Novi tjednik 17.04.2009.
Slavko Petrović iz Pakova Sela i njegova supruga Marica već petnaest godina bave se uzgojem ovaca i proizvodnjom vrhunskog ovčjeg sira. O njegovoj vrhunskoj kvaliteti svjedoče mnoga priznanja i plakete, ali i medalje koje su kroz svoj dugogodišnji rad osvojili.
- Evo prošli tjedan smo na jedanaestom Noćnjaku u Dubrovniku osvojili dvije zlatne medalje, za polutvrdi sir iz svježeg mlijeka i ovčji sir iz mišine – kaže Petrović.
No, do postizanja takve kvalitete i savršenog okusa dolazi se trnovitim putem.
RADNO VRIJEME – 24 SATA NA DAN
Iako Petrovićevo stado broji tek pedesetak muznih ovaca, briga oko njih nije ništa manja nego kod većih stada.
- Suprugin i moj radni dan počinje u cik zore. Od ranog jutra radimo oko stada, dojeći janjce, muzeći ovce, odvodeći ih na ispašu… Htjeli, ne htjeli, svaki dan moramo raditi – kaže Petrović, naglasivši kako se ne bune, jer krajnji proizvod – najkvalitetniji sir u regiji – zasjeni sve boljke, koje, uostalom, nosi svaki posao. Važno je naglasiti kako se cijela njegova proizvodnja bazira na ekološkom i prirodnom uzgoju ovaca.
- Mnogi ljudi misle da je proizvodnja sira lagan posao, i da ga svatko može napraviti. Možda i može, ali ne ovoliko kvalitetnog – kaže Slavko, za čiji sir se otimaju sve do Njemačke i Kanade.
LJUBAV I TRUD
No, za samu pripremu, oblikovanje i soljenje sira odgovorna je njegova supruga Biserka.
- Ponešto sam naučila od svoje majke i svekrve, ali išla sam i na edukacijska predavanja. Sve radim temeljito i pravilno, nema tu mjesta improvizaciji i odstupanju od pravila – kaže Biserka.
U Petrovićevom poslu, kako sam kaže, najvažnija stavka je ljubav prema životinjama i potpuna posvećenost.
- Možda količinski ne proizvodimo mnogo sira, prodamo ga u tren oka, pa mnogi, nažalost ostanu zakinuti. Ali zato je njegova kvaliteta neosporiva – poručuje Petrović.
Također je naglasio kako je poljoprivreda budućnost naše Zagore, te kako se ne namjerava prestati baviti proizvodnjom sira. Dapače, u daljoj budućnosti namjerava i proširiti stado, a pozvao je i sve kolege da unaprijede proizvodnju i okrenu se ka kvaliteti, a ne kvantiteti.
Post je objavljen 20.04.2009. u 12:18 sati.