Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 40. ) - Pisanice za premijera

Premijerno postavljena jaja na Trgu bana Jelačića i na Trgu Sv. Marka gdje je prisutan bio i premijer Ivo Sanader, kao i veći dio Vlade.


Povodom Uskrsa na Trgu bana Jelačića i na Trgu Sv. Marka postavljena su dva velika uskršnja jaja, koja je ručno oslikao poznati umjetnik Josip Gregurić iz Koprivnice. Iz Koprivničko-križevačke županije osam jaja je otišlo u gradove u Hrvatskoj, a osam u svijet, s tim da je jedno od njih postavljeno u New Yorku. S postavljanjem se počelo na Trgu bana Jelačića kao centralnim za ovu promociju.

Oko svijeta

- Prijatelji iz Koprivničko-križevačke županije su nam došli s poklonima. Ovaj poklon primamo s radošću. Nadam se da će se ova tradicija nastaviti - rekao je Ivo Jelušić, zamjenik gradonačelnika Bandića.

Jaje na Trgu bana Jelačića nosi motive iz cijele Hrvatske, ali oslikano kroz godišnja doba. Na promociji su djevojke iz KUD-a Podravina otpjevale tradicionalne korizmene pjesme, a djevojke u narodnim nošnjama sve nazočne su počastile s kolačima. Umjetnik Josip Gregurić podijelio je ručno oslikana jaja kao znak pažnje svim prisutnima.

- Drago mi je da smo u prilici malim darom čestitati vam uskrs. Ovo je jedno od 16 pisanica, a posebno mi je drago vidjeti premijera baš ovdje - rekao je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Nakom promocije na Trgu bana Jelačića ona se dalje nastavila na Trgu Sv. Marka gdje je jaje postavljeno zbog želje premijera Sanadera. Jaje, pokraj crkve sv. Marka oslikano je znamenitostima iz cijeke Hrvatske, baš po premijerovoj želji, a postavljeno je točno na sredini između Vlade i Sabora. Tako se kao glavni motivi se mogu naći crkva Sv. Marka i Arena u Puli, ali i mnogi drugi.

- Ovaj projekt je nastao kao ideja u turističkoj zajednici. Počašćeni smo što smo ovdje. Naivi treba dati novu snagu, a ovaj projekt je ono što nam treba - naglasio je Koren.

Značaj ovog projekta okupio je gotovo cijelu Vladu, a nazočnima se obratio premijer Sanader.

- Zahvaljujem županu i svim umjetnicima, Ministarstvu kulture i posebno ministrici Matulović-Dropulić koja je pomogla u odabiru mjesta gdje će jaje biti postavljeno. Zahvaljujem jer je to jako lijep znak, posebno što je smješteno ovdje točno na pola puta između Vlade i Sabora - rekao je premijer.

Josip Frišćić, potpredsjednik Sabora također je izrazio zahvalnost i istaknuo značenje smještaja velike pisanice, te je naglasio kako: ''Na ovaj način pokazujemo da Podravina živi''.

Iako je okupljanje bilo posvećeno pisanicama i promociji premijer nije mogao izbjeći pitanja o proračunu i BMW-u, ali je na njih samo odgovorio: "O tome sam već sve rekao!''.

Podsjetimo, iz Koprivnice 14. uskrsnih jaja krenulo je na svoj put oko svijeta, Jaja visine 2,5 metara i obujma 1,5 metar, oslikana u maniri naive, krasit će trgove New Yorka, Madrida, Budimpešte, Bratislave, Klagenfurta, Zagreba, Projekt nazvan “Pisanica od srca” postao je turistička atrakcija koju prati mnoštvo medija, a 20 postaja najavilo je priloge o velikim pisanicama. Pisanice od poliestera teške su 30 kilograma, a njihovo postolje čak 150 kilograma. Jaja je oslikalo dvadeset slikara, članova Udruge hlebinskih slikara i kipara, Udruge Molvarski likovni krug i članovi likovne sekcije Podravka 72 koji su u njih udahnuli tradiciju podravskog kraja. Nema dvojbe da ovako nešto promiće grad Koprivnicu i cijeli taj kraj, bilo kao turističku, bilo kao poslovnu destinaciju, ali i cijelu Hrvatsku, tako da je za Zagrepčane, ali očito i za predsjednika Vlade ovo bio poseban doživljaj.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Post je objavljen 30.03.2009. u 23:02 sati.