Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Što se protekli tjedan prodavalo u američkim knjižarama

Kratki začudni život Oscara Waoa Jedan od razloga zašto smo se htjeli na blogu hrvatske redakcije Glasa Amerike pozabaviti najprodavanijim knjigama u Sjedinjenim Državama bila je svojevrsna zasićenost američkim predsjedničkim izborima i novoizabranim predsjednikom Barackom Obamom – predmetom praktički svih unosa u našoj dosadašnjoj kratkoj blogovskoj karijeri.

Prvi pogled na popise najprodavanijih knjiga ovaj tjedan u književnim dodacima američkih listova pokazuje da novog američkog predsjednika neće biti lako izbjeći ni u knjižarama. Na popisima mekoukoričenih knjiga, odnosno, paperbacka, u kategoriji non-fictiona prva dva mjesta zauzimaju ranije objavljena djela Baracka Obame Smjelost nade i Snovi mog oca: jedna priča o rasi i nasljeđu. Na trećem mjestu nalazi se knjiga o "barakizmu" pod naslovom Promjena u koju možemo vjerovati. U toj knjizi, za koju je novoizabrani američki predsjednik napisao i predgovor, različiti autori iznose konkretne ideje o tome kako bi se mogla popraviti ekonomska situacija u Americi, ojačati srednja klasa, postići energetska neovisnost i uvesti univerzalni sustav zdravstvene zaštite.

Zanimljivo je da ove tri knjige zauzimaju prva tri mjesta među paperback izdanjima, različitim redoslijedom, u književnim dodacima ovotjednih izdanja New York Times, Washington Posta i Los Angeles Timesa. Smjelost nade i Snovi mog oca: jedna priča o rasi i nasljeđu prokrčile su put i na popis najprodavanijih hardcover knjiga New York Timesa, unatoč znatno višoj cijeni od paperback izdanja. Među tvrdoukoričenim knjigama put na 16. mjesto popisa najprodavanijih prokrčilo je i djelo Petea Souze Uspon Baracka Obame.

U kategoriji paperback romana Los Angeles Times na prvo mjesto stavlja roman američkog pisca dominikanskog podrijetla Junota Diaza Kratki začudni život Oscara Waoa, za koju je autor primio i ovogodišnju Pulitzerovu nagradu, a govori o peripetijama jednog dominikanskog tinejdžera koji odrasta u Sjedinjenim Državama. New York Times ovu mekoukoričenu knjigu drži na četvrtom mjestu, dok prvo mjesto zauzima roman Koliba Williama P. Younga o čovjeku čija je kći oteta, a on dobiva tajanstveni poziv da se pojavi u jednoj izoliranoj kolibi. Isto djelo zauzima prvo mjesto i među paperback izdanjima Washington Posta. Zanimljivo je spomenuti da se na popisu najprodavanijih knjiga još uvijek nalazi roman Cesta prošlogodišnjeg dobitnika Pulitzerove nagrade Cormaca McCarthyja, po čijem je ranijem djelu prošle godine snimljen film Nema zemlje za starce.

Milost - novi roman nobelovke Toni MorrisonMeđu tvrdoukoričenim knjigama u New Yorku se protekli tjedan najviše prodavao roman radijskog i televizijskog voditelja Glena Becka Božićni pulover, još jedna potresna priča o obitelji, vjeri i opraštanju. Na drugom je mjestu nova knjiga pripovijedaka proslavljenog pisca horror romana Stephena Kinga pod naslovom Odmah poslije sutona. Na trećem mjestu još jedan autor brojnih bestellera David Baldacci s romanom Božanska pravda u kojem ponovno okuplja članove "Kluba deva" iz ranijeg romana istog naslova i Sakupljača. Novi roman Michaela Connellyja o detektivu Harryju Boschu Mjedena presuda također se probio na popise najprodavanijih knjiga u sva tri spomenuta lista. U njemu Connelly spaja Boscha s Mickeyjem Hallerom, glavnim junakom svog ranijeg romana Odvjetnik iz limuzine.

Spomenimo da su nedavno objavljeni i romani troje pisaca koji se već na neki način promatraju kao klasici američke književnosti, međutim, književna reputacija nije im osigurala automatski i uspjeh u knjižarama. Nobelovka Toni Morrison objavila je roman Milost, deveti po redu, čija je radnja smještena u kolonijalnu Ameriku. Philip Roth objavio je roman Ogorčenje. Radnja se događa 1951. godine tijekom Korejskog rata, a glavni junak odlazi na studij u Ohio s nadom da će pobjeći od obiteljskog posla, zaštitnički nastrojenog oca i poziva za vojsku. Tri desetljeća nakon romana Vještice iz Eastwicka, John Updike objavljuje nastavak ovog djela, po kojem je snimljen i film s Jackom Nicholsonom u naslovnoj ulozi, Udovice iz Eastwicka. Na najnoviji Updikeov roman osvrnut ćemo se u našoj radijskoj emisiji u subotu ujutro i na našem web sajtu GlasAmerike.com.


Post je objavljen 25.11.2008. u 15:51 sati.