Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Najljepša nošnja u karlovačkoj županiji je iz Rečice

OGULIN, 07.lipnja – Već 13.godinu za redom Pučko otvoreno učilište Ogulin u suradnji sa KUD-om „Klek“ organiziralo je Smotru izvornog folklora Karlovačke županije „Igra kolo“. Otvorenje smotre bilo je u petak navečer u Atriju hotela „Frankopan“, gdje je održana svečana revija narodnih nošnji Karlovačke županije pod nazivom „Jedna od druge lipša će bit“, na kojoj je prikazano preko 20 svečanih narodnih nošnji koje su nosili članovi kulturno umjetničkih društava iz cijele županije.
Folklorni blog

Za najljepšu svečanu narodnu nošnju ili nošnju nastalu pod utjecajem gradske mode izabrana je nošnja KUD-a „Rečica“, koju je nosila Ivana Ivanac, te će ona predstavljati županiju na državnoj reviji narodnih nošnji u Slavonskom Brodu. Vrlo blizu pobjede bila je i nošnja KUD-a „Klek“ koju je nosila Mateja Salopek, pa postoji mogućnost da će i ona na državnu reviju. Drugo mjesto po izboru žirija osvojila je nošnja koju su nosili Biserka Rendulić i Ivan Mihaljević iz KUD-a „Gradina“ iz Modruša, oni su i nesuđeni pobjednici revije, no obzirom da su stariji od 30 godina, dodijeljeno im je drugo mjesto. Treće mjesto osvojila je nošnja iz KUD-a „Tounjčica“, koju su nosili Matija Matešić i Željka Grčar.

Reviju narodnih nošnji Karlovačke županije upotpunili su svojim nastupom KUD „Klek“, te „Cro-etno“ i revija „Etno mode“, koja je na desetom međunarodnom festivalu etno mode i nacionalnih kostima „Etno – Erato“ u Moskvi osvojila prvu nagradu, predstavivši zbirku od osam nošnji iz okolice Zagreba (Remeta), panonskog, gorskog i mediteranskog dijela Hrvatske.

U subotu je u večernjim satima više KUD-ova nastupilo u centru Ogulina, plešući i pjevajući po trgovima i parku, a i u nedjelju se održava tradicionalni svečani mimohod kroz centar Ogulina s početkom od 17,30 sati, nakon čega preko 30 KUD-ova iz cijele županije nastupa na obveznom nastupu u ogulinskoj sportskoj dvorani od 19 sati. Prosudbeni stručni žiri odlučit će o nastupima ovih KUD-ova, te odlučivao koje će društvo predstavljati županiju na brojnim smotrama širom Hrvatske i u inozemstvu. (dp)

Ogulinski list

Post je objavljen 07.06.2009. u 14:42 sati.