Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Tragični incident u Muzeju holokausta - reakcija na američko 'skretanje u lijevo'?

Piše Bojan Klima

Oko jedan sat poslijepodne prekjučer 88-godišnji James von Brunn ušetao se u Muzej Holokausta s puškom starom gotovo stotinu godina i otvorio vatru pri čemu je smrtno ranio zaštitara. Drugi zaštitari uzvratili su vatru i pogodili napadača. U trenutku incidenta u muzeju se nalazilo oko dvije tisuće ljudi.

James von Brunn bio je poznat policiji kao bjelački supremacist koji je negirao holokaust, a prema riječima njegove bivše supruge, mržnja prema Židovima i crncima izjedala ga je živog poput raka. Godine 1981. uhićen je zbog pokušaja otmice čelnih ljudi Središnje banke Sjedinjenih Država – razlog ‘visoke kamatne stope’ - zbog čega je odslužio šest godina zatvora. Za odsluženu kaznu von Brunn je na svojim web stranicama krivio "crnačku porotu" i "židovskog suca".

Televizijska mreža CBS navodi da tragični događaj u Washingtonu ukazuje na svojevrsnu obnovu rada brojnih ekstremnih grupa u Sjedinjenim Državama, od kojih su mnoge – ali ne i sve – ultra-desne kao i rasističke orijentacije. 2000. godine postojale su 602 takve skupine. 2008. – 926, rast od pedeset posto – navodi CBS. Ova tv-mreža iznosi podatke o nekoliko nedavnih zločina koji se mogu kategorizirati kao 'zločini mržnje'.

Incidentu u Washingtonu prethodilo je ubojstvo jednog liječnika koji je izvodio pobačaje, u Kansasu, kao i napad na jedan regrutni centar američke vojske u Arkansasu. Za ubojstvo u Kansasu, kako se čini, odgovoran je čovjek koji tvrdi da ga je inspirirala kršćanska vjera, dok je napad u Arkansasu počinio čovjek islamske vjere koji kaže da se 'želio osvetiti za Irak i Afganistan'. U New York Cityju nedavno je otkrivena zavjera da se u zrak digne nekoliko sinagoga – zavjerenici su bili obraćenici na islam, javlja CBS. U Pittsburghu su bila ubijena tri policajca, osoba osumnjičena za njihovo ubojstvo bila je motivirana – kako se čini – ideologijom ekstremno desnih grupa i, kako tvrde mediji, mislila je da policajci žele zaplijeniti njegovo oružje.

Izvješće Ministarstva domovinske sigurnosti nedavno je navelo nekoliko razloga zbog čega se može očekivati intenziviranje 'domaćeg terorizma', pogotovo onog koji je ultra-desne orijentacije. Amerika, kao prvo, prolazi kroz duboku ekonomsku krizu. Drugo, na čelu države je predsjednik koji pripada manjinskoj skupini a koji najavljuje korijenite reforme. I treće, Ministarstvo domovinske sigurnosti je navelo činjenicu da se iz misija u Iraku i Afganistanu vraća sve veći broj vojnika kojima – u sadašnjoj teškoj ekonomskoj situaciji – neće biti lak prijelaz na civilni način života, te je moguća politička radikalizacija nekih od veterana.

Oporbena, Republikanska stranka kritizirala je prvenstveno ovu posljednju tvrdnju – ispravno primjećujući da nije potkrijepljena dokazima, te je zbog toga uvredljiva za sve bivše pripadnike oružanih snaga.

No, tragični događaj u Muzeju holokausta pokazuje da vladina prognoza u pojačanom ekstremno desnom nasilju nije bila netočna.



Post je objavljen 12.06.2009. u 03:45 sati.