Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U ZADARSKOM ARHIPELAGU ŠEST OTOKA BEZ DVD-a

ZADAR
Piše:Davorka Mezić

Nema ih, na žalost, na Sestrunju, Rivnju i Ošljaku, na Premudi, Ravi i Olibu - govori zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice, ujedno i ravnatelj Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra, Željko Šoša.

Nisam zadovoljan stanjem protupožarne zaštite na otocima, iako je puno bolje nego prije četiri godine. Društva postoje u deset naselja Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, na Molatu, Ižu, Istu i Silbi, te u tri mjesta na Pagu.

- Nema ih, na žalost, na Sestrunju, Rivnju i Ošljaku, na Premudi, Ravi i Olibu - govori zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice, ujedno i ravnatelj Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra, Željko Šoša.Upozoravajući na važnost takvih društava, podsjeća na požar na Rivnju od prije nekoliko godina koji je opustošio dio otoka dok su vatrogasci uspjeli doći. Znatno udaljeniji Premuda i Olib mogli bi, za nevremena kad kanader ne može letjeti, a vatrogasci stižu morem, praktički izgorjeti cijeli.

Nešto će lakše biti, računa se, kad zaplove dva broda trenutačno u izgradnji, opremljena isključivo za gašenje i prijevoz vatrogasaca. Društva na otocima gdje je promet moguć imaju svoja vozila, a Silba i Ist, po kojima se ne prometuje, dobili su prije nekoliko mjeseci nove velike traktore, cisterne, prikolice, pumpe i dovoljno naprtnjača, čime su, inače, opskrbljena i sva ostala otočna društva.

U svakome je od deset do 30 obučenih ljudi, a ljeti se dopunjavaju takozvanim sezonskim vatrogascima koje s 50 posto sredstava financira Vlada, s 25 posto Županija te 25 posto lokalna samouprava. Na sedam gradskih otoka, Grad ljeti plaća i po jednog motritelja.
Osnovni im je posao javljati, dakako, o požaru, a kako su uniformirani, djeluju u neku ruku i preventivno. Veliki problem otoka je nedovoljno protupožarnih putova, koje treba tražiti lokalna sredina, ali prethodno treba u cijelosti riješiti imovinsko-pravne odnose.

- Prije nekoliko godina smo na Bilom brigu, na zahtjev MO-a, postavili tampon za protupožarni put. Jedan od vlasnika terena nas je, međutim, tužio i morali smo sve vratiti u prvobitno stanje – kaže Šoša.

Najviše je putova, kaže, na Ravi i na području Velog Iža, gdje su najagilniji u zahtjevima. S drugih otoka ih baš i nema, a svijest o njihovoj potrebi proradi tek kad bukne požar. Nije do kraja zaživjela ni svijest o potrebi DVD-a koji bi svaki otok trebao imati.JVP je, naime, odgovorna za svoju operativnu spremnost, ali odgovornost za stanje vatrozaštite snosi jedinica lokalne samouprave – tvrdi Šoša. Slobodna Dalmacija


Post je objavljen 20.04.2009. u 22:00 sati.