Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

HDZ je po drugi put doveo zemlju na rub propasti

Vijest da u IGH razmišljaju o isplati plaće u dva dijela najzorniji je pokazatelj dramatičnosti situacije u kojoj se Hrvatska nalazi. Val neplaćanja kojeg generira država i državne tvrtke gori je nego onaj koji nas je zadesio prije 10 godina. Danas je situacija takva da čak i one firme koje su godinama bile među najuspješnijima, dobrim dijelom zahvaljujući poslovima koje je plaćala država, danas jedva skupljaju sredstva za plaće. Kad govorimo o građevinarima, kao glavnog neplatišu navodi se HAC.

HAC je tvrtka koja je u proteklih 6 godina, paralelno s dolaskom HDZ-a na vlast 2003., kilometar ceste ili autoceste plaćala sve skuplje i skuplje, da bi to danas bilo 100% skuplje nego 2003. Još u ožujku 2007., objavili smo tajne dokumente koji zorno pokazuju kako su se troškovi izgradnje ceste Zadar 2 – Gaženica pumpali, a to je samo jedan mali dio sveukupno preplaćenih kilometara od svih cesta i autocesta izgrađenih otkako je HDZ 2003. ponovo došao na vlast.

Sjetimo se samo i afera Brodosplit gdje je nestalo 6 milijuna dolara za koje ni danas ne znamo gdje su, izgradnje drugog traka autoceste Zagreb – Rijeka čija izgradnja ne da nije bila jeftinija od izgradnje poluautoceste nego je narasla za 100%, afere s kupovinom MORH-ovih kamiona krajem 2004. koja je tek ovih dana došla u centar pažnje, pa na kraju krajeva i HDZ-ova kupovina blindiranog BMW-a od 4 milijuna kuna. Zašto sve to spominjemo?

Sve to plaćeno je nepostojećim novcima, tj. kreditima. Krediti su se dizali kako se tko sjetio i država se preko državnih tvrtki zaduživala, te se tako izvlačio novac u privatne džepove, ali i HDZ-ovu blagajnu. Danas su svi ti računi došli na naplatu. Kredite treba vraćati, a novi krediti se više ne mogu dobiti. Hrvatski bankarski sustav se koliko toliko održao zahvaljujući konzervativnoj politici HNB-a i Željka Rohatinskog, kojeg su HDZ-ovi nebrojeno puta pokušali rušiti jer nije dozvoljavao bankama da se razmašu.

Sad kada su strani izvori financiranja presušili, država se zadužila na domaćem tržištu da bi financirala glomaznu, neefikasnu i nabujalu administraciju, a gospodarstvo je ostavila da se koprca. Rezultat? Sveopća nelikvidnost. Nitko nikome više ništa ne plaća i tu dolazimo na početak ovog teksta da čak i oni najjači više nemaju za isplatu plaća jer je država generator svih problema oko nelikvidnosti. 1999. se ponavlja, kada je HDZ doveo zemlju do ruba propasti. Deset godina kasnije HDZ je ponovo zemlju doveo do ruba propasti, a ljudi koji su krivi za sve naše današnje nevolje i dalje su na istim pozicijama, ali s daleko debljim bankovnim računima.

Pametni uče na svojim greškama, a budale nikad. Čini se da smo mi hrvati prave budale kad smo dozvolili istima da nas u nepunih 20 godina isti HDZ-ovci dva put dovedu do ruba propasti.

Post je objavljen 30.04.2009. u 10:22 sati.