Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Sanaderove nebuloze u eteru Hrvatskog radija



Ivo Sanader 12. Siječnja je dao intervju Hrvatskom radiju u kojemu je iznesao i nekoliko, blago rečeno, nebuloza zbog kojih je taj intervju ostao u svojevrsnoj medijskoj blokadi i morate se dobro pomučiti da ga nađete. Zanimljivo je kako medijima uglavnom nije bilo interesantno komentirati Sanaderovu izjavu da „Hrvatska nije u recesiji“ iako je prije samo mjesec dana izjavio da smo u banani.

Istina je ipak tmurna i neumoljiva. Hrvatska je u recesiji, a nelikvidnost je poprimila razmjere s kraja devedesetih, ako ne i premašila. Sve državne firme obustavile su sva plaćanja koja nisu nužna za funkcioniranje sustava i to ne samo zadnjih mjesec dana. Takva situacija počela je još u zadnjem kvartalu prošle godine kada su se malo po malo reducirala plaćanja. Sada smo već došli u takvu situaciju da je slijedeći korak obustava plaćanja svima.

Proračun koji je donesen je potpuno nerealan jer punjenje ovogodišnjeg proračuna ne da neće biti na nivou prošle godine nego će biti ispod tog nivoa što znači da će se Hrvatska morati dodatno zadužiti (što je gotovo pa nemoguća misija) ili će se tiskati novac i pokrenuti spirala hiperinflacije (što se ipak neće dogoditi dokle god je Rohatinski guverner). Sadašnja situacija može potrajati još dva – tri mjeseca, a onda slijedi potpuni raspad sustava u kojemu će državna blagajna ostati bez sredstava za nužno funkcioniranje, a nelikvidnost potpuno blokirati ekonomiju. Konačni rasplet je uplitanje MMF-a (što je Rohatinski i najavio kao jednu od izglednim mogućnosti) koji će obaviti posao koji se ne usudi niti jedna politička stranka u Hrvatskoj, a to je rezanje troškova socijale.

U prijevodu, zaboravite na porodiljne naknade, povlastice za preko pola milijuna branitelja i „branitelja“, razne druge socijalne mjere… ukratko zaboravite na sva obećanja koja ste slušali u predizbornoj kampanji 2007. Dolaskom MMF-a slijedi nam žestoko stezanje remena. Na žalost mnogi ljudi ne razumiju što nam se sprema, a kad udarac konačno stigne pitat će se „Kako je to moguće? „

Druga nebuloza iz Sanaderovog intervjua koju valja izdvojiti je svakako izjava da će oni poslodavci koji otpuštaju radnike zbog neradne nedjelje imati „posla s Vladom“. Stvarno bih volio vidjeti kako to Vlada RH može prisiliti poslodavce u tržišnoj ekonomiji da ne otpušta višak radnika? Činjenica je da mnogi poslodavci, suprotno tvrdnjama sindikata, poštuju zakon o radu te isplaćuju prekovremene sate i rad nedjeljom. Štoviše, dobar dio velikih trgovačkih lanaca ne samo da isplaćuje prekovremene već i vode računa da svi zaposleni odrade podjednak broj sati unutar zakonski propisanog tjednog fonda i da ostvare jedan dan odmora u tjednu.

Otpuštanja radnika zbog neradne nedjelje će sigurno biti i već su počela i to na vrlo jednostavan način. Jedan dio radnika zaposlen je na određeno vrijeme i kako će im istjecati ugovori tako im se neće produživati. Samim time zaposlenost se smanjuje i tu Vlada RH ne može ama baš ništa jer niti jedan zakon neće biti prekršen, tako da je Sanaderova izjava da će takvi poslodavci imati posla s Vladom najobičnija demagogija.

Post je objavljen 14.01.2009. u 10:07 sati.