Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Crni petak i obuzdavanje potrošačkih strasti

Pripremio Žorž Crmarić


Crni petak Danas, dan nakon Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama, i službeno počinje sezona božićnog kupovanja. Tzv. "Crni petak" označava početak jednomjesečne sezone rasprodaja, dan uoči kojeg se pred trgovinama formiraju dugački redovi. U neke robne kuće J.C.Penny kupci su nagrnuli jutros već u 4 sata, a u 5 sati su ulazna vrata za nestrpljive kupce otvorile drugi popularni lanci robnih kuća i trgovina Wal-Mart, Sears, Macy's, Best Buy i Circuit City.

Neke su radnje započele sezonu prazničnih rasprodaja u prvim minutama iza ponoći. Naravno, ovaj fenomen nije ništa novo i ponavlja se svake godine prvog dana nakon Dana zahvalnosti. Međutim, ove je godine – zbog financijskih trauma američkog gospodarstva i suzdržanosti kupaca koji zbog ekonomske nesigurnosti obuzdavaju svoje potrošačke strasti – situacija bitno drugačija.

`Raspoloženje kupaca je mračnije nego ikada u zadnjih nekoliko desetljeća` - tvrdi istraživački centar Standard & Poor. Za mnoge trgovine i proizvođače koji će sljedećih tjedana, sve do Božića, prodavati robu s popustima i do 75 posto, povećanje prometa će predstavljati pitanje opstanka – prognoziraju analitičari. Podsjetimo, u maloprodaji u Americi u ukupnom godišnjoj zaradi 25 do 40 posto se ostvari upravo u ovom jednomjesečnom razdoblju između Dana zahvalnosti i Božića. Natjecanje trgovina u davanju što većih popusta najviše će koštati one koji će zbog neizdržive konkurencije doslovce propasti.

Vjeruje se da je i cijeli niz mjera koje je poduzela administracija predsjednika Busha na odlasku, te imenovanja koja su objavljena u administraciji novoizabranog predsjednika Baracka Obama, usmjerena prema vraćanju povjerenja američkih kupaca u njihovo gospodarstvo. Da se prisjetimo, vlada je ovaj tjedan objavila da kupuje nenaplativih zajmova u iznosu od 600 milijardi dolara, a budući američki predsjednik imenovao je novo tijelo pod nazivom Savjetodavni odbor za gospodarski oporavak, koje će ga savjetovati o ekonomiju. Dodajmo tome da je Barack Obama nedavno imenovao čelnu osobu Ureda za državni proračun i ministra financija.


Post je objavljen 28.11.2008. u 20:50 sati.