Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hramslobode

Marketing

Hazar Franjo Tuđman dobio krvave dijamante iz Vatikana



Piše: SREĆKO MILOVANOVIĆ


Nakit koji je Tuđmanu iz Vatikana doneo kardinal Kuharić potiče od Srba i Jevreja ubijenih u NDH


Dijamanti koje je kardinal Kuharić iz Vatikana doneo bivšem predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu za finansiranje rata protiv krajiških Srba potiču od ubijenih Srba i Jevreja tokom Drugog svetskog rata na području NDH!

Podsećamo, prema tvrdnjama Ferdinanda Jukića, operativca hrvatske Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP), dijamanti su bili u tri velike torbe. I pored niske cene, Hrvatska nije uspela da ih proda jer su svi potencijalni kupci odbili da ih uzmu upravo zbog toga što potiču od žrtava ustaškog terora.

Vatikan na sudu

Kako saznaje GAZETA, zlato, nakit i druge dragocenosti koje su ustaše otele Jevrejima i Srbima predmet su spora koji se vodi pred Vrhovnim sudom u San Francisku. Porodice ubijenih, naime, tužile su Vatikansku banku i Hrvatsku zbog pljačke novca i drugih dragocenosti u koncentracionom logoru "Jasenovac" tokom Drugog svetskog rata.

Porodice Srba i Jevreja zastupa poznati američki pravnik Džonatan Levi. On još od 1998. pokušava da dokaže da je preko Vatikanske banke, zahvaljujući pripadnicima Franjevačkog reda, posle 1945. "oprana" velika suma novca, koja je iz NDH preneta u Vatikan. Advokat Džonatan Levi pokušava sudskim putem da natera Vatikan da plati reparacije žrtvama genocida jer je saučestvovao u ovom strašnom zločinu.

O ovom suđenju i ponašanju Vatikana naširoko je pisao izraelski list "Haarec". List navodi da su upravo ustaške vođe, na čelu sa poglavnikom Antom Pavelićem, ukrale imovinu žrtava iz "Jasenovca". Taj nakit bio je skoro 50 godina sakriven u Vatikanu da bi se početkom devedesetih upotrebio za vojno finansiranje Hrvatske.

Tajni konvoj

Tajna dokumenta koja su objavljena pred sudom u San Francisku pokazuju da su na kraju rata britanski obaveštajci preuzeli Pavelića i dozvolili njemu i konvoju od deset kamiona sa ukradenim blagom da uđu u britansku okupiranu zonu u Austriji. Ustaše su konvoj s blagom odvezle do Rima, gde su ga predale hrvatskom ambasadoru u Vatikanu, svešteniku Krunoslavu Draganoviću. Novac je u Vatikanu bio sve do devedesetih godina prošlog veka, kada je u bivšoj Jugoslaviji počeo građanski rat.

Šef dokumentaciono-informatičkog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže za GAZETU da se na međunarodnim konferencijama o "Jasenovcu" kojima je prisustvovao često pričalo o otetom blagu Srba i Jevreja.

- Cela ova afera može koristiti za otkrivanju istine oko ratnih zločina, kako onih u Drugom svetskom ratu, tako i onih od 1990. godine. Tužba koju su pred američkim sudom podneli Džonatan Levi i vlada RSK u egzilu zapravo je tužba jevrejskih porodica iz SAD čiji su članovi pobijeni, pri tom i opljačkani, u "Jasenovcu" i drugim logorima u NDH - smatra Savo Štrbac.

Ključni dokaz za sud

Ministar informisanja vlade RSK u izbeglištvu Ratko Ličina u izjavi za GAZETU kaže da je novac kojim je finansirana odbrana Hrvatske sasvim sigurno potekao od nakita i blaga ukradenog od Srba i Jevreja u koncentracionim logorima u Hrvatskoj.

- Nema dileme da je Tuđman dobio dijamante od Kuharića 1990. godine. Zna se kakve su bile veze Hrvatske i krugova u Vatikanu. Hapšenje generala Zagorca novi je momenat u ovom procesu, koji će, verujem, biti od velike koristi našoj strani pred sudom u San Francisku - kaže Ličina za naš list.

Post je objavljen 29.11.2008. u 12:35 sati.