Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Sučeljavanje s anti-amerikanizmom

Piše Žorž Crmarić

Američka ispitivanja javnog mnijenja u arapskim zemljama pokazuju da oko 77 posto građana ima negativno mišljenje o Sjedinjenim Državama. U isto vrijeme, međutim, 45 posto Arapa ima pozitivno mišljenje o američkom predsjedniku Obami.

Nakon osmogodišnjeg erodiranja ugleda Sjedinjenih Država u islamskom svijetu, popularnost Baracka Husseina Obame proširila se – sudeći po statističkim podacima – i na islamski, odnosno arapski svijet. Tu činjenicu američki predsjednik od samog dolaska na vlast stavlja u funkciju obnavljanja narušenih odnosa s arapskim, odnosno islamskim svijetom.

Samo osam dana nakon inauguracije, Obama je dao svoj prvi veći televizijski intervju – TV mreži al Arabiya, da bi poručio: „Moj zadatak u odnosu na muslimane svijeta je da ih uvjerim da Amerikanci nisu njihovi neprijatelji.”

Dva i pol mjeseca kasnije, američki predsjednik odlazi u prvi međunarodni posjet preko Atlantika i slijeće u – Turskoj, gdje u parlamentu u Ankari poručuje: „Sjedinjene Države nisu i nikada neće biti u ratu s Islamom.”

Obraćanje Baracka Husseina Obame muslimanima svijeta iz Kaira nastavak je njegove inicijative da – unatoč svim preprekama, kočnicama i sumnjičavim optužbama – pokuša uvjeriti arapski i širi muslimanski svijet općenito da Sjedinjene Države imaju iste interese i ciljeve kao i oni: mir i prosperitet.


Post je objavljen 03.06.2009. u 22:34 sati.