Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

BILI SMO U SIMULATORU PLAMENIH UDARA

IVANIĆ GRAD
Piše:Eduard Šoštarić
Foto:Siniša Jembrih / Dario Marenić

Plameni udar zatvorenog ventiliranog prostora naziva se flashover, a događa se u fazi između početnog i razbuktanog požara.Pod pojmom ventiliranog prostora podrazumijevamo prostoriju u kojoj su uslijed požara popucala prozorska stakla ili pregorjela vrata, što omogućava dotok svježeg zraka. slike

Image and video hosting by TinyPic

Premda je osnovni cilj uvježbavanje vatrogasaca za plameni udar u zatvorenim prostorima, u tim se simulatorima, odnosno brodskim kontejnerima, uvježbavaju i druge, za vatrogasce životno važne stvari poput kretanja u zadimljenom i požarom zahvaćenom prostoru, međusobne komunikacije, rada s mlaznicama. Vatrogasac koji prođe takvu obuku sigurniji je u sebe, u zaštitnu opremu, u kolege, bolje razumije požar i spremniji je. Najzaslužniji pojedinci za dovođenje takvog projekta u Hrvatsku su Siniša Jembrih i Mario Rogina, pripadnici profesionalnih vatrogasnih postrojbi Zagreb i Varaždin.

Vatrogascima se tako omogućavaju uvježbavanje, procjena pristupa, ulaženja u prostor i načini gašenja vatre. Stječu neophodno iskustvo, a ujedno im se podiže samopouzdanje za situacije kad se nađu u sličnim prilikama na intervencijama, što dosad nije bio slučaj.Moglo bi se reći da je simulator plamenih udara, uz vojni simulacijski sustav Miles2000, jedini u Hrvatskoj koji realno može pripremiti vatrogasca ili vojnika za ono što ga čeka u stvarnom životu. “Na obuci se temperatura na dnu kontejnera penje do 150 stupnjeva, do 300 kod glave vatrogasaca, 650 stupnjeva na vrhu i 1200 u ložištu. S obzirom na tako visoke temperature, kao i pri stvarnim intervencijama, na obuci u simulatoru smiju sudjelovati samo osobe koje prođu liječnički pregled i koje su prošle obuku za nošenje aparata za zaštitu dišnih organa.

Vježba u kontejneru za simulaciju plamenih udara na kruto gorivo smije se izvoditi samo ako su sudionici opremljeni kompletnom zaštitnom odjećom: vatrogasnom zaštitnom jaknom, zaštitnim hlačama, višeslojnom potkapom, zaštitnim vatrogasnim čizmama, vatrogasnom kacigom bez vanjskog vizira i sa zaštitom za vrat, uređajem za zaštitu organa za disanje, izolacijskim aparatom na komprimirani zrak.

Image and video hosting by TinyPic

Takovu simulaciju plamenih udara koja je u subotu 04.travnja održana u Vatrogasnoj postrojbi Ivanić-Grad uz članove JVP Plitvička Jezera i DVD Legrad prošli su Ivo Skopljak i Damir Marenić članovi DVD Sveta Nedelja. Na upit kakav je to osjećaj, obojica kažu da se to ne da opisati nego jednostavno treba to isprobati.Trening je veoma zahtjevan kako fizički tako i psihički.Osim vanjskog treninga, sve se obavlja unutar zatvorenog kontejnera i doživljavate sve ono što se u pravoj situaciji može dogoditi. Sve se to radi pod budnom paskom stručnih instruktora što daje dodatnu sigurnost. Radi se timski i svaka greška mogla bi biti opasna po ekipu. Ali svejedno Skopljak i Marenić nadaju se da će imati priliku još koji put ući u simulator plamenih udara .



Post je objavljen 05.04.2009. u 17:25 sati.