Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U SRBIJI POVEĆAN BROJ ŠUMSKIH POŽARA

BEOGRAD

Najkritičnija područja na kojima je učestalo izbijanje požara su Pirot, Raška i obronci Svrljiških planina

Veliki broj požara na otvorenom obilježio je početak ove godine u Srbiji, navode u policiji. Sektor za zaštitu i spašavanje MUP-a Srbije je u travnju gasio požare na otvorenom prostoru 670 puta, odnosno na 4.070 hektara zemljišta. Od toga je 258 puta gašena vatra u šumama.

Brzom intervencijom vatrogasno-spasilačkih jedinica i radnika šumskih gazdinstava spriječeno je širenje požara i katastrofa širih razmjera. Najkritičnija područja na kojima je učestalo izbijanje požara su Pirot, Raška i obronci Svrljiških planina.

– Posljednjih godina broj šumskih požara u svijetu i u regijama je u stalnom porastu. Ista situacija je i u Srbiji, u kojoj je 2007. godine zabelježen povećan broj šumskih požara. Tada je uništeno 32.136 hektara šuma. U Srbiji šume zauzimaju 27 posto ukupne površine, ili 2,3 milijuna hektara – navode u MUP-u Srbije.

Uzrok najvećeg broja nastalih požara na otvorenom prostoru je nesavjesno ponašanje građana, turista i izletnika.
– Najveći broj požara izazovu nesavjesni građani koji spaljuju poljoprivredni otpad i smeće radi uređivanja oranica, kao i nesavjesni turisti i izletnici koji bacaju opuške kroz prozore svojih automobila i pale vatru na neuređenim površinama – tvrde u MUP-u.

Policija je u toku ove godine podnjela osam krivičnih prijava protiv nesavjesnih građana za koje se sumnja da su počinili krivična djela izazivanja opće opasnosti.

Gašenje požara na otvorenom u Srbiji, kako napominju u MUP-u, je generalno jako problematično zbog nepristupačnosti terena. Ako se tome doda još i jak vjetar, onda je borba sa vatrenom stihijom još teža i zahtjeva veliki broj ljudstva, opreme i tehnike.

Upravo zbog toga je, podsjetimo, početkom prošle godine Sektor za zaštitu i spašavanje MUP-a Srbije opremljen sa 10 potpuno novih terenskih vozila „TAM 150” od Protuterorističke jedinice (PTJ), koja su nadograđena i podjeljena jedinicama koje pokrivaju velike šumske prostore. Od Žandarmerije je dobijeno i 130 ruskih džipova marke „UAZ”. Nabavljena je i oprema za tri helikoptera MUP-a.

Ipak najbitnija je preventivna zaštita od požara, pa tako iz Sektora za zaštitu i spašavanje savjetuju građanima da ne pale vatru u šumi, na otvorenom prostoru u blizini šume i poljoprivrednih usjeva, pogotovo pri visokim temperaturama i vjetru.Takođe, vatru bi trebalo ložiti samo za na to predviđenim i očišćenim prostorima van šume.

– Vatra mora stalno biti pod nadzorom i prilikom odlaska treba prekontrolirati da li je potpuno ugašena. Ne bi trebalo bacati opuške na otvorenom prostoru, pogotovu iz automobila i vlaka, jer je upravo to česti uzrok požara na otvorenom. Ne bi trebalo paliti poljoprivredni otpad i smeće u blizini puteva, jer se time ugrožava sigurnost učesnika u prometu. Šume moraju biti uređene, pogotovu uz puteve i pruge, jer je u zapuštenoj šumi veća opasnost nastanka požara i brže se širi. Ako je neophodno spaljivanje otpada, treba ga organizirati kasno po podne, bez vjetra, na pripremljenoj i očišćenoj površini uz osiguranje priručnih sredstava za gašenje.

Ako dođe do šumskog požara, treba što prije obavjestite vatrogasno-spasilačku službu na telefon 93 – savjetuju u Sektoru za zaštitu i spašavanje. opširnije


Post je objavljen 22.04.2009. u 08:15 sati.