, Gornje Gračenice, Crnca, Bobovca, Letovanića i Zadobarja.
Prvi puta na ovim susretima nastupio je KUD „Zadobarje“ iz Zadobarja, mjesta smještenog sjeverozapadno od Karlovca. Kako smo saznali od Ljiljane Sudac, voditeljice, društvo je osnovano 1995. godine, a s aktivnim radom su počeli 2001. godine. Do sada su snimili dvostruki album pjesama, običaja i plesova svoga kraja. „Djelujemo u više sekcija, a najveći uspjeh smo ostavarili 2007. godine nastupom s poznatom istarskim glazbenikom Liviom Morosinom, na Etno festivalu u Neumu“, rekla je voditeljica.
KUD „Maja“ iz Maje već je bio na Antunovskim suretima, a njegujući stare običaje, okuplja pjevače i plesače iz Maje, Svračice, Ravnog Rašća, Joševice i Gline.
Toplim pljeskom pozdravljeno je i gostujuće društvo „Lička Plješevica“ iz Zavalje, mjesta od kuda je došao Pater Petar Žagar, ali i ostala društva koja su pokazala običaje i krasne nošnje svoga kraja. Na kraju „5. Antunovskih susreta“ svi su se, i gosti i izvođači, okrijepili pod velikim šatorom gdje su ih veseli kao i svake godine dočekali vrijedni članovi Udruge „Izvor“.
Bilo je graha, ali i gulaša. Majstori od gulaša su bili Tomo Bunjan, Željko Pribilović i Stjepan Graho iz Lovačke udruge „Srna“ iz Gore, koji su skuhali 80 litara i Ivan Radošević – Birić iz LU „Fazan“ Petrinja koji je skuhao još 50 litara finog gulaša. Probali smo – oba su bila za 5.



Autor: Marela Morić

petrinjski radio

Post je objavljen 14.06.2009. u 18:48 sati.