Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/steppdubrovnik

Marketing

Povijest stepa

Veseo i ritmičan ples, u kojem su glavni pokretač stopala naziva se step. Pomalo neobičan i stran ali uvelike zanimljiv. Iako je po prirodi bučan ugodan je za slušanje jer osim lupanja u pozadini se čuje glazba pa samim time imamo kombinaciju dvaju ritmova.
Da bi se moglo stepati potrebno je imati sluha za muziku. Naravno da je nedopustivo lupkati izvan ritma. To je smrt za uši nekome tko zna kako i što treba raditi. Za nekoga tko je izvan ritma i glazbe step zna biti i pretežak i nesavladiv.

Ono što danas znamo o stepu dolazi iz Irske. Taj početni način stepanja se tokom godina izmješao sa stepom američkih robova kojima je bilo zabranjeno korištenje glazbenih instrumenata pa su osmilslili svoj način zabave. Pucketali su prstima,lupali nogama od pod i dobivali različite vrste ritmova.
Početna publika mu nije bila elita već srednja i donja klasa. Kada je došlo do izuma filma step se iz kazališta preselio na filmsko platno te je tako postao poznatiji. Time je došlo do pozitivnih promjena jer do tada je malo ljudi znalo o kojem je to plesu riječ.No unatoč dobrim promjenama dogodile su se i one negativne a to je da su do tada brojni crni plesači zamijenjeni bijelcima.

Minstrel misses je kazališna predstava koja je veoma važna jer je u njoj prvi put bio javno spomenut naziv Step Dance.Te gospođice su imale cipele sa drvenim potplatima na petama i prstima. Ova vrsta stepa potpuno je drukčija što se samog zvuka tiče jer se tupi udarci drva ne čuju toliko dobro,pa se nedugo nakon toga pojavila nova ideja, i pokazala se uspješnom.
Naime, kako bi udarci bili intenzivniji potrebno je jače lupati ali uz drvo na petama i prstima nema velikog učinka. Stoga su novčići pričvršćeni na cipele pojačavali zvuk i stvorili nove step cipele. Uz novčiće su se koristili udarci po tijelu i pljeskanje kako bi se dobilo na raznolikosti zvukova.

Da bi zvuk bio jači u današnje vrijeme koriste se metalne pločice koje se nalaze također na petama i prstima. Te pločice nazivaju se tepovi i zamijenile su novčiće koji su se prije koristili.
Tapovi su srebrene boje i oblog trokutastog oblika. Najčeće su pričvršćene malim čavlićima kako se nebi odvajali od cipela. Naziv za cipele koje služe za plesanje stepa i na kojima su metalne pločice nazivaju se steperice. Rađene su od kože i najčešće su crne boje.

Izvor: Wikipedia-step


Izvor fotografije: http://tap-wonderland.com/images/twmusic/main%20pics/tap-dance-rhythyms.jpg

Post je objavljen 26.03.2009. u 14:14 sati.