Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hramslobode

Marketing

Vatikan ruši patrijarha

BEOGRAD - Pozadina sukoba u SPC i borbe za patrijaršijski tron u stvari je žestok udar na Crkvu projektovan u Vatikanu. Kako Kurir ekskluzivno saznaje, 2013. godine u Nišu trebalo bi da se održi veliki ekumenski sabor svih hrišćanskih crkava, a SPC bi do tada trebalo da bude očišćena od svih koji se ne slažu sa ujedinjenjem rimokatolika i pravoslavaca!
Smena patrijarha Pavla trebalo bi da ubrza pripreme za ovaj istorijski skup u rodnom gradu imperatora Konstantina, koji je 313. Milanskim ediktom priznao hrišćanstvo za zvaničnu religiju Rimskog carstva, saznaje Kurir od izvora u vrhu SPC.
Prema rečima našeg sagovornika, bez obzira na svu žurbu, patrijarh Pavle neće skoro dobiti naslednika.
Jedan od episkopa koji je, razumljivo, insistirao na anonimnosti, za Kurir tvrdi da "postoji namera jedne grupe vladika da promene i Ustav SPC na predstojećem Saboru":
- Tako bi našli modus da za života patrijarha Pavla izaberu njegovog naslednika. Vladike i patrijarsi ne idu u penziju. Nešto tu nije u redu. Predlaže se da svaka episkopija ima svoju nezavisnost, da sama odlučuje mimo Sabora i Sinoda?!
Na pitanje Kurira da li zaista postoji potpis na "ostavci" patrijarha Pavla, i ko je uopšte video taj potpis, vladika podseća da je mitropolit Amfilohije, navodno uz još trojicu episkopa, članova Sinoda, na VMA prisustvovao potpisivanju:
- To što pojedine vladike osporavaju čak i potpis patrijarha, dovoljno govori.
Podsećanja radi, članovi Sinoda SPC uz patrijarha su i mitropolit Amfilohije, i episkopi žički Hrizostom, mileševski Filaret i bihaćko-petrovački Hrizostom.
Sveštenik Žarko Gavrilović tvrdi da ni na redovnom, ni na izbornom saboru neće biti većine za odluku da se prihvati navodna ostavka partijarha:
- Sve je to velika papazjanija. Tobože neki episkopi tvrde da je sve ovo prevara, neki su se bacili na lobiranje, a oni koji treba da javno kažu šta se zaista dešava u SPC ćute. Sve treba primiti dosta obazrivo. Ali, istina je, pre svega, da nema saglasnosti u samom Saboru oko izbora patrijarha, pa će veoma teško sazvati izborni sabor.

Izvor: Dejan Lučić - Čovek koji zna

Post je objavljen 29.11.2008. u 12:22 sati.